SDA IZA ZATVORENIH VRATA:Orićevo pismo, napad na Osmanovića i Čamparina cenzura

Istražujemo

SDA IZA ZATVORENIH VRATA: Orićevo pismo, napad na Osmanovića i Čamparina cenzura

Ministar policije i zvanično je SDA-ov koordinator za saradnju sa medijima. Zahvaljujući upravo djelovanju njegovog koordinacionog tima, Žurnal je uspio saznati zbog čega je sjednica Predsjedništva SDA sinoć prekinuta i šta se sve dešavalo iza zatvorenih vrata

Orićevo pismo, napad na Osmanovića i Čamparina cenzura
Hamdija Fejzić sa napadačima na Adila Osmanovića

 „Moramo istražiti ko iz SDA dostavlja informacije medijima“, kazao je na sinoćnjoj sjednici Predsjedništva SDA federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara.

No, upravo je ministar Čampara jedan od glavnih stranačkih izvora brojnih medija, a dokazi o njegovoj saradnji sa medijima, poput mailova upućenih čak i  na adrese  javnih servisa, u posjedu su Žurnala. Osim toga, ministar policije i zvanično je SDA-ov koordinator za saradnju sa medijima. Zahvaljujući upravo djelovanju njegovog  koordinacionog tima, Žurnal je uspio saznati zbog čega je sjednica Predsjedništva SDA sinoć prekinuta i šta se sve dešavalo iza zatvorenih vrata. 

        Tema je, dakle, bila Srebrenica, odnosno  fizički napad na zamjenika predsjednika SDA Adila Osmanovića. Stranački istražni tim, kojim je rukovodila Alma Čolo, sačinio je Izvještaj o dešavanjima od 29. januara ove godine, kada je u prostorijama Medžlisa islamske zajednice grupa srebreničkih Bošnjaka nasrnula na Osmanovića, te državne zastupnike i funkcionere SDA Šefika Džaferovića i Sadika Ahmetovića. Svi dokazi koje je prikupio  tzv istražni tim upućivali su na to da iza napada stoji Hamdija Fejzić, predsjednik Općinskog odbora SDA Srebrenica koji ne dozvoljava formalno uvođenje povjereništva, iako je upravo Predsjedništvo SDA donijelo odluku o uvođenju povjereništva u Srebrenici.  Stoga je, kako saznaje Žurnal, predloženo Fejzićevo isključivanje iz SDA.

Međutim, na prijedlog da se Hamdija Fejzić isključi iz Stranke oštro su reagirali Dževad Mahmutović, predsjednik Regionalnog odbora SDA Srednje Podrinje, zatim potpredsjednik SDA Edin Ramić, ministar policije Aljoša Čampara i drugi, njima bliski stranački kadrovi. Upravo je ta grupa, kao saznaje Žurnal, posljednih dana uspjela izlobirati da Bakir Izetbegović u zgradi Predsjedništva BiH primi Hamdiju Fejzića, čovjeka koji je dan prije incidenta u Srebrenici fotografisan u društvu osobe (Dževada Avdića) koja je kasnije hapšena zbog fizičkog napada na Izetbegovićevog zamjenika Adila Osmanovića. Fejzić je, inače, dovođen i u vezu sa prijetnjama državnom zastupniku Sadiku Ahmetoviću. No, sve te činjenice nisu bile dovoljne da Predsjedništvo SDA donese odluku o njegovom isključenju iz Stranke

„Većina članova Predsjedništva bila je za donošenje odluke o isključenju Hamdije Fejzića. Međutim, grupa okupljena oko Mahmutovića, Ramića i Čampare uspjela je izlobirati da Bakir Izetbegović prijedlog odluke o isključenju ne stavi na glasanje“, navodi jedan od izvora Žurnala.

Fejzićevoj grupaciji je, kako saznajemo, pomoglo i pismo koje je vrhu Stranke  uputio Naser Orić, koji se svojim „autoritetom“ založio da ne bude nikakvih isključenja iz SDA. Orićevo pismo najviše je potencirao Dževad Mahmutović, da bi, na kraju, Bakir Izetbegović upitao svog zamjenika Osmanovića  da li je saglasan da se prijedlog odluke o isključenju Hamdije Fejzića stavi na  glasanje. S obzirom na to da je Osmanović direktno oštećeni u ovom slučaju, on se odbio izjasniti, te je sjednica prekinuta. 

Inače, prema informacijama Žurnala, grupa okupljena oko Dževada Mahmutovića čak je i proslavljala svoju pobjedu unutar stranke, a na dan napada na Osmanovića u jednom sarajevskom restoranu upriličeno je druženje na kojem su bili stranački i državni funkcioneri Denis Zvizdić, Aljoša Čampara, Fadil Novalić, Asim Sarajlić, Dževad Mahmutović, Edin Ramić i drugi. Na tom „svečanom ručku“, kako saznajemo, ismijavano je čak i ponašanje zamjenika predsjednika SDA Adila Osmanovića u trenutku kada je napadnut u Srebrenici. 

(zurnal.info)