Poslanička matematika:Nakon povišice: Predsjednik Skupštine KS dobija 3.200, a zamjenik 2.800 KM

Istražujemo

Nakon povišice: Predsjednik Skupštine KS dobija 3.200, a zamjenik 2.800 KM

Novca u budžetu nema za mnogo važnije stvari – nove tramvaje i autobuse; rješavanje problema pasa lutalica koji svako malo ujedaju penzionere koji žive na ivici siromaštva; narodne kuhinje; nove cijevi za vodu zbog kojih desetine hiljada stanovnika ljeti vodu čuvaju u kanisterima i flašama; vrtiće, škole...

Nakon povišice: Predsjednik Skupštine KS dobija 3.200, a zamjenik 2.800 KM
Amir Zukić i Elmedin Konaković; FOTO: gobih.ba

Profesionalni poslanici u Kantonu Sarajevo imat će više od dvije hiljade maraka mjesečno bez posebnih i brojnih dodataka nakon što su sebi bez ikakvog osnova povećali plate prije nekoliko dana, što je prvi objavio i potvrdio njihov kolega Predrag Kojović.

Uz opravdanje da su morali promijeniti zakon o plaćama zbog nagomilanih tužbi teških najmanje 28 miliona maraka, poslanici su sebi dodali po 600 maraka i više na ionako nadprosječne plate za kanton u kojem žive.

Parlamentarna većina u kojoj su SDA, Demokratska fronta, Radom za boljitak, SDU i BOSS izglasala je povećanje platne osnovice sa 263 na 282 marke i time nagovorila Sindikat državnih službenika da odustane od svojih tužbi jer dobijaju manje novca nego što im zakonski pripada.

Federalni revizori su još prošle godine objasnili u čemu je problem.

“Visina ovih primanja primjenjuje se od ranijih godina kada je shodno Zakonom o uštedama u FBiH, bez usklađivanja propisa, izvršeno umanjenje istih u odnosu na kolektivni ugovor zbog čega su pokrenute tužbe od strane uposlenika koje prema izvještaju Kantonalnog pravobranilaštva za 2011. godinu iznose oko 28,2 miliona maraka”, piše u izvještaju revizora o budžetu Kantona za 2011. godinu.

Dvije rečenica iz izvještaja potvrđuju da poslanici nisu imali osnova sebi povećati plate niti su oni bili ti čije su tužbe opterećivale budžet.

A tužbe su se najčešće odnosile na traženje isplate regresa, toplog obroka, razlike plaće, noćnog i prekovremenog rada.

“Pravni osnov za tužbe uposlenika je nepoštivanje odredbi kolektivnih ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti od strane Kantona”.

Čak i da su zbog novog i boljeg Zakona sebi povećati plate, postojalo je milion načina da taj novac iskoriste i potroše bolje. Više od 10.000 plata iz budžeta odnosi više od trećine svog prikupljenog novca – oko 250 miliona maraka godišnje.

Da stvari budu još gore, Kanton ionako nema novca ni za manje plate. Za nove i komotnije plate vjerovatno će trebati još jedan kredit, poput onoga iz 2011. godine od 35 miliona maraka. Vlada i Skupština Kantona tada su počeli trošiti novac prije nego je on uopšte stigao na račun.

“Predložen je i usvojen budžet za 2011. godinu kojim je predviđen primitak od 35.000.000 maraka od MMF-a, iako se znalo da sredstva neće biti operativna, čime je omogućeno odobravanje veće potrošnje u odnosu na ostvarive, realne prihode”, zaključuju revizori i dodaju da izvršenje budžeta uopšte nije bilo u skladu sa zakonima pa se stvorio deficit od 25 miliona maraka.

Kada se stiša bura oko povećanja plata poslanike čeka odgovor na novo, još važnije pitanje: gdje će pronaći dodatni novac?

Na koji će način osigurati još nekoliko miliona ako već danima govore kako nema novca za redovne plate radnicima gradskog saobraćaja koji još čekaju februarsku platu.

Novca u budžetu nema ni za mnogo važnije stvari koje utiču na svakodnevnicu oko pola miliona stanovnika kantona – nove tramvaje i autobuse; rješavanje problema pasa lutalica koji svako malo ujedaju penzionere koji žive na ivici siromaštva; narodne kuhinje; nove cijevi za vodu zbog kojih desetine hiljada stanovnika ljeti vodu čuvaju u kanisterima i flašama; vrtiće, škole...

Kolike će biti plate sa povišicama

Funkcija

Ranija plata (KM) 

Plata sa povišicom (KM) 

 Predsjedavajući Skupštine

 2.498

 3.198

 Zamjenik predsjedavajućeg

 2.132

 2.832

 Profesionalni zastupnici

 1.416

 2.116

(zurnal.info)