:OBRAZLOŽENJE SUDA: Draža Mihailović nije imao fer suđenje
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

OBRAZLOŽENJE SUDA: Draža Mihailović nije imao fer suđenje

Viši sud u Beogradu rehabilitirao je zapovjednika Kraljevske vojske u otadžbini generala Dragoljuba Dražu Mihailovića i vratio mu građanska prava

OBRAZLOŽENJE SUDA: Draža Mihailović nije imao fer suđenje
FOTO: balkanmagazin.net

Predsjednik tročlanog sudskog vijeća, koje je danas rehabilitiralo Dražu Mihailovića, sudac Aleksandar Trešnjev rekao je da je sud usvojio zahtjev za rehabilitaciju i poništio presudu kojom je Mihailović 15. srpnja 1946. godine bio osuđen na smrt, a dva dana kasnije strijeljan.

Na ovu odluku, sukladno Zakonu o rehabilitaciji, ne postoji pravo žalbe, tako da je ona konačna, navodi Tanjug.

Sudac Trešnjev rekao je da je presuda Vrhovnog suda FNRJ, u dijelu koji se odnosi na Mihailovića, proglašena ništavnom, kao i da su ništavne sve njezine pravne posljedice, pa i one koje se odnose na imovinu.

- Dragoljub Mihailović smatra se neosuđivanim, rekao je sudac Trešnjev, poslije čega je dobio buran aplauz i pozdrave publike.

Detaljno obrazlažući odluku o rehabilitaciji, sudac Trešnjev je istaknuo da je sud utvrdio kako postupak protiv Mihailovića nije bio fer i korektno proveden uz poštovanje prava okrivljenih, kako po standardima današnjih prava, tako i ondašnjih.

- Pored toga što nije imao fer postupak, protiv Mihailovića je postupak bio politički obojen što jasno proizlazi iz činjenice da su se predstavnici izvršne vlasti miješali ne samo u sam tijek postupka, već su sudjelovali u donošenju ključnih odluka i meritorno odlučivanje, rekao je sudac.

Sud je utvrdio da je sporna presuda donesena u nezakonitom procesu iz političkih i ideoloških razloga, naveo je sudac i podsjetio na prepisku visokih komunističkih dužnosnika Đilasa i Rankovića o tome kako će se postupak voditi, treba li suđenje biti javno ili tajno te kako će izgledati optužnica.

Prema riječima suca Trešnjeva, utvrđeno je i da su branitelji tijekom cijelog suđenja uspjeli samo pet puta kontaktirati Mihailovića i to "u prisustvu organa vlasti što govori o tome koliko je sud ometao postupak".

Sudac Trešnjev je istaknuo da sudsko vijeće nije bilo nadležno da baviti se utvrđivanjem činjenica i izvođenjem zaključaka je li Dragoljub Mihailović ratni zločinac ili ne.

To, kako je kazao, poslije ovoliko vremena i nije bilo moguće učiniti.

- Nadležnost ovog veća iscrpljuje se u tome je li Dragoljub Mihailović imao fer i pravično suđenje, odnosno je li sudska odluka donesena iz političkih i ideoloških razloga, naglasio je sudac.

On je napomenuo da i predmet ovog postupak nije bila rehabilitacija Ravnogorskog pokreta ili Oslobodilačke vojske u otadžbini, jer je to je već djelomično učinjeno Zakonom i Uredbom, već zakonitost provedenog sudskog postupak protiv Mihailovića.

Objavljivanje presude pratio je veliki broj medija i publike, tako da je velika sudnica Palače pravde bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a oni koji nisu uspeli da ući ispred zgrade su pjevali ravnogorske pesme, noseći zastave i druga obilježja, navodi Tanjug.

U publici su, među ostalim, bio je princ Aleksandar Karađorđević, predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, pripadnici ravnogorskog pokreta, Obraza, Žene u crnom, i drugi zainteresirani, među kojima je bilo i onih u narodnim nošnjama, kao i sa četničkim obilježjima.

Viši sud u Beogradu rehabilitirao je zapovjednika Kraljevske vojske u otadžbini generala Dragoljuba Dražu Mihailovića i vratio mu građanska prava koja su mu bila oduzeta u političko-ideološkom procesu komunističkog režima 1946. godine, javio je Tanjug.

Sudac Aleksandar Trešnjev rekao je da je sud usvojio zahtjev za rehabilitaciju i poništio presudu kojom je Mihailović 15. srpnja 1946. godine bio osuđen na smrt, a dva dana kasnije strijeljan.

