SASE:Rekordan pad dionica BH Telecoma

Berza

Rekordan pad dionica BH Telecoma

Rekordan pad dionica BH Telecoma

Bitka za kontrolu nad Bosnalijekom između Vlade FBiH i menadžmenta kompanije, učinila je male dioničare kompanije sretnim, pošto je ova dionica na Sarajevskoj berzi (SASE) tokom maja zabilježila rast od 10,1 posto, dok je većina ostalih dionica mjesec završila u minusu.

Bosnalijekove dionice tako su se pokazale kao najbolja ovogodišnja investicija, jer je nakon kontinuiranog rasta tokom poslednja četiri mjeseca njihova cijena na kraju maja bila za 41,6 posto veća od cijene na početku godine.

Kako u vlasničkoj strukturi Bosnalijeka praktično dominiraju mali dioničari, potražnja za ovim dionicama i nije iznenađenje. Očekivanja investitora podgrijavaju i najave o privatizaciji preostalog državnog kapitala u ovoj kompaniji, što bi moglo dovesti do daljeg rasta potražnje za ovim dionicama od strane strateškog partnera koji bi svakako nastojao povećati svoj vlasnički udio.

Jedini problem sa naglo probuđenim optimizmom investitora u pogledu budućnosti dionica Bosnalijeka je da Vlada FBiH privatizaciju svog udjela u ovoj kompaniji, kao i u nizu drugih, najavljuje već godinama, ali niko ne zna sa sigurnošću da li će i kada do toga i stvarno doći.

Cijene dionica sve niže, kupaca sve manje

I dok su dionice Bosnalijeka tokom maja zabilježile pristojan rast, cijene dionica na SASE tokom maja u prosjeku su pale za 4,2 posto, koliko je iznosio pad indeksa SASX-10 koji čini deset najlikvidnijih dionica na Sarajevskoj berzi. Ovo je već četvrti mjesec kako vrijednost indeksa SASX-10 bilježi pad, što dovoljno govori o trendovima na SASE.

Uz dionice Bosnalijeka, maj su u plusu završile i dionice Sarajevo osiguranja sa skromnim rastom od 1,6 posto, što dioničare ove kompanije ne čini pretjerano sretnim, pošto je još uvijek cijena ovih dionica na kraju maja bila za 13,7 posto manja u odnosu na cijenu sa početka godine.

Sa druge strane, lista gubitnika na SASE tokom maja puno je duža i na vrhu se nalaze dionice sarajevskog Energoinvesta, čija je tržišna cijena tokom maja pala za 11 posto, dok je u odnosu na početak godine njihova cijena manja za 19,2 posto.

Rasprodaja dionica BH Telecoma

Uz dionice Energoinvesta, na vrhu liste gubitnika u maju našla se i dionica najprofitabilnije domaće kompanije BH Telecoma, čija je cijena na mjesečnom nivou pala za 9,3 posto, što je rekordan mjesečan pad nezabilježen u zadnje tri godine, dok je u odnosu na početak godine cijena ove dionice bila manja za 3,2 posto.

Sam majski pad dionica BH Telecoma i nije toliko neočekivan. Postalo je uobičajeno da njihovana cijena raste početkom godine, kako bi se investitori kvalifikovali za isplatu godišnje dividende, na šta pravo imaju samo oni vlasnici dionica koji su bili na listi dioničara 30 dana prije održavanja skupštine dioničara na kojoj se donosi odluka o isplati dividende. Nakon što je lista dioničara sa pravom na dividendu zaključena, interes za dionicama BH telecoma obično pada, sve do naredne godine.

Ovog puta, padu dionica BH Telecoma nisu doprinijele samo uobičajene "sezonske rasprodaje" već i zabrinjavajući podaci o poslovanju kompanije, koja ubrzano gubi ne samo utrku sa tržišnom konkurencijom već i desetine hiljade pretplatnika, što se prije ili kasnije mora odraziti i na finansijske rezultate poslovanja, odnosno na visinu profita.

Ni dioničari drugog telekoma u FBiH, HT Mostar, nemaju razloga za zadovoljstvo. Cijena ovih dionica kontinuirano pada poslednjih osam mjeseci, pa ni majski pad od 5,3 posto više nije iznenađenje za dioničare, koji su se pomirili sa sudbinom pa im ostaje samo da se nadaju da su ove dionice dosegnule dno, nakon čega mogu samo rasti.

U međuvremenu ove dionice ostaju jedna od najlošijih ovogodišnjih investicija, pošto im je cijena na kraju maja bila za 18,1 posto manja nego na početku godine, sa neizvjesnim izgledima za skori oporavak.

{fusionchart id="106" SASE0512}

Elektroprivreda HZ HB najveći gubitnik

U klubu gubitnika u maju našla se i dionica sarajevske Elektroprivrede BiH, koja je na mjesečnom nivou izgubila 4,9 posto od svoje tržišne vrijednosti, što je već treći mjesec kako cijena ove dionice bilježi pad. U odnosu na početak godine, dioničari su na gubitku 3,6 posto, ali mogu smatrati da su još i dobro prošli.

Dionice mostarske Elektroprivrede HZ HB drže čelnu poziciju među gubitnicima tokom prvih pet mjeseci ove godine. U odnosu na početak godine njihova cijena na kraju maja bila je za 20,8 posto manja nego na početku godine, iako je tokom maja njihova cijena ostala nepromjenjena.

Investitorima na SASE ostaje samo da se nadaju da će tokom juna barem djelimično popraviti dosadašnji, uglavnom negativni, saldo prije ljetnog zatišja na berzi.

Kako je na SASE sve manje kupaca zainteresovanih za dionice kompanija i ostavareni prometi dionicama su na simboličnom nivou, pa je tako i šansa za neki značajniji oporavak i promjenu dosadašnjeg negativnog trenda u bliskoj budućnosti više nego upitna.

Sa druge strane, za one sa viškom novca i jakim živcima, ovo je dobra vijest. Pad dionica na SASE pruža mogućnost jeftine kupovine dionica koje bi mogle prirediti u budućnosti prijatno iznenađenje kroz ponovni rast, pri čemu je jedino neizvjesno koliko treba čekati da se to i desi.

(zurnal.info)