Pomoć za objektivno informiranje:Rasprodaja medija: Koliko je SNSD plaćao naklonost novinara

Istražujemo

Rasprodaja medija: Koliko je SNSD plaćao naklonost novinara

Vlada Republike Srpske je u 2012. godini za finansiranje privatnih medija izdvojila 1.649.000 konvertibilnih maraka i to pod veoma sumnjivim okolnostima

Rasprodaja medija: Koliko je SNSD plaćao naklonost novinara

U Republici Srpskoj, ako vlast tako naredi, sve je moguće – od toga da se godinama finansira nepostojeći aerodrom u Trebinju, preko toga da se izgradi autoput koji završava u rijeci Savi, do toga da raznorazni hohštapleri (poput onih iz Litvanije) iz ovdašnjih firmi u inostranstvo izvuku stotine miliona maraka, a da niko i ne trepne….

U isto vrijeme, plate prosvjetnim radnicima i policiji su smanjene za deset procenata, zdravstvene ustanove su na izdisaju, a penzije su odavno u stanju hibernacije, gdje će ostati i narednih godina.  Na drugoj strani, milioni maraka odlaze na namještene poslove od kojih korist imaju ljudi u i oko vlasti, a svake godine nađe se i po koje milionče za podršku odabranim medijima.

ŠTA ĆE NAMA POZIV

Vlada Republike Srpske je u 2012. godini za finansiranje privatnih medija izdvojila 1.649.000 konvertibilnih maraka i to pod veoma sumnjivim okolnostima.

Glavna služba za reviziju javnog sektora je u svom izvještaju o poslovanju Generalnog sekretarijata Vlade RS utvrdila da nije upućen javni poziv za raspodjelu novca namijenjenog za subvencionisanje medija, da nisu definisani kriterijumi za raspodjelu para, te da nije bilo kontrole namjenskog utroška dodijeljenog novca.

Među srećnim (nimalo slučajno odabranim) dobitnicima pozamašnih vladinih donacija našli su se banjalučko preduzeće OG Pres NIGD, izdavač magazina “Novi reporter”, kojem je prebačeno 200. 000 KM, istu sumu dobila je i banjalučka BEL televizija, a ni ovoga puta nisu izostavljene “Nezavisne novine”, u vlasništvu Željka Kopanje, koje su počašćene sa 255. 000 maraka.

Na listi odbranih našao se i drugi Kopanjin list, “Glas Srpske”, kome je prebačeno 210.000 KM. Bijeljinska Astra medija, u čijem sastavu je NTV Arena, dobila je 100. 000 KM, prnjavorskoj K3 televiziji dato je 50. 000 maraka, dok je banjalučka ATV donirana sa 150.000 KM. Novinsko-izdavačko preduzeće “Orfej”, koje izdaje Ekestra magazin, dobilo je 150.000 KM, banjalučki „NPC International“, izdavač dnevnog lista Press, doniran je sa 100.000 maraka, a jedan od srećnih dobitnika bila je i RTV Hit Brčko, kojoj je prebačeno 49.000 maraka. Radio Nevesinje dobilo je 15.000 KM, a još 17 lokalnih radio stanica donirano je sa ukupno 170.000 maraka.

Među odabranima je veliki broj lokalnih radio stanica, što je zahvalnost za njihovu podršku u kampanji pred prošlogodišnje lokalne izbore. S obzirom na to da je SNSD na izborima izgubio dvadesetak načelničkih pozicija, njihovo investiranje u odabrane medije pokazalo se kao loš poslovni potez.

KOME TREBA STRATEGIJA

Uz to, revizori su naveli da je Vlada RS entitetskoj novinskoj agenciji “Srna” doznačila 1.700.000 KM.
“Za dodjelu sredstava subvencija, Vlada nije objavila javni oglas niti su definisani kriterijumi za dodjelu i kontrolu namjenskog trošenja istih.
Sredstva su sukcesivno dodjeljivana u toku čitave 2012. godine. Javni mediji su upućivali zahtjeve Vladi za finansiranje određenih projekata, koja ih je odobravala svojim Zaključkom, a na osnovu koga je Generalni sekretarijat u skladu sa članom 5. stav 2. Zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2012. godinu (Službeni glasnik Republike Srpske broj 3/12), tražio saglasnost Vlade na Plan utroška istih.

Vlada je na osnovu zahtjeva Generalnog sekretarijata svojom Odlukom davala saglasnost na plan utroška ovih sredstava. Na osnovu ovih Odluka vršen je transfer sredstva na transakcione račune korisnika. Sa javnim medijima nisu zaključivani ugovori kojima bi se definisala međusobna prava i obaveze po osnovu ovako dodijeljenih sredstava.

Za zahtjevane namjene Vlada je donosila samo Odluke o davanju saglasnosti na Plan utroška sredstava”, navodi se u revizorskom izvještaju.

Kontrolišući poslovanje Generalnog sekretarijata Vlade RS revizori su ukazali i na činjenicu da je u vjetar otišlo više od 2,2 miliona maraka, koliko je plaćeno banjačkom Ekonomskom institute za izrade Strategije razvoja Republike Srpske 2012. – 2016. godine.

“Za izradu strategije je iz budžeta (Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Ministarstva finansija Republike  Srpske i Generalnog sekretarijata Vlade Republike Srpske) uplaćeno ukupno 2.288.520 KM. Prijedlog Strategije u toku 2012. godine nije bio predmet  razmatranja na sjednicama Vlade Republike Srpske. Skrećemo pažnju na protok vremena za koji je predmetna strategija rađena i, samim tim, i na aktuelnost dokumenta, s obzirom na vrijeme koje je proteklo od perioda kada je Strategija rađena”, upozorili su revizori.
 
Vratimo se na početak ove priče. Penzije u Republici Srpskoj su najniže u regionu i prije će njihova redovna isplata biti dovedena u pitanje nego što će one biti povećane. Za to vrijeme vlast milione maraka izdvaja za privatne medije i izradu strategija koje nikoga ne zanimaju. Samo u ova dva slučaja, koja su naveli revizori, potrošeno je 12.539 prosječnih penzija.

(zurnal.info)