UDRUŽENI PODUHVAT PRODAJE VITEZITA (1):"Prodaju dogovaram sa HDZ-om, SDA i sudom!"
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

UDRUŽENI PODUHVAT PRODAJE VITEZITA (1): "Prodaju dogovaram sa HDZ-om, SDA i sudom!"

Prvi termin za prodaju Vitezita završen je neuspješno. Umjesto prvobitnih 37, naredna cijena je oko 13 miliona maraka. Na sceni su ostavke članova Odbora povjerilaca koji ne žele podržavati nezakonitosti u stečajnom postupku. Ko je potpisao saglasnost Komisije federalnog ministarstva industrije za prodaju?

"Prodaju dogovaram sa HDZ-om, SDA i sudom!"
FOTO: zurnal.info

Krug Vitezita bio je pust u podnevnim satima 23.oktobra, u vrijeme prve prodaje imovine ove firme. Kupaca zainteresovanih za početnu cijenu od 37 miliona maraka nije bilo. Za naredni termin cijena bi trebala biti trećina prvobitne, oko 13 miliona, iznos identičan prošlogodišnjoj procjeni ubrzane likvidacione vrijednosti. Napomenimo da je vrijednost od 37 miliona doslovno prepisana iz  izvještaja koji je 2007. godine pripremila Komisija za izradu nove organizacije Vitezita, unatoč tome što je u međuvremeno opljačkano nekoliko važnih pogona, koje je Žurnal opisao u filmu „Prsten oko Vitezita“.

Sama procedura do prve prodaje je, po saznanjima Žurnala, višestruko prekršena. U oglasu o prodaji navedeno je kako su odluku o prodaji Vitezita usvojili Skupština i Odbor povjerilaca. Žurnal je u posjedu i dopisa jednog od izlučnih povjerilaca koji upozorava stečajnog sudiju da Odbor povjerilaca nije donio takvu odluku, da ona nije u skladu sa ranije dogovorenim.

 

 

Naredni detalj još više daje za pravo sumnji u legalnost postupaka stečajne upraviteljice Behrije Huseinbegović, koju podržava predsjednik Odbora povjerilaca Adil Lozo. Oglas o prodaji sadrži informaciju da je lista imovine  za LOT-1, koja sadrži pogone vojne proizvodnje, utvrđena od strane stručne Komisije Ministarstva energetike, rudarstva i industrije FBiH od 17.9.2020.

 


 

Na čelu te komisije bio je poznati vojni ekspert i sudski vještak Berko Zečević. On za Žurnal tvrdi da su ga iz Vitezita prvi put pozvali tek 29. septembra. U Vitezitu su ga dočekali Adil Lozo i bivši vd direktor Josip Rajić.

Stečajna upraviteljica je došla naknadno, rekla je da nema vremena. Ponudili su mi papir da potpišem to što treba da se proda. Očito je da  su me htjeli zloupotrijebiti, moje ime i ugled. Odbio sam i rekao da mi treba 7-10 dana da se sve specifira. Nakon nekoliko dana su mi javili da ne trebam više. Ko je potpisao listu ne znam,“ tvrdi Zečević za Žurnal.

Uporedo su počele i ostavke u odboru povjerilaca. Ranije je to učinio Ivica Taraba, sada je ostavku u odboru dala predstavnica Općine Vitez Ivana Marković–Križanac, pravdajući to formalnim razlozima, dok se suštinski radi o izbjegavanju da sudjeluju u ovakvim postupcima stečajne upraviteljice.

Iz Odbora povjerilaca „naprasno“ je nestao Enver Mujezinović, koji je zastupao Vladu FBiH, Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva te Federalno pravobraniteljstvo! Izvori Žurnala tvrde da je Mujezinović u tišini prebačen da druge zadatke, jer je dosadašnje postupke u Vitezitu uveliko kompromitovao.

Iz Federalne direkcije za namjensku industriju upozorili su stečajnu upraviteljicu da ne može tek tako prodavati pogone za vojnu proizvodnju, a odgovorom su bili zapanjeni.

„Ja se o prodaji dogovaram sa lokalnim HDZ-om, sa SDA i sudom“, odgovorila je Huseinbegović, navode Žurnalovi izvori.

Činjenica je da stečajnog sudiju Ivu Žabića sam predmet mnogo ne interesuje i da je sve prepustio stečajnoj upraviteljici. Jedinu zamjerku uputio joj je što je bez njegove saglasnosti počela „sječu“ i prodaju željeznih konstrukcija iz fabrike. Mnogo više je interesno uključen predsjednik travničkog Općinskog suda Goran Dujić koji od stečajnog sudije tražio informacije o statusu zeničke firme "EU explosive", o čijem je sumnjivom poslovanju Žurnal pisao.  S druge strane, Dujića ne interesuje što u nekoliko sporova sa Vitezitom njegove sudije ne priznaju ranije presude Općinskog suda Travnik, dakle svog, istog suda!?

 

Behija Huseinbegović                                                                                                           foto: AJB

Vitezitu je jedan dan ove sedmice bila isključena električna energija, tako da je splasnuo optimizam kojeg su su iz uprave propagirali nakon što je u avgustu angažovano tridesetak radnika na proizvodnji plastičnog eksploziva iz tzv „civilnog“ programa. Upit o navedenim i još nekim dešavanjima u i oko Vitezita dostavili smo stečajnoj upraviteljici Behrija Huseinbegović koja je tako tražila tokom poziva Žurnala. Odgovor smo brzo dobili.

 

 

Navedimo i da je stečajna upraviteljica Vitezita Behrija Huseinbegović nedavno pozivala redakciju Žurnala. Ljutito je zaključila kako našim pisanjem ometamo stečajni postupak. Rekli bi da tu nedostaje jedna  riječ, a to je da ometamo samo  NEZAKONIT postupak. 

(nastaviće se)

(zurnal.info)