Na kraju sedmice:SEDAM DOBRIH VIJESTI: Malo sporta, djece, đaka i radnika
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Arhiva

SEDAM DOBRIH VIJESTI: Malo sporta, djece, đaka i radnika

Na kraju sedmice odlučili smo da vas okrijepimo sa sedam dobrih vijesti. Nije bilo lako, svakodnevno smo vrijedno i mukotrpno prekopavali sve moguće medije ne bi li u uobičajenom bosanskom mraku pronašli malo svjetla. Pred vama je sedam skromnih ali dobrih vijesti. Nije puno, al je od srca

SEDAM DOBRIH VIJESTI: Malo sporta, djece, đaka i radnika
MARILYN: Njenu fotografiju ubacili smo da dodatno ukrasimo tekst, drugog razloga nema

Subota 28. septembar

Promovirana knjiga “Svetlana Kitić - najbolja rukometašica svijeta svih vremena”


U okviru projekta "Majke i kćerke zajedno uče sportske aktivnosti"  u Sarajevu je promovirana knjiga "Svetlana Kitić - najbolja rukometašica svijeta svih vremena" autorice Svetlane Vujčić.

Promotori knjige bili su Nađa Avdibašić - Vukadinović, Zlatan Saračević i Jelena Popović.
U biografiji je opisana je briljantna sportska karijera Svetlane Kitić koja je trajala do njene 49. godine.

Za to vrijeme slavna rukometašica, koja je rođena u Tuzli,   s reprezentativnim selekcijama SFRJ osvojila zlato i srebro na olimpijskom igrama u Moskvi i Los Angelesu, srebro na svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji, dok je s ekipom beogradskog Radničkog osvojila 21 klupsku titulu, među kojim su i dvije titule  evropskog prvaka.

Nedelja 29. septembar

Bh. judašice najuspješnije na Evropskom kupu u Beogradu


U Beogradu je održan Evropski kup u judou  za seniore i seniorke na kojem je nastupila i reprezentacija Bosne i Hercegovine. U ženskoj konkurenciji sa osvojene dvije zlatne i jednom srebrenom medaljom, ženska reprezentacija BiH zauzela je prvo mjesto.

Zlatne medalje osvojile su Larisa Cerić u ketegoriji više od 78kg i Aleksandra Samardžić (do 70 kg), dok je Sabina Haračić (do 78 kg) zauzela drugo mjesto.

Ponedeljak 30. septembar

Obuća, odjeća i igračke za Dječiji dom “Bjelave”


Mjesna zajednica ''Mejtaš-Bjelave'' s područja središnje sarajevske općine organizuje humanitarnu akciju prikupljanja odjeće, obuće i igračaka za djecu iz Dječijeg doma ''Bjelave'', kao i za djecu s tog mjesnog područja koja su iz socijalno ugroženih porodica.
Humanitarna akcija počinje danas, a zainteresovani stvari mogu donijeti u prostorije mjesne zajednice ''Mejtaš-Bjelave'' svaki radni dan od 8 do 15 sati, saopćeno je iz Općine Centar.

Utorak 1. oktobar

Besplatna pravna zaštita za radnike


Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBiH) i nevladina organizacija Vaša prava BiH danas su u Sarajevu ozvaničili početak realizacije Programa besplatne pravne pomoći radnicima koji rade u sektoru trgovine ili uslužnih djelatnosti.
                 
Program je namijenjen radnicima kojima se u bilo kojem obliku zabranjuje ili onemogućava da se sindikalno organizuju, kao i onima koji su žrtve kršenja radničkih prava i bilo kakvog oblika diskriminacije. Oni se mogu prijaviti za besplatne usluge pravnog savjetovanja i zastupanja, a ove usluge uključuju i sudsko parničenje.  

Srijeda 2. oktobar

Dvije škole iz BiH u Akademiji srednjoevropskih škola


Srednja ekonomsko-trgovinska škola iz Tuzle i Deseta osnovna škola ''Bijela'' iz Bijele, Brčko Distrikt, učestvuju na ovogodišnjem takmičenju u Bukureštu koje organizira Akademija srednjoevropskih škola - ACES.
ACES svake godine organizira takmičenje za prekogranične školske projekte. Od 30. septembra do 4. oktobra, predstavnici odabranih škola sastaju se u Bukureštu, na zajedničkom okupljanju.
Ovogodišnji skup ACES-a otvorili su predstavnici rumunskog ministarstva obrazovanja, koji su izrazili zadovoljstvo zbog kreativnosti učenika i raznovrsnosti ideja koje su do sada predložene na konkursima.

Četvrtak 3. oktobar

Otvorene sportske igre “Oaze” i Specijalne olimpijade BiH


U Sportskoj dvorani “Ramiz Salčin” - Mojmilo, u Sarajevu  svečano su otvorene 3. sportske igre "Oaze" i Specijalne olimpijade BiH.
Oragnizatori međunarodnog takmičenja su Udruženje za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo "Oaza" u partnerstvu sa Specijalnom olimpijadom BiH.
Na manifestaciji učestvuje rekordnih 47 ekipa sa više od 700 prijavljenih takmičara iz sedam država - Švedske, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Srbije, Crne Gore i BiH.

Petak 4. oktobar

Formirana stanica planinarskih vodiča Sarajevo


Formirana je Stanica planinarskih vodiča Sarajevo, prva takve vrste na području BiH. Djelovat će prvenstveno na području Kantona Sarajevo, a aktivnosti će provoditi i u zemlji i inozemstvu.
Stanicu planinarskih vodiča Sarajevo čini 61 planinarski vodič certificiran od Planinarskog saveza KS-a, od kojih su trećina žene.
To su iskusni vodiči, koji već aktivno rade u vodičkoj službi i iza sebe imaju značajne pohode i ekspedicije u zemlji i inozemstvu među kojima su Mont blan, Grand Paradiso, Monterosa, Douforspitze, Materrhorn, Elbrus, Kazbek, Grossglockner, Olimp, Musala, Triglav, Velebit, Durmitor, Prokletije....

(zurnal.info/Fena)