Na kraju sedmice:SEDAM DOBRIH VIJESTI: Stipendije, festivali i fudbalska pobjeda
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Arhiva

SEDAM DOBRIH VIJESTI: Stipendije, festivali i fudbalska pobjeda

Na kraju sedmice odlučili smo da vas okrijepimo sa sedam dobrih vijesti. Nije bilo lako, svakodnevno smo vrijedno i mukotrpno prekopavali sve moguće medije ne bi li u uobičajenom bosanskom mraku pronašli malo svjetla. Pred vama je sedam skromnih ali dobrih vijesti. Nije puno, al je od srca

SEDAM DOBRIH VIJESTI: Stipendije, festivali i fudbalska pobjeda

Subota 5. oktobar
NSBiH stipendira Miloša Aćimovića

Predstavnici Nogometnog saveza BiH potpisali su ugovor o stipendiranju reprezentativca Miloša Aćimovića koji je u martu, dolazeći na okupljanje "U-17" selekcije, doživio saobraćajnu nesreću u kojoj je smrtno stradao njegov otac.

Dodjela stipendije Milošu Aćimoviću je potvrda opredjeljenja i spremnosti rukovodstva Saveza da pruži podršku mladim, talentovanim igračima, članovima reprezentativnih selekcija, u trenucima kada je to najpotrebnije za njihov dalji životni put i sportski razvoj, saopćeno je iz Nogometnog saveza BiH.

Nedelja 6. oktobar
MESS: Tri dječije predstave i Hamlet na bolivijski način

Nedjeljno sarajevsko jutro obilježio je Children MESS program u okviru kojeg su odigrane tri predstave.

Ponedeljak 7. oktobar
Humanitarna izložba u Galeriji “Boris Smoje”


U Galeriji "Boris Smoje" u Sarajevu otvorena je izložba fotografija humanitarnog karaktera "Debočarešto".

Prihod od prodaje fotografija dodijeljen je Domu za djecu bez roditeljskog staranja "Bjelave", slijepim i slabovidnim licima Kantona Sarajevo, Centru za slušnu i govornu rehabilitaciju, te Sigurnoj kući.

Predstavnicima navedenih udruženja uručene su preostale fotografije, te cjelokupni prikupljeni prihod od prodaje radova.

Utorak 8. oktobar
Džeko u humanitarnoj akciji


Nogometni reprezentativac Bosne i Hercegovine Edin Džeko danas uručio je dres i loptu s njegovim potpisom kompanijama Bajra i Violeta, koje su učestvovale u akciji "Srce za Fazlu".

Akcija je prije mjesec dana rezultirala prikupljanjem dijela sredstava za operaciju transplatacije srca uposlenika FTV-a Adnana Fazlagića u iznosu od 9.500 KM za dres, koliko je odmah uplatila kompanija Bajra i 3.000 KM što je za otkup lopte platila kompanija Violeta.

Srijeda 9. oktobar
U Sarajevu počeo SOS Dizajn Festival


Otvaranjem izložbe "Slike iz podzemne: Plakati iz podzemne željeznice od 1947. do danas Škole vizuelnih umjetnosti New York" u Sarajevu je počeo Drugi SOS Dizajn Festival, koji će trajati do 13. oktobra.

- Prije svega, kao studenti sretni smo što smo uspjeli da ponovo organizujemo ovaj festival, na kojem će sutra predavanja održati Felix Hardmood Beck iz Njemačke i Tamer Nakisci iz Turske - kazao je Đorđe Jovanović, jedan od osnivača SOS Dizajn Festivala.

Četvrtak 10. oktobar
Sarajevo učestvuje u projektu “Volontiraj-kreditiraj”


Sarajevo je danas domaćin Sedmog socijalnog dana Projekta "Volontiraj-kreditiraj" koji organizira Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i Udruženje “Infohouse”.
U realizaciju ovog projekta uključeni su učenici 139 srednjih škola iz 58 gradova Bosne i Hercegovine.

Gradska uprava Grada Sarajeva uključila se u organiziranje jednodnevne radne prakse za tri srednjoškolke koje pohađaju Petu gimnaziju Sarajevo - opšti smjer – Jasmina Imamović, Srednju medicinsku školu Sarajevo - farmaceutski smjer – Amina Bota i sarajevsku Srednju ekonomsku školu –smjer ekonomski tehničar – Najla Šetkić.

Petak 11. oktobar
Nogometaši BiH na korak do plasmana na SP


Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je u devetoj utakmici G-grupe kvalifikacija za svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu u Zenici pobijedila selekciju Lihtenštajna sa 4:1 (4:0).

Golove za BiH su postigli Edin Džeko (27., 39.), Zvjezdan Misimović (34.) i Vedad Ibišević (38.), dok je strijelac jedinog gola za gostujuću ekipu bio David Hasler (61.).

Nogometaši BiH sedmom pobjedom u kvalifikacijama oprostili su se od navijača u Zenici i došli na korak do plasmana na SP.

(zurnal.info/FENA)