Film:REZ: Fed Up!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Kino Žurnal

REZ: Fed Up!

Autorica je uspjela, bez ikakve dileme, dokazati da je današnji način prehrane opasniji po život od bilo koje poznate bolesti ili rata a proizvođači hrane su direktni krivci za to. Svaki bi roditelj trebao pogledati ovaj film

aCUbvOwwfWM

Zašto gledati: Ovaj dokumentarni film je najavljen pomalo pretenciozno kao film “koji proizvođači hrane ne žele da vidite”. Do kraja filma jasno vam je da njegova autorica, dugogodišnja novinarka Katie Couric, uspjela opravdati ovakvu najavu. Zaista, niti jedan od najvećih svjetskih proizvođača nije želio govoriti za film. Autorica je uspjela, bez ikakve dileme, dokazati da je današnji način prehrane opasniji po život od bilo koje poznate bolesti ili rata a proizvođači hrane su direktni krivci za to. Svaki bi roditelj trebao pogledati ovaj film.

O čemu se radi: Još jedan u nizu sjajnih filmova o današnjem načinu prehrane. Većina društava u svijetu uče djecu da se neće udebljati ukoliko vježbaju dovoljno i potroše jednak broj kalorija koji unose. Film dokazuje da ova teorija ne samo da nije tačna nego ju je nemoguće poštovati osim ako baš svu hranu koju jedete ne pravite sami, što je i poziv da uradite na kraju filma.

Obrati pažnju: Jedna čaša gaziranog soka dnevno kod djece povećava šansu za gojaznošću za 60 posto. Djeca gledaju u prosjeku 4.000 reklama povezanih sa hranom tokom godine (10 dnevno). Oko 98 posto reklama povezanih sa hranom koja djeca gledaju su za proizvode sa velikim udjelom masnoće, šećera... Djetetu od 50 kilograma treba 75 minuta vožnje bicikla da bi sagorio kalorije je unio jednom bocom od pola litre gaziranog soka. Šećer stvara veću ovisnost od kokaina.

Premotati: Sva istraživanja korištena u filmu odnose se prvenstveno na američko tržište hrane. Pojedini dijelovi filma se zbog toga odnose isključivo na Amerikance jer je korištena statistika isključivo za ovaj dio svijeta pa to možda neće biti zanimljivo za nas.

Ponoviti: Pojedine činjenice u filmu toliko su šokantne da ih morate premotati nekoliko puta prije nego ih uspijete “svariti”.

Ekipa: Katie Couric, Joe Lopez, Maggie Valentine, Brady Kluge, Wesley Randall, Michelle Obama,  Robert Lustig, Michael Pollan

Režiser: Stephanie Soechtig

Scenarij: Stephanie Soechtig, Mark Monroe

Producenti: Stephanie Soechtig, Sarah Olson, Eve Marson, Kristin Lazure, Sarah Gibson, Katie Couric

Studio: Atlas Films

Trajanje: 92 minute

(zurnal.info)