Kino Žurnal:REPRINT ČEDE KAPORA: Film o revolucionaru i knjizi njegovog života
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Kino Žurnal

REPRINT ČEDE KAPORA: Film o revolucionaru i knjizi njegovog života

Scenarista i reditelj Almir Berkovac pripremao se čitavu deceniju da što bolje obradi ovu priču. Arhivske materijale, fotografije i različite informacije tražio je po Beogradu, Sarajevu, Barseloni Torontu

REPRINT ČEDE KAPORA: Film o revolucionaru i knjizi njegovog života

U četvrtak, 27.novembra 2014. u Cinema City Sarajevo, sa početkom u 19:30, biće prikazan dokumentarno - igrani film "Reprint Čede Kapora", scenariste i reditelja Almira Berkovca. Šira publika film će moći pogledati u programu Aljazeera Balkans u subotu, 29.11. u 17:00!

Film "Reprint Čede Kapora" prati dvije priče koje se isprepliću.

Prva slijedi uzbudljivi životni put Čede Kapora, koji je iz rodnog Trebinja otišao u Beograd i zaposlio se kao grafičar. Pristupio je Komunističkoj partiji Jugoslavije i po njihovom nalogu organizirao ilegalnu pečatoreznicu za pravljenje lažnih pasoša za odlazak u Španiju. I sam je 1937. godine, preko Zagreba i Pariza, otišao na špansko ratište gdje se borio protiv fašista. Iz Španije se vratio u Jugoslaviju gdje je dočekao novi rat kao pripadnik partizanskog pokreta. Posljednji rat proveo je u Sarajevu, a na pitanja zašto je pristao na život u opkoljenom gradu iako ga je mogao napustiti, odgovarao je: "Nisam htio bježati sa fronta!".

Druga priča prati sudbinu knjige "Španska revolucija u slici, 19.juli 1936.". Kapor ju je vidio 1938. godine  u Barseloni i poželio da je kupi ali nije imao konzervu mesa - što je bila cijena knjige. Sutradan je saznao da je prodat i zadnji primjerak. Nije odustao, pokušao je da nabavi svoj primjerak i preko Barselone, kroz logore St.Cypriene i Meksiko, knjiga je konačno stigla u njegove ruke.

Dvije godine pred smrt, 2002. uredio je i odštampao reprint izdanje knjige u 2000 kopija na još dva dodatna jezika. Preminuo je 20.marta 2004.godine kao posljednji dobrovoljac iz Bosne i Hercegovine koji se borio na strani Španske Republike.

Scenarista i reditelj Almir Berkovac pripremao se čitavu deceniju da što bolje obradi ovu priču. Arhivske materijale, fotografije i različite informacije tražio je po Beogradu, Sarajevu, Barseloni Torontu...

- U Torontu sam pronašao primjerke radničkih novina "Slobodna misao" u kojima je 1939. godine Kapor objavio svoj tekst-pismo majci. Da bi ga i njegova majka pročitala a kako bi se izbjegla cenzura, s tim tekstom je omotan paket koji je poslat u Trebinje. Pronašli smo i fotografije koje do sada nisu objavljene, kao sto je fotografija pogibije Blagoja Parovića u Španiji... Drago mi je što smo, moj prijatelj novinar Dragan Stanimirović i ja, upoznali Čedu Kapora upravo u vrijeme kada je pripremao knjigu koja mu je toliko značila  - kaže reditelj Berkovac.

Film se sastoji i od filmskih rekonstrukcija koje su snimane uz podršku glumaca i osoblja Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Ova, kao i pomoć prijatelja i moja lična sredstva, su omogućila da film produciram, režiram, montiram, bez finansijske podrške domaćih fondova za produkciju. 2012. u fazi postprodukcije, Aljazeera Balkans i producent Sead Kreševljaković su pokazali interes za ovaj film i kao koproducenti pomogli finalizaciju - kaže nam scenarista i reditelj filma "Reprint Čede Kapora" Almir Berkovac.

(zurnal.info)