ŽURNAL NA OPĆINSKIM IZBORIMA:Opozicija pred vratima, protesti ugušeni, protivnici pretučeni, intervenisao pas...
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

ŽURNAL NA OPĆINSKIM IZBORIMA: Opozicija pred vratima, protesti ugušeni, protivnici pretučeni, intervenisao pas...

Osim poslovičnog nevjerovanja da će izborni rezutati promijeniti situaciju nabolje, ulogu u malom procentu izlaznosti imala je i pandemija korona virusa. U BiH je trenutno oko 35 hiljada aktivnih sučajeva korona virusa, ali je samo tri i po hiljade prijavljeno na glasanje iz izolacije

Opozicija pred vratima, protesti ugušeni, protivnici pretučeni, intervenisao pas...
FOTO: adi kebo

Ovogodišnje lokalne izbore u BiH u prvom redu obilježit će slaba izlaznost.

Prema podacima CIK-a do 16 časova u BiH je glasalo 38,10 posto birača. Najviše u opštini Istočni Drvar – čak 91,44 posto. Izlaznost preko od 60 posto zabilježena je u Bileći, Ljubinju, Berkovićima i Stocu.

Osim poslovičnog nevjerovanja da će izborni rezutati promijeniti situaciju nabolje, ulogu u malom procentu izlaznosti imala je i pandemija korona virusa. U BiH je trenutno oko 35 hiljada aktivnih sučajeva korona virusa, ali je samo tri i po hiljade prijavljeno na glasanje iz izolacije, putem mobilnih Covid timova.

Jedan od problema prilikom registrovanja pozitivnih i pacijenata kod kojih sumnja na zarazu još uvijek nije potvrđena jeste što značajan broj njih nije dobio rješenje o samoizolaciji niti rezultat testiranja pa nisu mogli ni dostaviti traženu dokumentaciju.

Izbori se danas nisu održali u cijeloj BiH. Trideset i pet mostarskih vijećnika bit će birano 20. decembra 2020., nakon punih 12 godina. Zadnji izbori u Mostaru održani su 2008. godine. Nakon što su u junu ove godine Bakir Izetbegović i Dragan Čović potpisali dogovor koji omogućava izbor za Gradsko vijeće CIK je raspisao izbore za 20. decembar.

KUTIJA SA SPREMNIM GLASOVIMA PA TUČA

Povlačenje iz izbornog procesa, bacanje akreditacija, protesti zbog neregularnosti na biralištima, nepoštovanje epidemioloških mjera i loša izlaznost birača obilježili su izborni dan u Republici Srpskoj.

Dramatično je bilo u Doboju, gdje su se opozicione SDS, PDP, ali i DNS i SP, koje su članice vladajuće koalicije, kao i neki nezavisni kandidati povukli iz izbornog procesa. Posmatrači su bacili svoje akreditacije ispred ulaza u Gradsku izbornu komisiju, uzvikujući „Obrene, lopove“, „Ostavka, ostavka“. Na ulicama Doboja oko 200 građana okupilo se na protestima. Prema izvještaju Ministarstva unutrašnjih poslova, nakon sat vremena svi su se “razišli”. 

Iz izbornih štabova ovih stranaka uputili su prigovor Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine sa zahtjevom da se u Doboju ponove izbori, a iz SDS-a su najavili podizanje krivičnih prijava protiv odgovornih iz GIK-a. Prigovor je proslijeđen i OHR-u i OEBS-u.

U Novom Gradu, kako su Žurnalu ispričali očevici, SNSD-ovi ljudi su na glasačko mjesto u naselju Suhača pokušali ubaciti kutiju sa 150 falsifikovanih glasova namijenjenih za kandidata za načelnika te opštine Miroslava Drljaču i odbornike SDA. Reagovali su posmatrači opozicije, nakon čega su se i fizički obračunali, a reagovala je i policija. Kutija nije završila na biračkom mjestu.

 

Izvori naše redakcije navode da su falsifikovani listići štampani u improvizovanoj štampariji, smještenoj u garaži izvjesnog Adnana Badjevića u Prijedoru.

Takođe, u istom gradu bila je ugrožena i tajnost glasanja, gdje su glasačke kutije bile postavljenje pored samog prozora, pri čemu su svi mogli vidjeti proces glasanja, ali je situacija riješena po prijavi posmatrača Koalicije za fer i poštene izbore „Pod lupom“. Slična situacija zabilježena je i u Bratuncu.

