Na kraju sedmice:SEDAM DOBRIH VIJESTI: Gorski spasioci, Vedadov gol, potraga za Andrićem
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Arhiva

SEDAM DOBRIH VIJESTI: Gorski spasioci, Vedadov gol, potraga za Andrićem

Na kraju sedmice odlučili smo da vas okrijepimo sa sedam dobrih vijesti. Nije bilo lako, svakodnevno smo vrijedno i mukotrpno prekopavali sve moguće medije ne bi li u uobičajenom bosanskom mraku pronašli malo svjetla. Pred vama je sedam skromnih ali dobrih vijesti. Nije puno, al je od srca

SEDAM DOBRIH VIJESTI: Gorski spasioci, Vedadov gol, potraga za Andrićem

Subota 12. oktobar
Učenici iz Tuzle u posjeti rodnoj kući Ive Andrića


Povodom obilježavanja dana rođenja bh. nobelovca Ive Andrića učenici Srednje hemijske škole iz Tuzle posjetili  su Andrićevu rodnu kuću, te prisustvovali manifestaciji "Andrićevi dani“ u Travniku.

Cilj ove posjete bio je da se mladi upoznaju s bogatim stvaralačkim opusom Andrića, te da na neposredan način, slušajući predavanja.

Iskazavši posebno zadovoljstvo posjetom Travniku učenici su poručili da je "učenje uz nezaboravno druženje može biti princip koji će se primijeniti i u drugim školama, jer je potrebno samo unijeti zrno kreativnosti u nastavu".

Nedelja 13. oktobar
Završen drugi SOS Dizajn Festival


Završnim prezentacijama poslije višednevnih radionica sa vrhunskim predavačima i predavačicama završen je 2. SOS Dizajn Festival u Sarajevu.

Kako su saopćili organizatori, u proteklih pet dana pod motom "Uči, radi, zabavi se", studenti i studentice iz BiH i regiona slušali su predavanja gostiju iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Njemačke, Turske i Sjedinjenih Američkih Država, te su pored radionica predstavljali svoje umijeće na PechaKucha večerima.
Festival je otvorila izložba plakata u saradnji sa Školom vizuelnih umjetnosti iz New Yorka, dok je Studio Armada predstavio i svoju izložbu Jugoslovenski standardi.

Ponedeljak 14. oktobar
Spasioci iz kanjona Rakitnice evakuirali povrijeđenog planinara


Aktivisti Gorske službe spašavanja (GSS) Stanica Sarajevo pronašli su u kanjonu Rakitnice, medicinski zbrinuli i rano jutros evakuirali, planinara G.Č. (56 godina), koji je zadobio lom kostiju lijeve potkoljenice i zbog toga nije mogao samostalno nastaviti kretanje.

U saopćenju za javnost navodi se da zbog nemogućnosti letenja u noćnim uvjetima i pogoršanja vremenskih uvjeta nije bilo moguće angažiranje helikoptera te je povrijeđena osoba evakuirana zemaljskim putem, uz velike napore udarnog tima GSS-a Stanice Sarajevo. Njima se u toj akciji spašavanja priključila još jedna ekipa spasilaca iz Stanice Sarajevo.  

Utorak 15. oktobar
Golom Vedada Ibiševića “Zmajevi” se plasirali na svjetsko prvenstvo u Brazilu


Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je pobijedila Litvaniju i direktno se plasirala na svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014.

Sjajna generacija bosanskohercegovačkih nogometaša ostvarila je historijski uspjeh plasiravši se na jedno veliko nogometno takmičenje, te ispunila snove mnogobrojnim navijačima koji su pratili nastupe ''Zmajeva'' od prvog dana kvalifikacija.

BiH je minimalnom pobjedom protiv Litvanije (1:0) izbjegla baraž, u kojem će kao i prethodnih godina nastupiti nekoliko snažnih evropskih reprezentacija.

Srijeda 16. oktobar
Najsavremeniji sistem za navodnjavanje u selu Filipovići kod Ustikoline


U selu Filipovići kod Ustikoline, instaliran je najsavremeniji solarni sistem za navodnjavanje. Naime, uz pomoć Oxfam ureda u BiH porodica Šahović će dobiti najsavremeniji sistem za navodnjavanje.  Njihovi i plastenici još dvije porodice u blizini će od sada biti navodnjavani sistemom za navodnjavanje koji koristi solarnu energiju za pokretanje pumpe.

Solarni fotonaponski sistem za napajanje u navodnjavanju koristi sunčevu energiju za napajanje baterije pomoću koje se pokreće pumpa za vodu.

Četvrtak 17. oktobar
Švicarska u naredne tri godine ulaže 65 miliona eura u BiH


U organizaciji švicarske ambasade u Bosni i Hercegovini i Ministarstva vanjskih poslova BiH u Sarajevu je prezentirana Švicarska strategija za saradnju s BiH za period od 2013. do 2016. godine koja je predvidjela da će  u tom periodu biti uloženo oko 65 miliona eura u projekte zapošljavanja, razvoja privrede i lokalne uprave.

Kako je istaknuto, Švicarska i Bosna i Hercegovina dugogodišnji su partneri, a iznesen je i podatak da je Švicarska u različite projekte razvoja BiH od 1996. godine do danas uložila više od 400 miliona eura.

Petak 18. oktobar
KK Bosna s podmlađenim timom ulazi u novu sezonu


Sarajevska Bosna BH Telecom s podmlađenim timom ulazi u sezonu 2013./14. košarkaške lige Bosne i Hercegovine, a prvu utakmicu igra sutra protiv ekipe Mladosti iz Mrkonjić-Grada.

U sklopu priprema za novu sezonu Bosnin mladi tim odigrao je 12 utakmica, a trener Dragoljub Vidačić vjeruje da ekipa može osvojiti jedno od prva dva mjesta Lige 12, koja vode dalje u Ligu za prvaka BiH.

"Naš primarni cilj je da igramo što bolje i da u ovoj sezoni afirmišemo nekoliko igrača. Nadamo se da proces stvaranja igrača neće mnogo uticati na rezultate",  izjavio je Vidačić na konferenciji za medije.

(zurnal.info/fena)