Misteriozne smrti u 2013:NERIJEŠENI SLUČAJEVI U RS (1): Ko je zaista usmrtio Nikolu Đurovića

Istražujemo

NERIJEŠENI SLUČAJEVI U RS (1): Ko je zaista usmrtio Nikolu Đurovića

Za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je Đurović izgubio život na četiri godine zatvora presuđen je Nenad Radinković. Đurovićevi roditelji, međutim, smatraju da je Radinković poturen kao vozač, kako bi se prikrili oni koji su zaista skrivili nesreću

NERIJEŠENI SLUČAJEVI U RS (1): Ko je zaista usmrtio Nikolu Đurovića
Aleksandra Đurović: U prikrivanju dokaza učestvovalo je stotinjak osoba

Nikola Đurović se 21. avgusta 2011. godine, 15 minuta iza ponoći vraćao sa Rakovačkih bara u Banjaluku. Na semaforu je bilo zeleno svjetlo, ali je iz pravca Laktaša dojurio „audi A4“ i, proletjevši kroz crveno svjetlo, zabio se direktno u Nikolin “fiat”. Dvadesetjednogodišnji Nikola je od povreda podlegao u banjalučkom Kliničkom centru.

Za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je Đurović izgubio život na četiri godine zatvora presuđen je Nenad Radinković. Đurovićevi roditelji, međutim, smatraju da je Radinković poturen kao vozač, kako bi se prikrili oni koji su zaista skrivili nesreću. Porodica Đurović još smatra da je “audi A4”, koji je usmrtio njegovog sina, vozio neko iz vrha vlasti RS, odnosno neko od članova porodice najznačajnijih funkcionera RS.

U Ulici kneza Ive od Semberije u Bijeljini je 23. jula 2009. oko 16 sati poginula je osmogodišnja Ivona Bajo. Djevojčica je vozila bicikl i, prema zvaničnim rezultatima istrage, ona je poslije prelaska sa jedne na drugu ivicu trotorara pala. Metalna žica s korpe bicikla je povrijedila krvni sud na njenim grudima, što je izazvalo krvarenje u dišnim putevima, a potom i gušenje. Ivonini najbliži rođaci sumnjaju u zvanične rezultate istrage, tvrdeći da su za njenu smrt krivi mafijaški krugovi, koji su švercujući drogu, svojim vozilom usmrtili djevojčicu, a da tužilaštvo i policija godinama zataškavaju ovaj slučaj.
Porodice Đurović i Bajo nastavljaju bitku.

TUŽITELJICINA PRIVREMENA GLUHOĆA

Darko Đurović, otac poginulog Nikole Đurovića, 23. decembra je u Okružnom tužilaštvu u Banjaluci dao izjavu u krivičnom predmetu protiv bivšeg ministra unutrašnjih poslova Stanislava Čađe, načelnika CJB Banjaluka Mladena Marića i dvojice saobraćajnih policajaca, Zdravka Ribića i Marinka Gajanovića. Đurović je prije par mjeseci podnio krivičnu prijavu protiv Čađe, Marića i ostalih, koje smatra odgovornim za prikrivanje okolnosti pod kojima je njegov sin nastradao u saobraćajnoj nesreći.

On je u svom iskazu u Tužilaštvu ponovio da je cijeli slučaj sporan zbog toga što se na mjestu nesreće nije pojavila dežurna tužiteljka, jer, navodno, nije čula da joj zvoni mobitel. Đurović smatra da policija nije trebalo da počne da vrši uviđaj dok na mjesto nesreće ne stigne dežurni tužilac, te da je nepojavljivanjem tužioca na licu mjesta policajcima Ribiću i Gajanoviću omogućeno da sami obave uviđaj i “kreiraju saobraćajnu nezgodu po svom nahođenju”.

Načelnik CJB Banjaluka Mladen Marić, koji je u to vrijeme bio načelnik Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja, prema Đurovićevom mišljenju, odgovoran je što je izdao naredbu da se uviđaj počne bez prisustva dežurnog tužioca.

Đurović također tvrdi da policajci Ribić i Gajanović nesreću na Rakovačkim barama nisu upisali u tzv. dnevnik događaja na dan kada se ona desila, već četiri dana kasnije.

Otac poginulog mladića dalje je naveo da su saobraćajni policajci načinili niz propusta vršeći uviđaj.

“Sa lica mjesta nisu uzeti predmeti koji su konstatovani u zapisniku o uviđaju i na fotodokumentaciji – komad platna na kome je bio trag krvi, dijelovi vozila i ostali materiali koji se moraju izuzeti i čuvati pod nadzorom suda za potrebe vještačenja”, naveo je Đurović.

On je podsjetio da ni “audi” ni vozilo njegovog sina nisu izuzeti radi vještačenja, već su dokazi na njima kontaminirani. Uz to, naveo je Đurović, sporni su i podaci o načinu na koji je “audi” rentiran. U ugovoru o iznajmljivanju vozila se navodi da je “audi” iznajmljen Radinkoviću 27. jula 2011. godine, a da je vozilo vraćeno 20. avgusta, dakle dan prije nesreće.

On je u svom iskazu naveo i to da je vještačenje vazdušnih jastuka iz “audija” obavljeno četiri mjeseca nakon nesreće. Izrazio je i sumnju da je “audi” korišten za potrebe MUP RS, jer je, kako je kazao, pored volana u tom vozilu bio nosač, za koji on sumnja da je bio nosač sa trepteća svjetla.

ODJELJENJE ZA NEPOZNATA LICA

Darko Đurović u svom iskazu rekao je da ne može sa sigurnošću da tvrdi da je bivši ministar unutrašnjih psolova Stanislav Čađo upravljao vozilom koje je usmrtilo njegovog sina. On je, međutim, naveo da se Banjalukom šire “razne priče”, dodavši da posjeduje informaciju da je Čađo poslije nesreće prevezen na VMA u Beogradu, gdje je bio smješten na odjeljenju za “nepoznata lica” i da mu je to sredio bivši ministar zdravlja RS Ranko Škrbić.

Đurović tvrdi da je u prikrivanju nesreće u kojoj je poginuo njegov sin učestvovalo oko stotinjak osoba, policajaca, medicinskog osobalja, predstavnika Tužilaštva i Suda. I poručuje da neće odustati dok ne sazna punu istinu. Đurović smatra da Nenad Radinković nije kriv za smrt njegovog sina.
Radinković se nalazi u pritvoru u Francuskoj, gdje je uhapšen pod optužbom da je krijumčario oružje. Nemali je broj onih koji smatraju da je Radinkoviću u Francuskoj namješteno hapšenje, a oružje potureno, kako bi bio spriječen da progovori o tome šta se 21. avgusta 2011. godine zaista dogodilo na Rakovačkim barama.  

(zurnal.info)