Projekcija u Zenici:Neshvatljivo je da neko može zloupotrijebiti sjećanje na srebreničku tragediju

Pod okupacijom

Projekcija u Zenici: Neshvatljivo je da neko može zloupotrijebiti sjećanje na srebreničku tragediju

Novi filmovi TV Žurnala jučer su premijerno prikazani u Srebrenici i Tuzli, a nakon Zenice moći će ih pogledati građani Trebinja, Gacka, Banjaluke i Sarajeva

Neshvatljivo je da neko može zloupotrijebiti sjećanje na srebreničku tragediju

Ponosan sam što u Bosni i Hercegovini postoje ljudi koji imaju dovoljno građanske hrabrosti da naprave ovakva istraživanja – nakon projekcije novih dokumentarnih filmova TV Žurnala u Zenici izjavio je građanski aktivista Faruk Kadrić.

Zenička publika mogla je u sali multiplexa “Ekran” besplatno pogledati filmove “Srebrenica” I “Terma”.

Film “Srebrenica” autora Avde Avdića obrađuje nenamjensko trošenje čak pola milijarde maraka koje su međunarodna zajednica i domaće institucije namijenile srebreničkim povratnicima. Film “Terma”, koji su pripremili novinari Amarildo Gutić, Slobodan Golubović i Milanka Kovačević, istražuje način na koji je decenijama pljačkana Termoelektrana Gacko.

Nakon projekcije organiziran je razgovor o filmovima  koji se vrlo brzo  proširio na raspravu o raširenosti korupcije u bosanskohercegovačkom društvu.

Aktivista i bivši oficir Armije RBiH Faruk Kadrić rekao je da je i ranije čuo priče o brojnim pronevjerama novca za povratnike, ali da mu je tek film “Srebrenica” pokazao o kako velikim razmjerama se radi.

Neshvatljivo mi je da neko može zloupotrijebiti sjećanje na onakvu tragediju.

Samir Pojskić iz Udruženja logoraša kritizirao je rad boračkih udruženja koja nikada nisu reagirala na brojne zloupotrebe.

Borci se nisu borili za ovo. Iz ove perspektive shvatam da su mnogi naši saborci još u ratu bili duboko involvirani u politiku.

Pred prisutnima u sali “Ekrana” Mirsada Burzić govorila je o svojoj borbi protiv menadžmenta BH Pošte, umjetnik Jasmin Kukavica o brojnim neregularnostima na zeničkom Univerzitetu, a Aida Nezić iz udruženja “Pravna pomoć ženama” o poteškoćama na koje nailazi u svakodnevnom radu.

Novi filmovi TV Žurnala jučer su premijerno prikazani u Srebrenici i Tuzli, a nakon Zenice moći će ih pogledati građani Trebinja, Gacka, Banjaluke i Sarajeva.

(zurnal.info)