OPĆINSKA VIJEĆA BEZ DRASTIČNIH ODLUKA:Nema zabrane za planirane mHE u Srednjobosanskom kantonu

Pod okupacijom

OPĆINSKA VIJEĆA BEZ DRASTIČNIH ODLUKA: Nema zabrane za planirane mHE u Srednjobosanskom kantonu

Općinski vijećnici u Travniku negativno su se izjasnili u vezi sa novim mHE u Nacrtu, ali ipak nisu zatražili raskid već zaključenih koncesionih ugovora za one koje nisu još uvijek izgrađene

zurnal.info
20200824_bosna-day2_063_9004 (1)

 

 

Općinsko vijeće Vitez je 29. aprila ove godine podržalo zahtjev da se zabrani gradnja malih hidrocentrala – dvije centrale na rijeci Kruščici, brisanjem iz Nacrta Prostornog plana Srednjobosanskog kantona za period 2005-2015. 

Osim toga, presudama Kantonalnog suda Novi Travnik poništene su sve dozvole vezane za gradnju MHE na rijeci Kruščici (okolišne dozvole, urbanističke suglasnosti i građevinske dozvole). U međuvremenu je istekao i ugovor sa aneksima o koncesiji donesen još 2007. godine. 

Uprkos svemu tome, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanskog kantona održalo je javnu raspravu za izdavanje prethodne vodne saglasnosti po zahtjevima investitora u postupku pribavljanja urbanističke saglasnosti za izgradnju dvije male hidroelektrane na rijeci Kruščici. Na raspravi su predstavnici Ministarstva čak ustvrdili da nisu informisani o izgubljenim sudskim presudama i inicijativi koju je podržalo Općinsko vijeće. 

Pisali smo da su zahtjeve za ove mHE predale kompanije Genaa i Higracon, te da se najveći broj mHE u BiH nalazi upravo u SBK. 

Raspravi je u prostorijama Općine Vitez prisustvovalo oko 50 ljudi. Ostali su morali čekati ispred, a bilo ih je oko dvije stotine. 

Mika Tibold, predsjednica MZ Kruščica, kaže da je sa rasprave izašla razočarana: 

- Imam osjećaj da je Ministarstvo koje je zakazalo raspravu došlo totalno nespremno: neke stvari im nisu bile ni poznate, kao što je informacija da je Općinsko vijeće 29.4. ove godine izglasalo jednoglasno da su protiv mHE na rijeci Kruščici. Oni to navodno nisu ni dobili iako je izašlo u Službenom glasniku. 

U Ministarstvu ne znaju ni za građansku inicijativu koja je već trebala da uđe u protokol, a u kojoj se građani izjašnjavaju protiv mHE. Svi prisutni su glasali protiv izgradnje, osim predstavnika investitora. 

- Javnost i stanovnici Kruščice neće dozvoliti nikakve aktivnosti kojima bi se ugrozio opstanak naše rijeke. Svaki budući pokušaj kantonalnih vlasti i resornih ministarstava osuđen je na neuspjeh, jer prvo pravilo za izdavanje bilo kakvih dozvola je saglasnost i podrška lokalnog stanovništva, a to vi gospodo iz Ministarstva vrlo dobro znate, mi ne podržavamo izgradnju ovih centrala i valjda vam je to do sada bilo jasno – poručuju žene Kruščice. 

Puno je pitanja na koje mi nikada, pa ni sada, navode, nemamo odgovore:

- Neka od njih su: Ko ima prioritet korištenja vode? Lokalno stanovništvo koje treba imati pitku vodu u svojim domaćinstvima ili neki privatni investitor koji namjerava ubaciti pitku vodu u cijevi i ostaviti stanovništvo bez vode? Da li je iko ikada mjerio protok vode i odredio ekološki prihvatljiv protok? Da li su provođeni bilo kakvi istražni radovi i po kojoj metodologiji?

 

U TRAVNIKU BEZ ZABRANE ZA PLANIRANE

 

Paralelno sa održavanjem rasprave u Vitezu, Općinsko vijeće u Travniku izjašnjavalo se o Nacrtu izmjena i dopuna Prostornog plana Srednjobosanskog kantona 2005-2025. Dio plana odnosi se na projekte malih hidroelektrana u Srednjobosanskom kantonu koji prednjači po broju ovih postrojenja. 

Iako je sagrađeno 36 postrojenja, planirana je izgradnja čak oko 40 novihKoncesioni ugovori koji su se ranije potpisivali na 30, sve češće se potpisuju i na 50 godina. Srednjobosanski kanton, gdje je dosad izgrađeno najviše malih hidroelektrana (skoro trećina ukupnog broja u BiH), koncesionim naknadama ubire svega 0,46% svog ukupnog prihoda.
Općinski vijećnici u Travniku negativno su se izjasnili u vezi sa novim mHE u Nacrtu, ali ipak nisu zatražili raskid već zaključenih koncesionih ugovora za one koje nisu još uvijek izgrađene. Usvojeno je mišljenje da gradnje novih mHE ne može biti bez saglasnosti lokalne zajednice. 

Općinski vijećnici nisu zaustavili uništavanje rijeka, koliko god nakon sjednice pokušavali tako prikazati stanje. Između ostalog, nastavit će se uništavanje i rijeke Ugar na entitetskoj granici. Pisali smo o spornim dozvolama koje su trebale biti izdate sa državnog nivoa ali su ih izdale entitetske institucije RS-a, dok nadležni u Srednjobosanskom kantonu nisu poduzeli ništa kako bi spriječili uništavanje rijeke Ugar. Od svega će profitirati austrijski Kelag te dijelom i domaći investitori. 

Radi se o dvije mHE Novakovići i Zapeće. Još tri mHE planirane su u donjem dijelu rijeke, a tri u gornjem. 

 U Nacrtu plana za SBK je još devet mHE koje će biti sagrađene, što je i bio cilj. Zasjedanje Općinskog vijeća u Travniku to nije zaustavilo. 

(zurnal.info)