Kino Žurnal:REZ: The Way, Way Back
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Kino Žurnal

REZ: The Way, Way Back

The Way, Way Back je još jedan u nizu odličnih filmova o sazrijevanju

OwNo1i3jkCo

Zašto gledati: Kišni dani su već počeli a i snijeg samo što nije stigao pa je ovaj film idealan za kućno gledanje u narednim mjesecima. Glumačka ekipa je jako dobra, priča donekle predvidljiva ali ipak sasvim dovoljno zanimljiva za uživanje uz odlične šale. The Way, Way Back je još jedan u nizu odličnih filmova o sazrijevanju (coming-of-age; pogledati i The Kings of Summer) u posljednje vrijeme.

O čemu se radi: Duncan ima 14 godina i sličan problem kao većina njegovih vršnjaka – ljeto mora provesti sa porodicom. U ovom slučaju sa majkom, njenim novim dečkom i njegovom kćerkom sa kojom nema apsolutno ništa zajedničko. Odnosi sa maminim novim dečkom, sasvim očekivano, daleko su od dobrih pa se ljetni odmor na idiličnom jezeru već na početku pretvorio u katastrofu. Spas pronalazi na neočekivanom mjestu a utjehu u osobi od koje se to najmanje nadao.

Obrati pažnju: Ovaj film je prije svega dobra komedija ali su scenaristi i režiseri (oba puta Nat Faxon i Jim Rash) izvrsno izvukli priču o problemima u sazrijevanju i često potpunom nerazumijevanju roditelja i djece.

Premotati: Radnja se na momente odvija prilično sporo, nekada možda i bez pretjerane potrebe za tim, pa se ovakvi dijelovi bez rizika za propuštenim mogu ubrzati.

Ponoviti: Bezbroj je komičnih situacija i dijaloga u filmu kojih se vrijedi prisjetiti.

Ekipa: Steve Carell, Toni Collette, Allison Janney, AnnaSophia Robb, Sam Rockwell, Maya Rudolph, Liam James, Rob Corddry, Amanda Peet

Režiser: Nat Faxon, Jim Rash

Scenarij: Nat Faxon, Jim Rash

Producenti: Tom Rice, Kevin J. Walsh

Trajanje: 103 minute

(zurnal.info)