Kino Žurnal:PRAVO LJUDSKI FILM FESTIVAL: Čuvari iskrenosti
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Kino Žurnal

PRAVO LJUDSKI FILM FESTIVAL: Čuvari iskrenosti

Kumjana Novakova, umjetnička direktorica Festivala, kaže da su autori i autorice čiji će radovi biti predstavljeni čuvari temeljnog koncepta nezavisnog filma a to je iskrenost, kao atribut koji definira svaku umjetničku formu

PRAVO LJUDSKI FILM FESTIVAL: Čuvari iskrenosti

Na ovogodišnjem, devetom po redu  Pravo Ljudski Film Festivalu u šest festivalskih dana biće prikazano 80 filmova u pet redovnih programskih sekcija - re:versus, extra muros, arts & docs, kratki film, Zumiraj Prava, u sklopu specijalnih programa Radnici napuštaju sliku: Radovi u toku, retrospektivni program posvećen Harunu Farockiju, Zabranjeno za snove, mini-retrospektiva Ulrike Ottinger, i programu Art(making) Diaries / Spomenar(t), koji predstavlja radove Johna Smitha.

Kumjana Novakova, umjetnička direktorica Festivala, kaže da su autori i autorice čiji će radovi biti predstavljeni čuvari temeljnog koncepta nezavisnog filma a to je iskrenost, kao atribut koji definira svaku umjetničku formu.

- Često pravimo razliku između nezavisne kulturne scene i one koja služi nečijim interesima, što i jeste faktičko stanje u kulturnoj, odnosno umjetničkoj produkciji, međutim na nivou koncepta, nemoguće je pričati o zavisnoj umjetnosti, odnosno filmu. Tako je 9. izdanje Pravo Ljudski Film Festivala posvećeno autorima i autoricama koji su ustrajali u borbi protiv masovne kvazi-umjetničke produkcije - izjavila je Novakova.

Detaljan program 9. Pravo Ljudski Film Festivala dostupan je na web stranici festivala, a kao i do sada ulaz na sve projekcije biće slobodan.

(zurnal.info)