Leonard Cohen:Posljednji intervju
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Arhiva

Leonard Cohen: Posljednji intervju

U određenom trenutku, ako vam još rade klikeri i niste suočeni sa ozbiljnim finansijskim izazovima, imate šansu sa dovedete kuću u red. To je kliše, ali se podcjenjuje kao analgetik na svim nivoima. Pospremiti svoju kući, ako možete, je jedna od najutješnijih aktivnosti, a korist toga je nemjerljiva

Posljednji intervju
FOTO: Reuters

Leonard Cohen, legendarni kanadski umjetnik, preminuo je 07. novembra. Svoj posljednji intervju dao je Davidu Remnicku, novinaru The New Yorkera. Govorio je o svojoj karijeri, duhovnim utjecajima, trijumfalnim završnim turnejama i pripremanju za sopstveni kraj.

- Spreman sam da umrem, rekao je Cohen ljetos.

- U određenom trenutku, ako vam još rade klikeri i niste suočeni sa ozbiljnim finansijskim izazovima, imate šansu sa dovedete kuću u red. To je kliše, ali se podcjenjuje kao analgetik na svim nivoima. Pospremiti svoju kući, ako možete, je jedna od najutješnijih aktivnosti, a korist toga je nemjerljiva.

Remnickov profil Cohena daje pogled na introspekciju njegovih posljednjih dana:

Pred njim vjerovatno više nema turneja. Cohen sada razmišlja o svojoj porodici, prijateljima i onome što radi.

- Imao sam porodicu koju sam izdržavao, tako da nemam osjećaj vrline koji bih vezivao uz to. Nikada nisam prodavao dovoljno da bih se mogao opustiti u vezi sa novcem. Imao sam dvoje djece i njihovu majku koje sam izdržavao i sopstveni život. Nikad nije postojala opcija da samo presiječem. Sada je to navika. Postoji i element vremena, koji je snažan, sa podsticajem da se stvari završe. Sada nisam došao blizu završavanja. Završio sam nekoliko stvari. Ne znam koliko drugih stvari ću uspjeti završiti, jer u ovoj sadašnjoj fazi sam duboko umoran... Ponekad jednostavno moram leći. Ne mogu više svirati, a i leđa mi brzo propadaju. Duhovne stvari, baruh Hašem (hvala Bogu) su se posložile, na čemu sam duboko zahvalan.

Posljednji intervju Leonarda Cohena možete poslušati na ovom linku.

Cohen je imao 82 godine. Vijest je objavljena na njegovoj Facebook stranici i zvaničnom web siteu, bez pojedinosti. Rođen je u Quebecu, a 1966. godine se, kao već proslavljeni pjesnik i novelist, preselio u New York, gdje je, kao 31-godišnjak ušao u svijet muzike.

Kritičari su ga vrlo brzo počeli porediti sa Bobom Dilanom zbog snažne lirike u njegovim pjesmama. Utjecao je na mnoge muzičare i dobio brojna priznanja, ali je rijetko završavao na muzičkim top listama. Njegova pjesma “Hallelujah”, objavljena 1984. godine, obrađivana je stotinama puta. Cohen je ovu pjesmu pisao punih pet godina i u jednom trenutku doslovno udarao glavom o pod od frustracije.

Cohenova muza i dugogodišnja partnerka, norvežanka Marianne Ihlen, umrla je u julu ove godine. Nakon što je čuo da joj je ostalo samo nekoliko dana života, napisao joj je:

- Pa Marianne, došlo je vrijeme kada smo toliko stari i naša tijela se raspadaju i mislim da ću te slijediti uskoro.

Prošlog mjeseca je objavio album “You Want It Darker".

(zurnal.info)