ZBOG SUMNJE U MANIPULACIJE:Ponovo ugroženo održavanje Europskog olimpijskog omladinskog festivala u Sarajevu
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

ZBOG SUMNJE U MANIPULACIJE: Ponovo ugroženo održavanje Europskog olimpijskog omladinskog festivala u Sarajevu

Upravni odbor Saveza klizačkih sportova BiH donio je nedavno odluku da niti jedna osoba iz Saveza, te niti jedan klizač registrovan u Savezu neće ni na koji način učestvovati u organizaciji i takmičenjima koje organizira EYOF d.o.o. To može onemogućiti održavanje takmičenja.

Ponovo ugroženo održavanje Europskog olimpijskog omladinskog festivala u Sarajevu
Foto Eyof2019.net

 

U maju ove godine Međunarodna klizačka unija (ISU- International Skating Union) u svom saopštenju br. 2171, između ostalog navodi da zbog sprečavanja monopola, klizački sportovi na festivalima poput Europskog olimpijskog omladinskog festivala (EYOF) mogu biti organizirani i od tzv "treće strane", bez bilo kakve pomoći nacionalnih saveza. 

U slučaju Bosne i Hercegovine to znači da za organizaciju i pripremu klizačkih sportova na EYOF-u 2019, preduzeće EYOF d.o.o. ima mogućnost da samostalno organizira takmičenja u umjetničkom i brzom klizanju, bez saradnje sa Savezom klizačkih sportova BiH. 

Međutim, u saopštenju ISU također se navodi da je takav način organiziranja ovih sportova mnogo složeniji i dugotrajniji te da samim tim nije preporučljiv.

„Primjetili smo da ste najavili takmičenja u umjetničkom klizanju i brzom klizanju na kratkim stazama u skladu sa ISU Opštim pravilima. To znači da je Savez klizačkih sportova BiH kao članica ISU u zemlji domaćina, odgovoran  da se takmičenja odvijaju u skladu sa pravilima ISU. Na osnovu vaših informacija, razumijemo da EYOF d.o.o. koji je ovlašten da organizuje EYOF 2019 u Sarajevu ne slijedi sve savjete koje pruža Vaš savez. To bi na kraju moglo imati posljedice na autorizaciju ISU na takmičenjima u klizanju EYOF 2019  i na učešće ISU klizača i službenika“, navodi se u pismu koje je ISU uputio Savezu klizačkih sportova BiH.

Kako sada stoje stvari, preduzeće EYOF d.o.o. upravo se odlučilo na organizaciju klizačkih sportova bez podrške Saveza, što između ostalog otvara prostor za nastavak netransparentnog rada ovog preduzeća o kojem je Žurnal ranije pisao. 

Posljedice su već usljedile. U julu ove godine Upravni odbor  Saveza klizačkih sportova BiH donio je odluku da niti jedna osoba iz Saveza, te niti jedan klizač registrovan u Savezu,  neće ni na koji način učestvovati  u organizaciji i takmičenjima  koje organizira treća strana EYOF d.o.o.

„ Zbog osnovane sumnje u transparentan rad firme EYOF d.o.o., a na dosadašnje saradnje između firme EYOF d.o.o. i SKSBiH, upravni odbor smatra da bi učestvovanje u organizaciji lica iz SKSBiH moglo nanijeti  štetu položaju i ugledu SKSBiH. Zbog postojanja mogućnosti kršenja pravila Međunarodne klizačke unije učešće na takvom takmičenju bi značilo suspenziju za klizača i ozbiljne posljedice za SKSBiH“, navodi se u odluci UO SKSBiH.

Prema pravilu 10. Povelje Europskog omladinskog olimpijskog festivala, za održavanje EYOF-a potrebno je da se organiziraju takmičenja u najmanje 7 sportova. 

Na zvaničnoj web stranici eyof.org vidljivo je da za EYOF 2019.  koji bi trebao bi biti održan od 9. do 16. februara naredne godine u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, prijavljeno 8 sportova. 


Ukoliko ne bude takmičenja u umjetničkom i brzom klizanju, bit će po drugi put ugroženo održavanje kompletne sportske manifestacije, s obzirom da se prvobitno trebala održati 2017. godine.

Ali, to nije sve. Osim problema sa načinom organiziranja klizačkih takmičenja, kako saznaje Žurnal, još uvijek se ne zna gdje i na koji način će biti organizovana takmičenja u Curlingu, gdje će i kako biti napravljena staza za brzo klizanje, a već je ponovljen tender za ledenu plohu u Skenderiji.

Na naše upite iz firme EYOF d.o.o. do objave teksta nisu odgovorili.

(zurnal.info)