POTVRĐENE NAJAVE ŽURNALA:Poništena prodaja Vitezita Zvonku Zubaku, slijedi novi pokušaj
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

POTVRĐENE NAJAVE ŽURNALA: Poništena prodaja Vitezita Zvonku Zubaku, slijedi novi pokušaj

Osam mjeseci trajalo je čekanje hoće li Zvonko Zubak uplatiti 10,5 miliona kao kupac tvornice Vitezit iz Viteza. Kraj septembra kao posljednji rok je istekao, uplate nema, slijedi ponavljanje cijelog procesa. U međuvremenu, grabež za Vitezitovo zemljišta traje istim tempom. Federalni revizori su utvrdili brojne nepravilnosti u stečajnom postupku

Poništena prodaja Vitezita Zvonku Zubaku, slijedi novi pokušaj
Vitezit

 

Federalni revizori okončali su svoj rad u Vitezitu. Očekivano, utvrdili su mngo toga spornog pa su dali negativno mišljenje na aktivnosti, financijske transakcije i informacije za vrijeme stečajnog postupka. Revizorima pri tome nije prezentirana dokumentacija koja se odnosi na prodaju imovine Vitezita tokom ove godine.

 

 

„Ja se o prodaji dogovaram sa lokalnim HDZ-om, sa SDA i sudom“, govorila je u odabranom društvu stečajna upraviteljica Vitezita Behrija Huseinbegović. 

Kao i obično, tamo gdje SDA i HDZ treba da riješe problem, kojem su uzgred i glavni uzročnik, povoljnog epiloga teško može biti. Posebno se to odnosi na bivše radnike Vitezita koji su se uzalud nadali da će objava o prodaji Vitezita trgovcu vojne opreme iz Hrvatske Zvonku Zubaku, rezultirati isplatom njihovih potraživanja. 

Nažalost, Žurnal je i ovoga puta bio u pravu. Prije tri godine pisali smo da je pored zataškavanja pljačke, jedan od glavnih razloga devastacije Vitezita i “guranja” u stečajni postupak, bitka za zemljište u vlasništvu Vitezita. 

“Pripremite štapove i konopce, još malo i juriš, pa šta ko „zakolića“, izgovorio je pokazujući prema Vitezitu jedan HDZ-ov dužnosnik uoči lokalnih izbora 2016 godine.

Stečajni postupak bio je prilika da “količanje”, već obavljeno u zamislima HDZ-ovaca i njima bliskih tajkun,a krene u realizaciju. 

Još prije stečaja je lokalni biznismen Drago Kafadar po bagatelnoj cijeni kupio 280 hiljada m2 zemljišta od radnika Vitezita koji su isto dobili umjesto neisplaćenih plaća. Žurnalovi izvori su tada navodili kako je  Kafadar ogradio mnogo više, a na upite zašto je to odgovarao je: „Kupiće se...“. U stečajnom postupku kupio je još 100 hiljada m2.

 

 

Stečajni postupak iskorištava se i za besplatnu podjelu objekata na području samog Viteza. Veliki dio zemljišta na kojem su izgrađeni stambeni i poslovni objekti, nogometno igralište, Hrvatski dom, dječiji vrtić, parkovi, ulice, trotoari, katastarski i po zemljišnim knjigama pripada Vitezitu. 

Stečajna upraviteljica u saradnji sa travničkim osnovnim sudom izuzima iz vlasništva Vitezita sve što je zavedeno u tzv ZK 98, ali prava namjera je da se neko domogne pojedinih objekata. Tako se predsjednik Općinskog suda Travnik Goran Dujić, koji se inače prema sosptvenom navodu za Žurnal “uopće ne upliće u stečajni postupak”, informiše od stečajnog sudije o procesu izuzimanja navedene imovine Vitezita, da bi prijatelje iz HDZ-a mogao informisati kako sve ide prema planu. 

 

 

“Zgradu kina će prema planu “raspodjele” dobiti HDZ, naravno uz prigodnu cijenu od nula maraka,” prenose Žurnalovi izvori detalje unutarstranačke kombinatorike. Tu su još hotel, bazen i drugi objekti na koje su “bacili oko” lokalni HDZ-ovci. Tako se realizuju davnašnji dogovori SDA-HDZ koje su dogovarali Salko Selman i braća Rajković, naravno uz odobravanjestranačkog vrha. 

U međuvremenu su podnesene krivične prijave protiv stečajnog sudije Ive Žabića, stečajne upraviteljice Behrije Huseinbegović, predsjednika Odbora povjerilaca Adila Loze i drugih zbog načina prodaje Vitezitovog zemljišta i niza drugih dešavanja o kojima je Žurnal više puta izvještavao, no bila bi prvorazredna vijest da Tužilaštvo SBK reaguje. 

Krivične prijave su jedan od razloga zašto je konačno raskinut angažman i sedmomjesečno čekanje da Zvonko Zubak uplati novac, ali time prvobitni plan nije odbačen. U pozadini je ponovo ono što je Žurnal već pisao, da se preostali krug tvornice podijeli, kako se to u razgovorima navodi, na “H” i “B” komponentu. Jasno je šta to zanči.  

A radnici i njihova potraživanja? Oni su ionako zaboravljena kategorija.

 

(zurnal.info)