Na kraju sedmice:SEDAM DOBRIH VIJESTI: Knjiga života, umjetnička kolonija, Željo, Zakon o uzbunjivačima. . .
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Arhiva

SEDAM DOBRIH VIJESTI: Knjiga života, umjetnička kolonija, Željo, Zakon o uzbunjivačima. . .

Na kraju sedmice odlučili smo da vas okrijepimo sa sedam dobrih vijesti. Nije bilo lako, svakodnevno smo vrijedno i mukotrpno prekopavali sve moguće medije ne bi li u uobičajenom bosanskom mraku pronašli malo svjetla. Pred vama je sedam skromnih ali dobrih vijesti. Nije puno, al je od srca

SEDAM DOBRIH VIJESTI: Knjiga života, umjetnička kolonija, Željo, Zakon o uzbunjivačima. . .

Subota (14.09.)

Nova knjiga Aleksandra Hemona


Povodom izlaska nove knjige Aleksandra Hemona, "Knjiga mojih života", u izdanju IK "Buybook", u Sarajevu je održana konferencija za medije. 
Konferencija je održana u knjižari "Buybook", a prisutnima se obratio autor Aleksandar Hemon i direktor izdavačke kuće "Buybook" Damir Uzunović.

Za ljubitelje Hemonove fikcije, Knjiga mojih života je jednostavno nezamjenjiva; za neupućene, ona je savršen uvod u opus jednog od najvećih pisaca našeg doba.

Nedelja (15.09.)
Srebrenica: Završen festival kratkog filma "Srebrena traka"

U Srebrenici je završen Sedmi filmski festival "Srebrena traka" na kojem je prikazano 30 kratkih filmova iz deset zemalja svijeta.

Grand Prix "Srebrenu traku" dobio je ruski film "Drugi vjetar" - simpatična priča koja govori o obnavljanju energije i svakodnevnom pravljenju cvijeća od konzerve koje predstavlja smisao života jednog Rusa.

Nagradu publike dobio je film "Biberče iz geta" srebreničkog autora Ljubiše Milovanovića, koji priča o mladim ljudima s Kosova koji se bore za organizovanje kulturnog života u Štrpcu.
Specijalno priznadnje žirija dobio je španjolski film "Linija".
Na zatvaranju festivala nastupila je mostarska rok grupa "Zoster".

Ponedeljak (16.09.)
Sarajevo: Otvorena prva Sarajevska umjetnička kolonija

U Sarajevu je počela s radom prva Sarajevska umjetnička kolonija sa adresom u Urijan Dedinoj ulici, na broju 50. 

Sarajevska umjetnička kolonija će organizovati susrete internacionalnih umjetnika i umjetnika iz BiH . 

Tu će ujedno biti mjesto gdje će strani umjetnici moći stanovati, raditi i pripremati se za izložbe u Sarajevu. 
Kapacitet smještaja umjetnika je 10 ljudi, koji će imati zajedničke prostorije za druženje, kuhinju, te dva ateljea za rad. 

Kolonija je vlasništvo Nevladine organizacije koja se bavi organizacijom kulturnih aktivnosti, "Sarajevska Tribina" iz Sarajeva. 
Ove godine po prvi put, Sarajevska tribina održava Internacionalnu umjetničku koloniju u svojim prostorijama a na kojoj učestvuju umjetnici iz Austrije, Egipta, Slovenije, Turske, Irana i Bosne i Hercegovine.

Utorak (17.09.)
FK Željezničar proslavio 92.rođendan


Aktuelni prvak BiH FK Željezničar danas slavi 92. rođendan.

Na današnji dan 1921. godine Želježničar je odigrao svoju prvu utakmicu u historiji, a bilo je to protiv SAŠK Napretka koji je tada slovio za jedan od najboljih klubova na teritoriju BiH.

Ideju o osnivanju Željezničara, mladi željeznički radnik Dimitrije Dimitrijević predložio je 1920. godine svom kolegi i prijatelju mašinovođi Ludvigu Lepleu.

Srijeda (18.09.)
Zenica
: Otvoren dnevni centar za djecu

Udruženje građana Pomirenje, Fondacija za unapređenja socijalne inkluzije djece i mladih u Bosni i Hercegovini (IN Fondacija) i Kinderpostzegels iz Holadije osigurali su 9.000 eura za Dnevni centar za djecu u Zenici koji je danas i svečano otvoren.

Ove organizacije nekoliko godina već djeluju na području Bosne i Hercegovine i bave se zaštitom djece i njihovih prava, a Centar koji je uz njihovu finansijsku pomoć danas otvoren jedan je od 11 ovakvih centara kojipostoje u BiH.

Četvrtak (19. 09.)

Potpisana balkanska deklaracija o suzbijanju trgovine ljudima

Deklaraciju Balkans ACT (Against Crime of Trafficking) Now! potpisali su predstavnici četiriju organizacija uključenih u provođenje projekta, iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Cilj dokumenta je poticanje nacionalne, regionalne i međunarodne saradnje i razvoja mehanizama za borbu protiv trgovine ljudima.

Petak (20.09.)

Zakon o uzbunjivačima na nivou BiH-prvi korak u borbi protiv korupcije


Centar za odgovornu demokratiju - Luna, Centri civilnih inicijativa i antikorupcijska mreža ''ACCOUNT'' koja broji više od 120 nevladinih organizacija iz cijele BiH pozdravljaju usvajanje Zakona o zaštiti uzbunjivača u BiH, u prvom čitanju, u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. 

Organizacije koje su bile najaktivnije u zagovaranju zakona su svjesne da idealne zaštite uzbunjivača nema nigdje u svijetu i da je usvajanje ovog zakona samo prvi korak na putu kvalitetne zaštite prijavitelja korupcije.

(zurnal.info)