“EPIDEMILOŠKA” ZABRANA ZA OPOZICIONE POSMATRAČE

Nepravilnosti su, prema informacijama opozicionih stranačkih posmatrača, kao i Koalicije „Pod lupom“, uočene i u Banjaluci.

Iz SDS je saopšteno da na nekim mestima posmatračima opozicije nije dozvoljeno da uđu u prostorije za glasanje.

„Na nekim glasačkim mjestima je prilikom prebrojavanja izbornog materijala prije početka glasanja uočen nedostatak glasačkih listića, kako za gradonačelnika Banjaluke, tako i za odbornike. Na biračkom mjestu 034B197 nedostaje deset listića za gradonačelnika Banjaluke“, izjavio je funkcioner SDS-a Davor Šešić.

Dodao je da je na glasačkim mjestima u Lazarevu i Kuljanima u Banjaluci pokušana izborna prevara tzv. „bugarski voz“.

„Uhvaćena je osoba koja je ubacila dva listića umjesto jednog, a onda je i nađen prazan listić van glasačkog mesta“, naveo je Šešić.

I iz koalicije „Pod lupom“ potvrdili su da je na određenom broju biračkih mjesta u Banjaluci bio onemogućen ulazak posmatračima na glasačka mjesta, ali da su se te situacije rješavale nakon prigovora.

„Prvobitno pristup na biračka mjesta nije omogućen posmatračima najčešće pod izgovorom nemogućnosti poštovanja epidemioloških mjera, a naknadno je omogućen. To nam govori da posmatračima nije bio omogućen pristup zbog samovolje biračkog odbora“, navedeno je u saopštenju.

Iz ove koalicije su još naveli da je na jednom biračkom mjestu u Banjaluci nedostajalo 130 glasačkih listića, a nakon što je to prijavljeno, navedeno je da će glasački listići biti naknadno dostavljeni.

SDP: BAKALAR DA RAZRIJEŠI BATINAR

Socijaldemokratska partija zatražila je od predsjednika CIK BiH Željka Bakalara da odmah razriješi dužnosti predsjednicu Gradske izborne komisije Banjaluka Nadu Batinar, jer je izborni proces u ovom gradu, kako su naveli, potpuno kompromitovan.

“Jutros u 8.30 časova uputili smo prigovor GIK Banjaluka zbog zloupotrebe Izbornog zakona od članova biračkih odbora postavljenih na prijedlog stranaka vladajuće koalicije, jer nisu dozvolili prisustvo posmatarča SDP BiH i ostalih opozicionih stranaka na biračkim mjestima”, navedeno je u saopštenju SDP-a.

S obzirom na to da, kako tvrde, GIK nije reagovala, kao i da se tokom cijelog izbornog dana “nastavlja tjeranje i onemogućavanje prisustva posmatrača opozicije”, SDP je zatražila da Bakalar reaguje.

“Obavještavamo javnost da smo pismeni zahtjev poslali CIK BiH sa dokazima, te ukoliko ne raeguju smatraćemo ih isto odgovornim za evidentnu izbornu krađu i bićemo primorani reagovati nedemokratskih instrumentima”, naglasili su iz ove stranke.

Na društvenim mrežama pojavio se i snimak građana Banjaluke koji su se okupili ispred Radničkog doma, čekajući da njihov problem bude riješen jer njihova imena nisu postojala na biračkim spiskovima. Naime, neko ih je prijavio za glasanje putem pošte iz inostranstva, bez njihovog znanja.

Prema pisanju portala Gerila.info, Banjalučani su tokom dana uočili više nepravilnosti na glasačkim mjestima. Ispred banjalučke Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš”, u blizini biračkog mjesta, tokom dana bila je parkirana prikolica sa bilbordom kandidata SNSD-a za gradonačelnika i za odbornike. Policija je obaviještena, ali prikolica nije sklonjena. Iz banjalučke Policijske uprave nisu odgovorili na pitanja Gerile. Tražili su da pojasne na koji je to tačno način kršena izborna tišina.

DA SE NE MUČE: PODIJELJENI POPUNJENI LISTIĆI

Prema informacijama pojedinih medija u RS, dokumentovani su pokušaji izborne krađe u Zvorniku, u Mjesnoj zajednici Ročević, gdje su,ispred birališta, popunjeni glasački listići dijeljeni glasačima SNSD-a i DEMOS-a.  

