EYOF 2019:Mjesec dana pred dolazak tehničkih delegata, radovi na borilištima nisu ni počeli

Istražujemo

EYOF 2019: Mjesec dana pred dolazak tehničkih delegata, radovi na borilištima nisu ni počeli

Otvoreno je pitanje da li će sve biti na vrijeme spremno za EYOF 2019, posebno zbog činjenice da za svega mjesec dana u gradove domaćine stižu tehnički delegati zemalja učesnica na EYOF-u koji bi trebali procijeniti situaciju

Mjesec dana pred dolazak tehničkih delegata, radovi na borilištima nisu ni počeli

Radovi na Bjelašnici za snowboard još nisu počeli. Krčenje šume na Igmanu za nordijsko trčanje tek treba da počne. Radovi na Ski centru dvorišta za biatlon kasne mjesec dana. Za brzo klizanje i curling tek treba da se raspiše tender. Za ledenu plohu za umjetničko klizanje u Skenderiji već je ponovljen tender zbog nedostatka dokumentacije. Zetra nije u dobrom stanju. Još se čeka mobilna dvorana za brzo klizanje.

- Svi radovi na Bjelašnici za alpsko skijanje su u potpunosti završeni. Kad je u pitanju staza za snowboard tu su sredstva Kantona Sarajevo prebačena ZOI84 i ZOI radi i tu je ostalo do 7 dana fizičkog rada jer oni imaju sve što je potrebno. 

- Biatlon traži neku investiciju od 500 do 600 hiljada i te radove će provoditi Opština Pale koja je vlasnik samog borilišta i oni su dobili sredstva. To je jedno od borilišta na kojem malo kasnimo, ali vjerujem da će sada kad su sredstva odobrena to biti završeno.

- Brzo klizanje treba da se desi u Istočnom Sarajevu gdje će se u saradnji sa stadionom Slavija praviti mobilna postavka mobilne dvorane. Sklapat će se ugovor sa nekom međunarodnom firmom.

Ovako je za Žurnal Jasmin Mehić, sportski direktor firme EYOF d.o.o. 7.9.2018. godine, između ostalog objasnio situaciju vezano za pripremu borilišta za europski omladinski olimpijski festival koji bi trebao početi u Sarajevu i Istočnom Sarajevu u februaru iduće godine.  

Međutim, otvoreno je pitanje da li će sve biti na vrijeme spremno, posebno zbog činjenice da za svega mjesec dana u gradove domaćine stižu tehnički delegati zemalja učesnica na EYOF-u koji bi trebali procijeniti situaciju. 

- Kada je u pitanju biatlon na dvorištima radovi još nisu otpočeli. Vlada RS je prebacila neka određena sredstva na olimpijski centar Jahorina i sad će to ići sve preko njih. Mi od 11. do 15. novembra imamo posjetu tehničkih delegata, a od 13. do 16. novembra je i seminar šefova misija gdje dolaze svi predstavnici zemalja u obilazak borilišta i po sve informacije koje se tiču EYOF-a, kaže za Žurnal Jelena Dojčinović, generalni sekretar Skijaškog saveza BiH.

- Kad je u pitanju Zetra i Hokej, tu isto tako nećemo imati nikakvih problema. Tu će doći do određenih unaprijeđenja u smislu infrastrukture, nisu to velika i značajna ulaganja, rade se prema uputama koje smo dobili od gradova, nosilaca projekta, koji su dali budžet i rekli koliko i gdje da se investira, rekao je Jasmin Mehić.

Međutim, izvještaj Hokejaškog saveza BiH koji je poslat upravi firme EYOF d.o.o. pokazuje da u Zetri postoje mnogi infrastrukturni problemi, koji tek trebaju biti sanirani. Objavljujemo samo neke od navoda u izvještaju:

- Stepenište ispred ulaza u dvoranu je oštećeno, te isto treba popraviti i dovesti u pristojno stanje. 

- Svlačionice za hokejaše su u veoma lošem stanju, u njima ne postoji nikakvo grijanje, te da ne pružaju tražene međunarodne standarde. Prije svega, Zetra ne raspolaže dovoljnim brojem velikih svlačionica koje mogu ugostiti timove do 30 ljudi, njihovu opremu i da raspolažu dovoljnim sanitarnim čvorovima. Podovi su u lošem stanju i ne pružaju dovoljnu zaštitu za hokejaše koji se kreću po svlačionicama. Potrebno je uraditi ili, nove podove ili, ugraditi pristojnu specijalnu gumenu podlogu koja sprečava bilo kakvo oštećenje klizaljki.

- Ograda klizališta ne odgovara u potpunosti međunarodnim standardima. To se prije sve ogleda u njenoj fleksibilnosti, spojevima pleksi stakala na ogradi i na vratima za timske boksove, kaznjeničke klupe i zapisnički sto.

- Zetra ne posjeduje adekvatan semafor za odigravanje hokejaških utakmica.

- Zetra u ovom momentu nema adekvatnu opremu koja se odnosi na razglas i studio.

- Međunarodni standard za održavanje svih utakmica, posebno utakmica svjetskog i olimpijskog ranga je, postojanje najmanje dva vozila za obradu leda. U slučaju tehničke neispravnosti jednog od vozila, drugo se koristi kao rezervno i omogućava nesmetanu obradu leda, te održavanje utakmica i treninga. Zetra trenutno raspolaže samo jednim vozilom što je u slučaju organizacije ovakvog turnira nedopustivo.

Takmičenje u Umjetničkom klizanju trebalo bi biti održano u Skenderiji. 

- Tu će se desiti veliki pomak. Skenderija će dobiti mobilnu dvoranu, aktiviraće se u zimskom periodu i građanima pružtii dodatni led, rekao je sportski direktor EYOF-a.

Međutim, tender za ledenu plohu u dvorani Mirza Delibašić prvi put je poništen. Najpovoljniju ponudu dala je firma Apic iz Hrvatske. Nakon žalbe drugoplasirane firme Kota iz Slovenije tender je poništen. Ured za žalbe BiH utvrdio je da obe firme nisu dostavile svu potrebnu dokumentaciju.  

- Mi smo u protekloj godini proveli niz testnih takmičenja i primarno smo radili sa savezima. Potrošili smo više od 200 hiljada maraka, organizovali smo preko 10 testnih takmičenja, dodao je Mehić.

Žurnal je već ranije pisao o tome da je radna grupa Ministarstva civilnih poslova BiH, analizom izvještaja iz Gradske uprave Grada Sarajeva, utvrdila kako je upravo 200.000 KM potrošeno nenamjenski. Također pisali smo o tome kako su Članovi Izvršnog komiteta „EYOF 2019“ zajedno sa predsjednikom i direktorom preduzeća Senahidom Godinjakom poslove provođenja testnih takmičenja uglavnom odlučili da podijele između sebe i svojih bližnjih.

(zurnal.info)