Glasovi mostarske političke bare:O čemu misle doktori Guzin i Kordić?
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Glasovi mostarske političke bare: O čemu misle doktori Guzin i Kordić?

Nitko od građana ne zna njihovo mišljenje o bilo čemu. Ne govori li to o tome da će njihovo mišljenje i program biti u potpunosti sukladni programima političkih opcija koje su ih kandidirale

O čemu misle doktori Guzin i Kordić?

Otrcano je bilo kakvu zbrku nazvati cirkusom ali sapunsku operu vezanu uz uspostavu lokalne vlasti u Mostaru ne možemo nazvati nikako drugačije nego cirkusom. 

Gledam neku večer sučeljavanje Armana Zalihića i Salema Marića na Face televiziji i, što kažu komšije, doživim transfer blama sličan onome kakav sam doživio nakon prošlogodišnjeg istupa doktora Kvesića koji je, ako ništa drugo, ispravno zaključio da nam virus može ući i sprijeda i straga. Da se u Mostaru sa zdravim razumom opći i sprijeda i straga pokazalo je i rečeno sučeljavanje nalik kakvoj svađi oko međe a suštinski je svako političko sučeljavanje u BiH svađa oko međe, granica tzv. nacionalnih interesa. 

 

ČIJE JEDINSTVO

 

Marić je pozivao na jedinstvo samo do kraja emisije nije bilo jasno čije. Ili to možda ne treba dovoditi u pitanje. Jednako tako nije argumentirao zbog čega je toliko bitno koje je nacionalnosti gradonačelnik. 

U cijelom neredu izgleda se nije čuo samo glas Semira Drljevića Lovca. To, doduše, ne čudi jer njega u rečenoj emisiji nije bilo ali tko želi čuti sva mišljenja aktera mostarske političke bare može to učiniti bez puno truda tek pažljivo prateći tko u Mostaru ima što reći. Lijepo je čovjek ponavljao kako je krajnje nebitno da li je gradonačelnik Bošnjak ili Hrvat dok god radi u interesu građana Mostara. 

Naravno, šalio sam se kad sam napisao da možete čuti mišljenja svih aktera ako se samo malo potrudite. Recimo, od svih kandidata za gradonačelničku poziciju možete čuti isključivo mišljenje Irme Baralije. Mišljenje dvojice najvećih favorita za gradonačelničko mjesto nemoguće je pronaći sve da 24/7 pretražujete Internet i medijske arhive. To je, rekao bih, zanimljiva stvar. 

Doktori Guzin i Kordić kao da nemaju mišljenje i za sada se drže tek kao figure, da ne kažem marionete, u rukama stranaka koje su ih kandidirale. Ako je tome tako ne vidim čime bi rečena gospoda zaslužila funkciju prve osobe grada na Neretvi. Nitko od građana ne zna njihovo mišljenje o bilo čemu. Ne govori li to o tome da će njihovo mišljenje i program biti u potpunosti sukladni programima političkih opcija koje su ih kandidirale. Tkogod bude izabran za gradonačelnika između dvojice šutljivih doktora u Mostaru će se sprovoditi ista politika koja njime vlada već dobrih 30 godina. Izuzev u slučaju nekog suludog obrata kakvom se neki nadaju nakon što je OHR vratio glasanje za gradonačelničku funkciju na početak.  

 

MRDANJE I TIŠINA

 

Možda je nekome drago što se politička situacija u Mostaru razmrdala. Kada vidim rezultate tog mrdanja draža mi je ona dugogodišnja tišina. Prije smo se stidjeli sami pred sobom a sada me stid pred svima koji prate što se u Mostaru zbiva i tko nas predstavlja. Podrazumijevajući da nas predstavljaju najbolji među nama čovjek se samo može uhvatiti za glavu kada pomisli kakvi smo mi koji nismo gradska krema. 

(zurnal.info)