Mediji su objavili da su popunjeni glasački listići nađeni u automobilima odbornika Bobana Tanackovića i Aleksandra Pisića, ali je Policijska uprava Zvornik to demantovala.


Izborne zavrzlame nisu mimoišle ni Pale. Rukovodstvo DNS-a tvrdilo je da članovi paljanskog DEMOS-a u blizini biračkih mjesta otvoreno kupuju glasove. Još su naveli da je inspektor sa Pala Tatomir Ćeranić priveo trojicu aktivista DNS-a u policijsku stanicu, a da je prije toga uzeo spisak od posmatrača sa biračkog mjesta. Kako saznaje Žurnal, privedeno je pet članova DNS-a, od kojih su trojica puštena, a dva zadržana u policiji zbog pokušaja izborne krađe. Prema navodima aktivista, izbila je i tuča.

Nebojša Vukanović, opozicioni poslanik u Narodnoj skupštini RS, objavio je da se, kako kaže, veća grupa aktivista vladajuće stranke okupila ispred Osnovne škole „Sveti Vasilije Ostroški“ u trebinjskom naselju Gorica i vršila pritisak na građane i glasače, odmah pored ulaza na biralište.

“Primijećeno da pojedinci kupuju glasove i nude novac u neposrednoj blizini glasačkog mjesta. Tražio sam od policije da omogući normalno glasanje i dolazak glasača na lice mjesta, bez pritiska i pokušaja kupovine gladova, nakon čega su se pristalice vladajuće stranke razišle. Ipak, poslije samo desetak minuta ponovo su se okupili na istom mjestu, a jedan je napao i izbio telefon iz ruke mojim momcima, nakon čega je došlo do naguravanja i intervencije policije. Ponovo sam se vratio sa patrolama policije, koje su došle na lice mjesta, nakon čega su se aktivisti razišli. Sada je mirno, ali je situacija veoma napeta i veći broj pristalica opozicije dežura i prati situaciju sa distance“, napisao je Vukanović.

Pandemija korona virusa nije zabrinula predsjednicu biračkog odbora, izvjesnu S.G.B, na biračkom mjestu Kilavci u Nevesinju. Iako zvanično u izolaciji, pojavila se na biračkom mjestu. Nakon reakcije posmatrača, pozvana je policija i Opštinska izborna komisija, a predsjednica je udaljena sa glasačkog mjesta.

Zanimljivo je da vladajući SNSD tokom dana nije imao nijednu primjedbu na tok izbora.

POČELO SA NEPRAVILNOSTIMA

Ubrzo nakon otvaranja biračkih mjesta u FBiH zabilježene su prve nepravilnosti. U čapljinskoj Osnovnoj školi Vladimir Pavlović  smijenjen je predsjednik biračkog odbora. On je uoči otvaranja tog birališta uzeo birački popis, napustio biralište te se potom vratio sa osam zaokruženih osoba na tom dokumentu. To su primijetili članovi biračkog odbora te su krađu prijavili, izborno povjerenstvo je napravilo zapisnik, a predsjednik Gradskog biračko biračkog odbora je smijenjen i imenovan je novi.


Vršenje pritisaka na birače zabilježeno je u Zavidovićima gdje stranački posmatrač GDS-a, sa biračkog mjesta Dolina u Zavidovićima, dolazi na biračko mjesto Alići u Zavidovićima i ulazi u kabinu za glasanje te verbalno vrši pritisak na birače. Predstavnik biračkog odbora je prvobitno konstatovao kako on ima pravo na to. Nakon što je Koalicija „Pod lupom“ prijavila slučaj, OIK kontaktirao političkog subjekta, upozorio da će daljnje slično ponašanje biti sankcionisanje, uklanjanjem navedenog posmatrača sa BM. Kontaktiran  je i birački odbor a sve je uvedeno i u zapisnik.

Fotografisanje glasačkih listića je zabilježeno na biračkim mjestima u Novom Gradu, Novom Sarajevu, Brčko distriktu, Ilidži i Sanskom Mostu. U Novom Sarajevu zabilježen je jedan slučaj fotografisanja izbornog listića zbog navodnog novčanog plaćanja. Sa ovim slučajem je upoznat i dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.  U Trnovu FBiH zabilježeno je više od 15 slučajeva porodičnog glasanja. Porodično glasanje je zabilježeno i u Ilijašu.

