Melanholija ljevice:NA ŠTA LIČI BANKARSKA PIRAMIDA: Erektirana ćuna svjetskog bogatstva
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Andrej Nikolaidis

NA ŠTA LIČI BANKARSKA PIRAMIDA: Erektirana ćuna svjetskog bogatstva

Ako ovako izgleda najbolji od svih mogućih svjetova, svijet u kojem je okončala istorija, svijet napredne nauke koja iz dana u dan diže kvalitet života, svijet u kojem je iz dana u dan sve više slobode i ljudskih prava - a kako onda izgleda najgori od svih mogućih svjetova

NA ŠTA LIČI BANKARSKA PIRAMIDA: Erektirana ćuna svjetskog bogatstva

Švajcarska banka Credit Suisse javnosti je na uvid ponudila šemu raspodjele svjetskog bogatstva. Po toj šemi, naš svijet ima oblik piramide.

Na njenom dnu je 68,7 posto svjetske populacije koje raspolaže sa cijelih tri odsto svjetskog bogatstva. Iznad njih je, uslovno rečeno, svjetska niža klasa, onih 22,9 posto svjetske populacije koji raspolaže sa 13,7 posto svjetskog bogatstva.

Onih 7,7 posto koji posjeduju 42,3 posto uslovno ćemo nazvati srednjom klasom, unutar koje, naravno, ima znatnih oscilacija, koje se ne mogu dovoljno precizno opisati podjelom na nižu i višu srednju klasu. Na vrhu piramide su oni prljavo bogati: 32 miliona ljudi, odnosno 0,7 posto svjetske odrasle populacije, koji kontroliše oko 41 odsto svjetskog bogatstva.

AKO SE BOLJE ZAGLEDAMO

Svijet koji je iscrtala Credit Suisse, ako se malo bolje zagledamo, izgleda kao erektirana ćuna – i nije da smo iznenađeni. Tinejdžeri taj svijet vole crtati sprejom po zidovima. Spojite dvjema linijama dno tih tinejdžerskih crteža (ono što prost narod zove: muda) sa vrhom pomenutih likovnih izričaja (ono što prost narod, dakle oni koji imaju 3 posto, zovu  glavićem) i dobićete ovu švajcarsku piramidu, koju su iscrtali oni koji imaju 41 posto. Sve što smo htjeli znati o našem svijetu je, što reče Paul Simon u The Sound of Silence, written on the subway walls.

Ako ovako izgleda najbolji od svih mogućih svjetova, svijet u kojem je okončala istorija, jer se od ovog demokratskog raja nema kamo naprijed, svijet napredne nauke koja iz dana u dan uzdiže kvalitet ljudskog života, svijet progresivnih društvenih i političkih pokreta, u kojem je iz dana u dan sve više slobode, aktivizma, ljudskih prava - a kako onda izgleda najgori od svih mogućih svjetova?

Kada građani Srbije i Crne Gore čuju riječ piramida, uhvate se za pištolj. Ne znam tačan broj njih koje su opljačkali Gazda Jezda i gazdarica Dafina (ćirilična Vikipedija veli da je samo Dafina zavrnula “150 000 građana Srbije, za višemilionske devizne uloge”) – u svakom slučaju, dobar broj njih danas iz vlastitog iskustva zna šta je piramidalna šema.  

Po optužnici koja je u Srbiji podignuta protiv nje 2003. godine, dakle cijelu deceniju nakon što je propala njena “Dafiment banka” i građanima postalo jasno da su pohlepni, retardirani ultra-mega-giga magarci koji su povjerovali da će im na svaku marku koju ulože mjesečno biti isplaćeno 160 maraka kamate,  Dafina je od 1991. do 1997. (ovo je nadrealno; žena je građane Srbije – a biće i Crne Gore - neometano pljačkala još pune četiri godine nakon što se uz Veliki prasak raspala njena piramidalna šema – em su je pustili da i dalje krade, em je još bilo budala koje je mogla opljačkati), “pribavila sebi i drugima protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 19,7 miliona njemačkih maraka, milion američkih dolara, 3,5 miliona švajcarskih franaka, 10,9 miliona austrijskih šilinga i 199, 4 miliona italijanskih lira”.