Na ovu odluku, shodno Zakonu o rehabilitaciji ne postoji pravo žalbe, tako da je ona konačna.

Sud je utvrdio da je sporna presuda donijeta u nezakonitom procesu iz političkih i ideoloških razloga.

Prvi zahtjev za rehabilitaciju podnio je Mihailovićev unuk Vojislav Mihailović 2006. godine, a kasnije mu se pridružilo još nekoliko udruga i stranaka.

Prijedlogu za rehabilitaciju pridružili su se 2009. godine Srpska liberalna stranka, Udruženje pripadnika Jugoslavenske vojske u otadžbini, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, profesor međunarodnog prava Smilja Avramov i drugi.

Odlukom suda potvrđene su tvrdnje predlagača rehabilitacije da Mihailoviću tokom procesa nije bilo omogućeno pravo na obranu, da nije vidio svog odvjetnika do početka suđenja, da nije imao ni pravo na nepristran sud, dok mu je optužnica uručena sedam dana pred suđenje.

Na presudu, nije imao ni pravo uložiti žalbu, već je dva dana od izricanja strijeljan u tajnosti.

Posebna povjerenstvo utvrđuje točnu lokaciju na kojoj je strijeljan, jer se pretpostavlja da su njegovi posmrtni ostaci prebačeni na drugu lokaciju.

Mihailović nema grobno mjesto.

U nedostatku drugih dokaza o Mihailovićevoj smrti, rešenjem Prvog osnovnog suda u Beogradu 2013. godine kao datum smrti Mihailovića utvrđen je 17. srpnja 1946. godine, pošto je sud utvrdio da je tog datuma strijeljan, podsjeća Tanjug.

Mihailovićevi nasljednici mogu tražiti konfisciranu imovinu

Odluka o rehabilitaciji Dragoljuba Draže Mihailovića znači da se on više ne smatra osuđenim i da mu se vraćaju sva građanska prava koja su mu bila oduzeta poništenom presudom Vrhovnog suda FNRJ, ukazao je jedan od punomoćnika predlagača rehabilitacije odvjetnik Zoran Živanović.

On je u izjavi novinarima rekao da se to odnosi i na konfisciranu imovinu, tako da sada Mihailovićevi nasljednici mogu tražiti povrat imovine koja mu je oduzeta.

Živanović je istaknuo da je zadovoljan odlukom suda, kojom je usvojen zahtjev predlagača, napominjući da je jedino takva odluka i mogla biti donesena, s obzirom na sve ukazane činjenice i dokaze.

SUBNOR SRBIJE: Pravno neodrživo prekrajanje istine i povijesti

SUBNOR Srbije danas je oštro kritizirao sudsku rehabilitaciju četničkog zapovjednika Dragoljuba Draže Mihailovića istaknuvši da to predstavlja prekrajanje istine i "sipanje soli na svježu ranu''.

To udruženje, koje okuplja pretežno članove partizanskih jedinica i njihovih potomaka, smatra i da je rehabilitacija Mihailovića pravno neutemeljene i zato neodrživa.

SUBNOR navodi i da je sa zaprepaštenjem primio sudsku odluku o rehabilitaciji i da je "potezom sudskog pera drastično prekrojena istina", prenosi Tanjug.

- U isto vrijeme, izbrisan je povijesno neporeciv doprinos Srbije u slamanju fašizma i nenadmašna pobjeda antihitlerovske koalicije čiji su dostojan suborac bile jedinice narodne partizanske vojske, navodi se u priopćenju.

Naglašava se i da "rehabilitacija čelnika grupacije koja je od 1941. izbjegavajući i, po pravilu, surađujući s okupatorskom soldateskom, palila čitava sela, silovala, pljačkala, kamom ubijala čak i dječicu u kolijevci,... predstavlja i novu odmazdu nad stotinama tisuća žrtava i njihovih potomaka".

- Rehabilitacija je posipanje soli na uvijek svježu ranu, prst u oko sadašnjim susjedima, ali i čitavom antifašističkom svijetu koji s poštovanjem gleda na naš narod i neporecivo slavno mjesto isključivo partizanskih boraca u povijesti čovječanstva, tvrdi SUBNOR.

Pada li nekome u svijetu i pomisao da rehabilitiraju kolaborante, da li to čine Francuzi s maršalom Petainom, Norvežani s premijerom Kvislingom..., navodi se dalje u priopćenju.

Navodi se i da se time ukazuje slobodarskoj međunarodnoj zajednici da je Balkan područje u kojem se, po nečijoj volji i nalogu, bez dokaza mogu prekrajati povijest i istina.

