Književnost:NAGRADA "FARAH TAHIRBEGOVIĆ": Marko druže, čestitamo i živio sto godina!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Čitaonica Žurnal

NAGRADA "FARAH TAHIRBEGOVIĆ": Marko druže, čestitamo i živio sto godina!

Redakcija Žurnala kolektivno smatra da se nagrada nalazi u pravim rukama i čestita selektoru Ahmedu Buriću na izboru

NAGRADA "FARAH TAHIRBEGOVIĆ": Marko druže, čestitamo i živio sto godina!
Marko Tomaš ovogodišnji je laureat nagrade “Farah Tahirbegović”! Redakcija Žurnala kolektivno smatra da se nagrada nalazi u pravim rukama i čestita selektoru Ahmedu Buriću na izboru.

Od 2012. godine i zbirke “Ponoćni razgovori” koju je objavio sa Mehmedom Begićem, Marko ne odmara. Već naredne godine u zagrebačkom “Algoritmu” objavio je izvrsnu poetsku zbirku "Bulevar narodne revolucije" koja je na čitavoj regiji masovno čitana kao da je švedski krimić, a hvalili su je svi kritičari sa ukusom. Nimalo uzdrman tolikom pažnjom, Marko je mirno istraživao život Ivice Osima pa napisao biografiju “Utakmice života” koja je štampana 2014. (Vrijeme, Zenica), a nedavno je objavljena i u Japanu. Iste godine kultna izdavačka kuća “LOM” iz Beograda pripremila je izabrane pjesme “Varanje smrti” koje već imaju dva izdanja, a beogradska kuća “Kontrast” napravila je kolekciju pjesama i priča koju su nazvali “Odrastanje melanholije”. Ima i novu zbirku, sasvim svježu, koju mi u redakciji još nismo prelistali. Zove se “Crni molitvenik”, u Hrvatskoj ju je objavio “Algoritam”, a u Srbiji “LOM”.

Na kraju, dozvolite da naglasimo, Marko u Žurnalu objavljuje izvrsne tekstove, pod svojim cijenjenim  imenom i u uglednom dresu “Kauč selektora”. 

Složićete se i sami da je Tomaš apsolutno zaslužio nagradu “Farah Tahirbegović” koja je i do sada završavala tamo gdje je morala - kod Lamije Begagić, Damira Avdića, Enesa Škrge, Hane Stojić, Dženata Drekovića, Adi Hasanbašića,  festivala “Pravo ljudski” i hora “Bel Canto”.

Marko druže, čestitamo i živio sto godina! 


(zurnal.info)