Kino Žurnal:Samsara
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Kino Žurnal

Samsara

Možda vam se na početku učini da je 99 minuta nizanja kadrova predugo, ali kada Ron Fricke počne da prikazuje zašto mu je trebalo pet godina da snimi ovaj film priča će se posložiti na način koji niste očekivali

Zašto gledati: Autori filma ga opisuju kao iskustvo bez presedana. Neskromni opis kod gledaoca samo poveća očekivanja koja Ron Fricke i ekipa uspiju nadmašiti.

O čemu se radi: Samsara je riječ iz sanskrita koja znači točak života vječito u pokretu. Autori filma kažu da je to bila polazna tačka dok su istraživali veze koje se pojavljuju kroz naše živote. Film su snimali gotovo pet godina u 25 zemalja svijeta, na mjestima za koja možda niste znali ni da postoje. Ili ih barem niste tako zamišljali.

Film je urađen tako da će možda promijeniti doživljaj pojedinih mjesta ili društvenih procesa. U svakom drugom dokumentarcu izostanak bilo kakvog dijaloga ili naratora teško da bi završilo gledljivim filmom, ali ne i u Samsari.

Obrati pažnju: Zanimljiv je način na koji autori filma prelaze iz jedne u drugu priču, mijenjaju kadrove dok u isto vrijeme mijenjaju kontinente na kojima su snimali priču. Preporučujemo da film gledate na što većem ekranu u što većoj rezoluciji, ako ste u prilici.

Premotati: Možda vam se u početku učini da je 99 minuta jednostavnog redanje kadrova predugo, ali kada Ron Fricke počne da prikazuje zašto mu je trebalo pet godina da snimi ovaj film priča će se posložiti na način koji niste očekivali.

Ponoviti: Snimci prirode i gradova i muzika koja ih prati mogu biti odličan screensaver na poslu ali i kući.

Ekipa: Ovaj dokumentarac nema glavnih niti sporednih glumaca. U njemu se pojavljuje previše izvanrednih likova da bismo nekoga izdvojili.

Režiser: Ron Fricke

Scenarij: Ron Fricke i Mark Magidson

Producenti: Mark Magidson

Trajanje: 99 minuta

(zurnal.info)