Fabrika duhana Sarajevo, Bosnalijek, Sarajevo Osiguranje:Milionska imovina u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji i Sloveniji
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Fabrika duhana Sarajevo, Bosnalijek, Sarajevo Osiguranje: Milionska imovina u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji i Sloveniji

Pri prodaji državnog kapitala u Fabrici duhana Sarajevo, Bosnalijeka i Sarajevo osiguranja, Vlada Federacije BiH prodavat će i svoj udio u imovini koja se nalazi van države BiH. A ona nije mala.

Milionska imovina u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji i Sloveniji

Vlada FBiH odlučila je da se prodaja državnog udjela u Fabrici duhana Sarajevo, Bosnalijeku i Sarajevu osiguranju ipak odloži do daljnjeg. Zaključeno je da se treba provjeriti uspješnost poslovanja, obezbjediti  mišljenje neovisnih eksperata i provjeriti imovina unutar i van kompanija.
Sve zemlje bivše Jugoslavije odavno su riješile status svoje imovine u Bosni i Hercegovini. S druge strane, ogromna imovina BH firmi u zemljama regije je zaboravljena.

FDS

Kako saznaje Žurnal, Fabrika duhana Sarajevo  posjeduje  ogroman broj nekretnina velike površine u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji. Blizu 6 miliona maraka vrijednost je poslovnih prostora u Nišu, Beogradu, Kragujevcu, Valjevu,Užicu, Novom Sadu i Zrenjaninu. Poslovni prostori u Zagrebu,Splitu i Osijeku procijenjeni su na skoro 2 miliona maraka, a nekretnina u Ljubljani 300 hiljada maraka.


BOSNALIJEK


U vlasništvu Bosnalijeka su poslovni prostori u Zagrebu i  Skoplju nepoznate površine i vrijednosti. Bosnalijek za ove nekretnine nikad nije dostavio traženu dokumentaciju agenciji za privatizaciju FBiH.U ukupnu imovinu Bosnalijeka ulazi objekat u Beogradu u ulici Cara Nikolaja II. površine 159,25 m2. SARAJEVO OSIGURANJE

Sarajevo osiguranje posjeduje nekretnine u Crnoj Gori i Hrvatskoj. Za poslovni prostor u Baru površine 80m2 komisija je utvrdila da donosi stalna sredstva. Prostor u Pločama od 90 m2 također je dio ukupne vrijednosti Sarajevo osiguranja.Pri prodaji državnog kapitala u Fabrici duhana Sarajevo, Bosnalijeka i Sarajevo Osiguranja, Vlada FBiH prodavat će i svoj udio u  imovini  koja se nalazi van države BiH.

Eto još jedne mogučnosti da Vlada i ovim sredstvima doprinese spašavanju penzionog fonda.

(zurnal.info)