Kada sam pročitao da to nije bila njena posljednja prevara, jer je u maju 2007. privedena u Švajcarskoj, zbog sumnje da je državljanina Srbije uradila za 210 000 franaka, ta mi je žena postala simpatična. Ona je dobro poznavala ljude. Da se kockala na njihovu dobrotu, crkla bi od gladi – bila bi na dnu, ne na vrhu piramide. Ovako, igrala je na njihovu pohlepu i glupost, pa iznova i iznova dobijala.  

GAZDA NA FARMI

Drugi heroj ovdašnjih piramidalnih šema, Jezdimir Vasiljević, zvani Gazda Jezda, svojevremeno drag partner crnogorskog političkog vrha, pojavio se ovog mjeseca u rijaliti šou Farma. Kako čitam u Blicu, on je tamo učesnicima emisije “obećao da će ako pobedi u rialitiju svima isplatiti 100 evra plus 10 odsto kamate, kao i da je već napravio spisak štednje”.

Pa nije li to genijalno?

Blicov izvještaj, koji valja čitati kao vrhunsku satiričnu literaturu, kaže kako je Jezda u emisiji sreo jednu od svojih žrtava.

“Pevačicu Zoricu Marković najviše je pogodio susret sa Jezdimirom i u više navrata je od njega tražila da joj isplati 17.000 maraka.
 
- Celu Srbiju si prevario, kako te bre nije sramota? Jel znaš ti koliko sam ja krvavo radila za te pare da bi mi ih neko uzeo? - napala je pevačica Jezdu koji se branio od optužbi ponavljajući da on nije ništa kriv....
 
- Svim štedišama je isplaćena glavnica. Sud me nije osudio, građani me nisu osudili, samo me ti vređaš! - poručio je Jezdimir pevačici”.

Znate šta: meni je ovo bolje od Marine Abramović. Jezdu su gledaoci po hitnom postupku izbacili iz emisije. Držim kako se to desilo zato što je Gazda Jezda bio pogrešan čovjek na pogrešnom mjestu: njemu je mjesto u MoMA-i, ne na Farmi. Da ovdje pribjegnem još jednom citatu: “Nije Jezda, jarane, naš fukara, Jezda ti je de fakto umjetnik, svaćaš?”.


Finansijski slom 2008., koji je izazvao globalnu ekonomsku krizu koja i dalje traje, bio je zapravo džinovska piramidalna prevara, u kojoj nije učestvovao samo zloglasni Bernard L. Madoff, nego i najveće svjetske finansijske institucije koje su njegovu prevaru opsluživale, znajući da će taj mjehur od sapunice pući i svuda unaokolo napraviti pustoš.

Vidi:  http://www.theguardian.com/business/2012/may/20/wall-street-role-financial-crisis.

Iz toga možemo zaključiti kako su Jezda i Dafina još ranih devedesetih godina prošlog vijeka na našim tržištima implementirali najviše zapadne standarde bankarskog poslovanja.

MJEHUR OD SAPUNICE

Ono što su učinili Jezda i Dafina samo je brutalna, nedovoljno inteligentna primjena principa na kojem počiva svjetska ekonomija. Svijet koji vode banke ne može biti drugo nego piramidalna šema, mjehur od sapunice, stroj za pljačku bio-mase koju neki zovu i ljudima... imenujte stvar kako vam drago. Isti princip se ponavlja sve do vrha piramide, svakom iteracijom sve sofisticiranije i sve neprimjetnije. Dok se stigne do vrha, ta pljačka izgleda kao pulsirajući, u svojoj složenosti neuhvatljivi svjetski ekonomski sistem.

Kako kaže Kavafi: jer takve stvari zasjenjuju varvare - zgrade su im visoke, procedure demokratske, držanje uzvišeno, parole pune nade i ideala a namjere najbolje. Ako im ne prestanete aplaudirati i ruke ne vratite u džepove, biće kasno; vaši ionako tanki novčanici više neće biti vaši.

(zurnal.info)