Ta organizacija istovremeno naglašava i da čvrsto vjeruje da je rehabilitacija bez osnove, pravno neutemeljena i čak netočna, u dijelu da osuđeni nije imao pravo na žalbu, i da je zbog toga neodrživa.

NIKŠIĆ: Rehabilitacija Draže Mihailovića sramotan čin

Predsjednik Socijademokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić smatra da je rehabilitacija četničkog vođe Draže Mihailovića, dokaz da fašizam nije pobijeđen na ovim prostorima, povodom  današnje odluke suda u Beogradu o rehabilitaciji.

- Besramna rehabilitacija jednog od najvećih zločinaca Drugog svjetskog rata i dokazanog saradnika nacističke Njemačke, predstavlja sramotan čin i šamar svim žrtvama četničkog progona, kojeg su na svojoj koži najbolje osjetili građani BiH u Drugom svjetskom ratu. To je još jedan od dokaza da se historija ponavlja, jer je ista ideologija bila inspiracija onima koji su u proteklom ratu pokušali etnički očistiti našu zemlju od bošnjačkog i hrvatskog stanovništva, ali srećom, u svom naumu nisu uspjeli, jer su zaustavljeni otporom branilaca Republike BiH, istakao je Nikšić u izjavi, saopćeno je iz SDP-a BiH.  

On navodi da "rehabilitacija Draže Mihailovića je dokaz činjenici da fašizam na ovim prostorima nije poražen i da svakim danom sve više jača".

- Međutim, SDPBiH će se, kao i do sada, svim mogućim sredstvima boriti protiv fašizma i svih njegovih oblika. Niko ne može osporiti da je današnja, moderna BiH nastala na tekovinama zajedničke antifašističke borbe svih bh. naroda, koji su se, između ostalog, borili i protiv četnika Draže Mihailovića i koji će u svjetskoj historiji ostati zapamćeni kao kolaboracionisti hitlerovske Njemačke i to niti jedan sud i nikakva revizionistička politika neće promijeniti, rekao je Nikšić.

MESIĆ: Rehabilitacija Draže Mihajlovića je pravosudni i politički skandal

Odluka suda u Beogradu o rehabilitaciji četničkog vođe Draže Mihajlovića pravosudni je i politički skandal, priopćio je u četvrtak bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.
   
To nije nikakvo ispravljanje nepravdi učinjenih u vrijeme komunističke vladavine, nego izravno poricanje nepobitno utvrđenih povijesnih činjenica, ističe Mesić.
   
U regiji taj potez zatvaranja očiju pred istinom o prošlosti, koji nije ništa drugo nego koban ustupak velikosrpskom nacionalizmu, može imati vrlo opasne posljedice, upozorava Mesić.
   
- On će nesumnjivo negativno utjecati na započeti proces normaliziranja i ponovnog uspostavljanja međusobnog povjerenja i razumijevanja, a ohrabrit će i pobornike povijesnog revizionizma na drugim stranama, odnosno sve one koji žele – u zločinu – izjednačiti antifašizam i fašizam, odnosno pobjednike iz Drugog svjetskog rata pretvoriti u pobijeđene, a pobijeđene u pobjednike, kaže se u priopćenju.
   
Četnički pokret u Drugome svjetskom ratu nije bio pokret otpora protiv okupatora. Četnici su bili krajnje obazrivi prema njemačkom okupatoru, tijesno su surađivali s talijanskim, a zajedno s oba borili su se protiv jedinog stvarnog pokreta otpora, onoga na čelu s Josipom Brozom Titom, ističe Mesić.
   
Također podsjeća da se ustašama četnici praktično nikada nisu sukobili, a na samome kraju rata, kada su bježali prema zapadu, ustaški poglavnik Ante Pavelić dao im je slobodan prolaz kroz dio Hrvatske koji je još držao pod svojom kontrolom.
   
- Rehabilitirati danas Dražu Mihajlovića, govoriti o njegovome 'ubojstvui i o njemu kao o žrtvi komunizma, grubo je izrugivanje sa činjenicama. Svako rehabilitiranje četništva, jednako kao i svako relativiziranje i rehabilitiranje ustaštva može završiti samo u katastrofi, upozorava Mesić.
   
Bivši hrvatski predsjednik očekuje da se o rehabilitaciji četničkog vođe izjasni i EU jer, kako kaže, teško je zamisliti zemlje koje su spremne rehabilitirati notorne ratne zločince iz vremena Drugoga svjetskog rata kao uvjerljive kandidate za članstvo u ujedinjenoj Europi, sazdanoj na temeljima antifašizma.

(Fena)