U Općini Gradačac došlo je do fizičkog obračuna kada je član biračkog odbora izbacio kandidata PDA.

Na području Općine Gračanica na pojedinim glasačkim mjestim zabilježene su žalbe članova biračkog odbora da im je hladno. Neobična situacija desila se na glasanju u Kiseljaku kod Tuzle, gdje je predsjednika mobilnog tima ugrizao pas prilikom dolaska na adresu zaraženog glasača.

U Mjesnoj zajednici Rudar u Živinicama Općinskoj izbornoj komisiji prijavljen je pokušaj kupovine glasova.

Na društvenim mrežama građani su žalili i na rad mobilnih timova za zaražene COVID-om, neki od njih naveli su da su dobili već popunjene glasačke listiće. Građani Kaknja na društvenim mrežama žalili su se i na neuslovno biračko mjesto mjesne zajednice Kakanj II.  


U Federaciji BiH u sedam općina koje su imale samo jednog kandidata za načelnika već se znaju pobjednici izbora. Bez konkurencije bili su stari/novi načelnici u općinama Domaljevac-Šamac, Orašje, Teočak, Olovo, Grude, Ravno i Usora.

120 KRITIČNIH SITUACIJA

Do 14:30 sati posmatrači Koalicije ''Pod lupom'' izvijestili su o 120 kritičnih situacija tokom izbornog dana. Posmatrači Koalicije su u ovom periodu uložili 24 primjedbe na različitim biračkim mjestima.

Nepravilnosti pri procesu glasanja (jednoj osobi se izdaje više glasačkih listića, jedna osoba glasa više puta ili jedna osoba glasa u ime druge osobe koje se nisu pojavile na biračkom mjestu) su zabilježene na 12 biračkih mjesta. Fotografisanje glasačkih listića je zabilježeno na biračkim mjestima u Novom Gradu, Novom Sarajevu, Brčko distriktu, Ilidži i Sanskom Mostu.

Bugarski voz, odnosno dolazak birača na biračko mjesto sa popunjenim glasačkim listićima i odlazak sa setom praznih glasačkih listića je zabilježen na dva biračkih mjesta u Starom Gradu u Sarajevu i Brčko distriktu BiH. Obje situacije su riješene.

Na 19 biračkih mjesta je zabilježeno otvoreno nagovaranje na glasanje za određenog političkog subjekta, dok su zastrašivanja ili vršenja pristisaka na glasače zabilježeni na 4 biračka mjesta u Tuzli, Zavidovićima, Visokom i Sanskom Mostu.

Posebno radikalan slučaj kupovine glasova birača na dan izbora zabilježen je Tešnju gdje SDA Tešanj vrši podjelu potvrda o izdavanju 10 litara dizel goriva na benzinskoj pumpi Hifa d.o.o. Krndija.

Na 3 % biračkih mjesta primijećeni su slučajevi glasanja bez važećih identifikacionih dokumenata.

Vraćanje birača sa biračkog mjesta jer nisu bili u Izvodu iz Centralnog biračkog spiska je zabilježeno na čak 50 % biračkih mjesta.

Posmatrači „Koalicije „Pod lupom“ su zabilježili porodično/obiteljsko glasanje gdje je na 66 % biračkih mjesta uočeno do deset slučajeva ove vrste nepravilnosti. Više od deset slučajeva porodičnog glasanje je zabilježeno na šest biračkih mjesta, u Maglaju, Srebreniku, Brčko distriktu BiH, Ilijašu i Gradačcu i Živinicama.

Na dva biračka mjesta je zabilježeno duže zadržavanje neovlaštenih osoba. U 3 % slučajeva tokom glasanja se nisu primijenjivale i poštovale preporučene mjere za sprečavanje širenja COVID-19.

Posmatračima Koalicije „Pod lupom“ je bilo omogućeno nesmetano praćenje izbornog procesa na 99 % biračkih mjesta.

Koalicija je zaprimila više desetina prijava građana koji ne mogu ostvariti biračko pravo zbog toga što su pozitivni na COVID-19 ili su u izolaciji, prijava građana koji su pronašli da su registrovani za glasanje putem pošte, prijave o promotivnom materijalu u blizini biračkog mjesta, prijave o kršenju izborne šutnje, prijave o kupovini glasova ili pritisaka na birače.


(zurnal.info)