DOK RUDNIK PROPADA:Na projekt bez isplativosti i dozvole potrošeno 12 miliona maraka!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

DOK RUDNIK PROPADA: Na projekt bez isplativosti i dozvole potrošeno 12 miliona maraka!

Vrijednost projekta izgradnje termoelektrane u Banovićima iznosi milijardu maraka. Kineski invenstitori, kako saznaje Žurnal, zahtjevaju da Vlada FBiH i Rudnik Banovići budu garant kredita. Vlada FBiH 85 %, a rudnik 15 %. Rudnik mora da obezbjedi ukupno 200 miliona maraka za kineski kredit. Novca nema, a nema ni dozvole za gradnju

Na projekt bez isplativosti i dozvole potrošeno 12 miliona maraka!

„Vi uvijek imate neko tako čudno pitanje“, začudio se prije godinu dana predsjednik SDA Bakir Izetbegović našem pitanju zašto se osuđeniku za privredni kriminal i predsjedniku Općinskog odbora SDA Banovići Mirsadu Kukiću daju nerealna obećanja, između ostalog i za projekat izgradnje termoelektrane u Banovićima? Godinu dana kasnije, naše pitanje se pokazalo opravdanim. 

Mnogo je stvari nagovještavalo da projekat izgradnje Termoelektrane Banovići, koji se trebao realizirati preko Rudnika mrkog uglja Banovići u kojem Mirsad Kukić vodi glavnu riječ, nije isplativ. 

Vrijednost projekta iznosi milijardu maraka. Kineski investitori, kako saznaje Žurnal, zahtjevaju da Vlada FBiH i Rudnik Banovići budu garant kredita. Vlada FBiH 85 %, a rudnik 15 %. Prevedeno u novac, Rudnik Banovići mora da obezbjedi 150 miliona maraka za kineski kredit. Uz to, Kinezi zahtjevaju da rudnik obezbjedi pripremnih radova oko 50 miliona maraka. Ukupno 200 miliona maraka.

Rukovodstvo rudnika na čelu sa direktorom Muneverom Čergićem u potrazi je za novcem. Novac se, kako saznaje Žurnal, traži od komercijalnih banaka.

„Zaduženje Rudnika je oko 15 miliona maraka. Da bi prikazali stabilno financijsko stanje u rudniku, potpuno su uništili kopove. Štedili su na troškovima otkrivke ili kopova, da bi vraćali kredite. Ostavljaju „haos“ nekome ko će doći poslije njih. Kraj iduće godine bit će borba za život ili smrt. Oko 100 miliona maraka treba da se uloži u otkrivku da bi se stanje dovelo u optimalno," kaže za Žurnal izvor iz Rudnika Banovići.

U međuvremenu, Rudnik je na projekat Termoelektrane Banovići već potrošio 12 miliona maraka, a da pri tom nije dobio ni načelnu dozvolu za gradnju.

„Vrlo brzo očekujemo da bude potpisan tehnički dio ugovora za izgradnju Termoelektrane u Banovićima, a onda poslije toga i finansijski dio ugovora“, rekao je poslije sastanka sa kineskim investitorima predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. Više od godinu dana poslije, na zahtjev Rudnika mrkog uglja Banovići, stigao je odgovor federalnog ministarstva prostornog uređenja u kojem se odbacuje zahtjev Rudnika za izdavanje načelnog odobrenja za gradnju.

„Mogućnost izgradnje i funkcioniranja termoenergetskog postrojenja TE Banovići snage 350 MW, ovisi o rješavanju više složbenih pitanja koja se odnose na tehnologiju sagorijevanja, parametre energetskog bloka, snadbjevanje ugljem, snadbjevanje sirovom vodom,odvod čvrstih produkata sagorijevanja, odvod dimnih gasova, odvod otpadnih voda, te upotrebu i transport produkata sagorijevanja“, navode se kao razlozi odbijanja zahtjeva.

Dakle, projekat TE Banovići nije dobio dozvolu za gradnju. I to onu načelnu. To nije bila prepreka za čelnike RMU Banovići da putem pregovaračkog postupka za"usluge Nadzornog organa- „inžinjera“ nad implementaciom ugovora o inžinjeringu, nabavku i izgradnju" već potroše blizu 12 miliona maraka. Osim toga u informaciji o aktivnostima na izboru strateškog partnera za finansiranje i izgradnju termoelektrane Banovići su pored svih redovnih troškova navedeni i „ostali troškovi“, vrijedni čak 52 miliona maraka. Dokument je označen kao poslovna tajna. 

Prema onome što kaže struka, projektovana cijena struje od 50 eura po MW kakvu rukovodstvo rudnika predviđa za Termoelektranu nije isplativa.

Uprkos svemu, čelni ljudi Rudnika Banovići uz podršku vrha SDA  i dalje insistiraju na projektu.

Kako će doći do 200 miliona garancije za kredit kineskih investitora? Da li će rudnik koji je u većinskom vlasništvu Federacije BiH propasti do kraja 2018. godine?

Možda je opet čudno pitanje?

(zurnal.info)