Uzaludne diplomatske ofanzive stranaca:Nema dogovora u vezi s ANP-om i formiranjem vlasti
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

Uzaludne diplomatske ofanzive stranaca: Nema dogovora u vezi s ANP-om i formiranjem vlasti

Ono što su mnogi predviđali se i desilo. Dogovora u vezi s fomiranjem vlasti i ANP-om nema ni nakon danas održane sjednice Predsjedništva BiH.

Nema dogovora u vezi s ANP-om i formiranjem vlasti

Pompezno najavljivane sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine okončane su bez postignutog dogovora kad je riječ o formiranju vlasti na državnom nivou. Zapelo je tamo gdje zapinje još od održanih izbora – oko Godišnjeg nacionalnog programa (ANP). 

Preciznije, za danas su bile najavljene dvije sjednice. Redovna na kojoj se, između ostalog, trebalo glasati o ANP-u i vanredna na kojoj se trebalo odlučivati o mandataru Vijeća ministara BiH. Na konsultacijama članova Predsjedništva pred samu sjednicu dogovoreno je da se održi samo redovna sjednica, a vanredna je otkazana.

ANP, oko kojeg se raspravlja već mjesecima, je skinut s dnevnog reda redovne sjednice. Kako je rekao predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić, zaključci su se donijeli lako, bez ikakvih rasprava: „Nismo se željeli preglasavati u vezi s ANP-om. Džaferović i ja bismo glasali vjerovatno za, Dodik protiv. Onda bi išao vitalni nacionalni interes, pa bi to išlo u Narodnu skupštinu RS i završilo bi kao Pelješki most.“

Dodao je Komšić i to da su vanrednu sjednicu otkazali, jer bi na taj način „Zoranu Tegeltiji zatvorili vrata za poziciju mandatara“, te ja kazao kako mu je žao što su od „tehničkog pitanja napravili političko“.

Predsjedavajući Predsjedništva je kazao i da je on predložio Šefiku Džaferoviću i Miloradu Dodiku kompromisno rješenje koje je predviđalo da se imenuje novi mandatar Vijeća ministara i da se on obaveže da dostavi ANP. Ako to ne bi uradio, to bi morao učiniti predsjedavajući Predsjedništva. I taj prijedlog je odbijen. 

„I da je ostao ANP na dnevnom redu, ja bih glasao protiv“, rekao je nakon sjednice Milorad Dodik.

Srpski član Predsjedništva je kazao i da nema potrebe da se razgovora o ANP-u jer se to neće desiti, te da predsjednik SDA Bakir Izetbegović ne govori istinu kada tvrdi da je ANP predviđen sporazumom SDA, HDZ-a i SNSD-a i da ne postoji reducirani ANP: 

Vidjet ćemo na koji ćemo način ići dalje, ovo je bilo protiv sporazuma kojeg smo potpisali. Ulazimo u jedan novi zastoj. Sporazum vrijedi do 5. septembra, onda ćemo se izjašnjavati o tome.

Nakon održane sjednice oglasio se i član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović: 

„Uzrok ovih problema koje danas imamo je unilateralno nastojanje predstavnika iz Republike Srpske na čelu s Dodikom da se obustavi NATO put BiH, odnosno da se ne dostavi ANP u okviru odobrenog MAP-a. Niko nema pravo da svojom samostalnom akcijom to obustavlja.“

Da dogovora neće biti, dalo se naslutiti nakon brojnih jučerašnjih sastanaka. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je prvo ugostio američkog ambasadora Erica Nelsona i ambasadora Velike Britanije Matthewa Fielda, a razgovarano je o putu naše zemlje ka NATO-u i Evropskoj uniji, te o potrebi usvajanja nužnih reformi. Kako je danas saopćio Komšić, navedeni zvaničnici su „tražili da se situacija u BiH ne komplikuje i da se ostavi prostora za neki dogovor“.

Potom se Komšić sastao sa članom Predsjedništva Šefikom Džaferovićem i predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem. Tema razgovora bili su ANP i sjednice koje su danas trebale biti održane.

„Očekujem da konačno to riješimo sutra“, reći će okupljenim novinarima nakon jučerašnjeg sastanka Izetbegović napominjući da očekuje da se donese rješenje da se u Brisel pošalje ANP – reducirani ili nereducirani.

Milorad Dodik je, pak, bio drugačijeg raspoloženja: „Komšić je predložio dnevni red. Koliko ja vidim, dva člana Predsjedništva su za tako nešto, ja nisam.“

Tako je propao novi pokušaj dogovora u vezi s ANP-om i formiranjem vlasti, a uzaludne su bile i diplomatske ofanzive, prije svih, Delegacije EU, te ambasada SAD-a i Velike Britanije. Samo je nastavljeno odmjeravanje "političkih mišića" između Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika.

Podsjetimo, nakon što mjesecima poslije održanih izbora politički pobjednici, kako se vole nazvati, SDA, HDZ BiH i SNSD nisu uspjeli postići dogovor u vezi s formiranjem vlasti, 5. augusta su lideri ove tri stranke Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik, uz prisustvo šefa Delegacije Evropske unije u BiH Larsa-Gunnara Wigemerka, potpisali „Principe za formiranje vlasti na državnom nivou“.

Sporazumom su se obavezali da će Vijeće ministara BiH biti formirano za 30 dana. I dok su svi pozdravljali postignuti dogovor, ubrzo je postalo jasno da dogovora oko kamena spoticanja, ANP-a nema i da će se postavljeni rok, sve su prilike, probiti.

S jedne strane jasna poruka – prvo ANP, pa Vijeće ministara. Stavovi s druge strane opozitni – ništa od ANP-a, hitno imenujte mandatara. I tako sve do današnje sjednice Predsjedništva nakon koje se stavovi nisu promijenili, a produbljena je politička kriza u našoj zemlji. 

(zurnal.info)