SASE:Sarajevska berza: Padaju dionice BH Telecoma i Elektroprivrede BiH

Berza

Sarajevska berza: Padaju dionice BH Telecoma i Elektroprivrede BiH

Od očekivanog oporavka dionica na Sarajevskoj berzi za sada definitivno nema ništa a većina dionica u maju zabilježila je pad cijene. Nakon kratkotrajnog rasta na početku godine cijene dionica na SASE ponovo su u padu, čime su pokopane nade investitora da je nakon višegodišnjeg pada konačno počeo period oporavka.

Sarajevska berza: Padaju dionice BH Telecoma i Elektroprivrede BiH

Od očekivanog oporavka dionica na Sarajevskoj berzi za sada definitivno nema ništa. Nakon kratkotrajnog rasta na početku godine cijene dionica na SASE ponovo su u padu, čime su pokopane nade investitora da je nakon višegodišnjeg pada konačno počeo period oporavka.

Indeks SASX-10, koji čini 10 najlikvidnijih dionica na SASE u maju je zabilježio pad od 2,4 posto, što je već treći mjesec zaredom kako njegova vrijednost pada.

Listu gubitnika u maju predvode dionice BH Telecoma, čija je cijena pala za 10,9 posto i Sarajevo osiguranja sa padom od 10 posto, što je znatno više od prosječnog pada tržišta. Za dionice BH Telecoma  radi se o očekivanom padu, nakon što je donešena odluka o isplati dividende, koja će pripasti trenutnim vlasnicima ove dionice i ovaj ciklus se ponavlja svake godine.

Na kraju maja cijena dionice BH Telecoma iznosila je tek 17,8 maraka, čime se praktično vratila na nivo iz avgusta prošle godine, dok je u odnosu na početak godine cijena ove dionice niža za 4,7 posto. 

Sudeći po iskustvima iz prethodnih godina, ne bi bilo preveliko iznenađenje ako tokom ljeta ovo dionica padne još niže.

BH Telecom pada, HT Mostar raste

Dok su dionice sarajevskog telekoma maj završile u debelom minusu, dionice HT Mostar zabilježile su mjesečni rast od 4,8 posto te zahvaljujući tome popravile su i svoj ovogodišnji saldo jer su prvih pet mjeseci završile u plusu od 4,8 posto. U situaciji kada je većina investitora u minusu, zarada,  makar i simbolična je dobar rezultat, pogotovu u slučaju dionica HT Mostar koje su prethodnu godinu investitorima donijele gubitak od 26,6 posto.

I dionica Sarajevo osiguranja nakon prvih pet mjeseci ove godine investitorima je donijela gubitak, jer je u odnosu na cijenu sa početka godine njena vrijednost na kraju maja bila manja za 10 posto.

Visoko plasirana na listi gubitnika u maju je i dionica Elektroprivrede BiH sa mjesečnim padom od 8,3 posto, dok je u odnosu na početak godine ova dionica u minusu od 2,6 posto.

I dok su dionice EP BiH na kraju maja investitore vratile “u crveno”, dionice mostarske Elektroprivrede HZ HB nastavljaju rasti pa im je cijena u maju porasla za 10,7 posto, što je odličan rezultat, imajući u vidu da je većina dionica na SASE mjesec završila u minusu.

Dioničari mostarske elektroprivrede u svakom slučaju imaju razloga za zadovoljstvo jer je od početka godine do kraja maja tržišna cijena ove dionice porasla za 12,4 posto što je čini izuzetkom na SASE koji potvrđuje pravilo.

Dioničari Bosnalijeka u debelom minusu

Dionica sarajevskog Bosnalijeka u maju je uknjižila simboličan rast od jedan posto ali investitorima je to slaba utjeha, pošto je u prethodnom mjesecu vrijednost ove dionica izgubila gotovo četvrtinu svoje tržišne vrijednosti. Rezultat je da su od početka godine dioničari Bosnalijeka na  gubitku od 21,4 posto, za koliko je cijena ove dionice bila niža na kraju maja u odnosu na cijenu sa početka godine.

Dioničari Hidrogradnje i Energoinvesta također nemaju razloga da se raduju, iako je cijena ovih dionica tokom maja ostala nepromjenjena u odnosu na prethodni mjesec.

Za dioničare Hidrogradnje nepromijenjena cijena u maju znači da su u ovoj godini i dalje na gubitku, pošto je od početka godine ova dionica izgubila 26,3 posto svoje tržišne vrijednosti, što je svrstava u vrh ovogodišnjih gubitnika. Loša znak je i da dionica Hidrogradnje u ovoj godini niti jedan mjesec nije završila u plusu, jer je ili bilježila pad, znatno veći od prosjeka tržišta, ili je u najboljem slučaju njen mjesečni saldo bio nula.

Dioničari Energoinvesta prošli su nešto bolje u odnosu na dioničare Hidrogradnje, jer je kod dionice Energoinvesta pad od početka godine pa do kraja maja iznosio 11 posto, ali to je daleko iznad prosjeka tržišta gdje  je u istom periodu zabilježen pad od 0,7 posto.



Nema oporavka bez domaćih investitora

Rast dionica na SASE četiri mjeseca zaredom, od novembra do februara, po svemu sudeći bio je “lažna uzbuna” i tek je na kratko prekinuo negativni trend koji prati SASE već šest godina bez vidljivih naznaka skorog održivog oporavka.

Razlog je odavno poznat, nedostatak likvidnosti, tačnije  manjak investitora sa svježim novcem i sve dok je tako do ozbiljnog oporavka neće doći. To što na svjetskim berzama vrijednosti dionica dostižu najveće razine u istoriji. sa našim malim tržištima nema nikakve veze, jer i za euforiju na Wall Streetu dobrim dijelom je zaslužan konstantan priliv svježe “odštampanih” milijardi dolara.

Iako BiH nije u prilici da štampa novac “onako” i upumpava ga u finansijski sistem, domaćeg novca u suštini ima dovoljno, što najbolje svjedoče milijarde maraka na štednim knjižicama građana u domaćim bankama.

Jedini je problem što građani ipak više vjeruju bankama nego berzi, pa im je garantovanih tri posto godišnje kamate na štednju u banci ipak draže od rizika koji donosi ulaganje u dionice, čak i kad je potencijalna zarada na dionicama daleko veća od bankarskih kamata.  

(zurnal.info)