OPTUŽNICA PROTIV MINISTRA SIGURNOSTI:Selmo Cikotić u lancu međunarodnih švercera oružjem?
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

OPTUŽNICA PROTIV MINISTRA SIGURNOSTI: Selmo Cikotić u lancu međunarodnih švercera oružjem?

Nakon više od 10 godina istrage Tužilaštvo BiH podiže optužnicu protiv ministra sigurnosti Selme Cikotića zbog sumnje u nezakonite poslove koje je obavljao kao ministar odbrane BiH. Šteta za budžet je procijenjena na 9,7 miliona maraka.

Selmo Cikotić u lancu međunarodnih švercera oružjem?
Selmo Cikotić

 

Priča počinje polovinom marta 2010. godine kada je Predsjedništvo BiH na hitnoj sjednici usvojilo Odluku o obustavi izdavanja dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme iz naše zemlje. Zabrana izvoza uslijedila je zbog sumnji da je  izvoz naoružanja iz naše zemlje obavljan suprotno rezolucijama UN-a i drugim međunarodnim odredbama. Upozorenja su stigla iz Obavještajno – sigurnosne agencije i iz međunarodnih diplomatskih krugova.

Pojednostavljeno, firma „Scout“ iz Hrvatske vlasnika Ivana Peraneca, imala je ugovore sa bivšim entitetskim ministarstvima odbrane o otkupu viškova naoružanja. Kako Ministarstvo odbrane BiH kao pravni nasljednik tih ugovora navodno nije raspolagalo vrstama i količinama ugovorenog naoružanja, trebalo ga je zamjeniti drugim.  Tu dolazimo do priče o mogućoj korupciji...

"Problematično je šta je isporučeno, šta nije. Zna se specifikacija 2010. i 2011., ali je problematično šta je isporučeno 2004. i 2005. godine. Knjigovodstveno. A zna se, jer su potpisivana različita dokumenta. To što vi znate nešto, ne znači da je istinito. Imate dokumente koji su potpisani. S tim dokumentima se preuzimaju obaveze od Ministarstva odbrane prema 'Scoutu', a kad zagrebete i pitate na osnovu čega je dobijen ovaj podatak, tad nastupa problem. Friziranje podataka", izjavio je za RSE Berko Zečević, kao vještak u ovoj istrazi. 

 

S lijeva: Dragan Kapetina, Slobodan Tešić, Ivan Peranec

Slobodan Tešić, trgovac naoružanjem sa crne liste SAD, o kojem je Žurnal pisao, pokušava svim metodama, koje ne isključuju i one koruptivne, osigurati saglasnost Ministarstva obrane da „Scout“ kao zamjenu dobije lansere i pripadajuće rakete. Tešić je već našao kupca u Azerbejdžanu, pa bi na toj preprodaji izuzetno zaradio. U svemu mu je posredništvom pomagao aktuelni direktor Direkcije za promet naoružanja i vojne opreme RS Dragan Kapetina koji je u to vrijeme vodio Tešićeve firme. Tu je prema navodima tužilaštva "pao" tadašnji ministar odbrane BiH Selmo Cikotić.

 

 

Tešićeva firma „Bosnia spec export“ je tada, pored posla sa Azerbejdžanom, ugovorila sličan i sa Jemenom. Zabrinutost zbog tog izvoza izrazili su i UN i OSCE. Nakon što je letovima preko mostarskog aerodroma transportovan prvi dio pošiljke za Azerbejdžan, Tešić pokreće „aktivnosti“ prema osobama iz bh. institucija, prije svega Ministarstva odbrane da obezbjedi izvoz preostale količine lansera i raketa. 

 

 

Nakon druge tranše zamjene, Ministarstvo odbrane je prestalo sa isporukom naoružanja za „Scout“. Ova je firma potom tužila ministarstvo tražeći isporuku preostale robe, po njihovim navodima vrijedne 20 miliona maraka. Sud BiH je 2018. godine presudio u korist Scouta no naoružanje nije isporučeno. Ranijih godina, sigurnosne agencije su zabilježile aktivnosti odnosno susrete predstavnika firme Scout sa uposlenicima Ministarstva odbrane i nakon okončanja mandata Selme Cikotića.

 

 

 

Priča o prodaji naoružanja iz BiH je višeslojna i obuhvata mnogo imena, Za sada je tužilaštvo izdvojilo Selmu Cikotića, utvrdivši da je počinjena šteta po budžet u iznosu većem od 9 miliona maraka, te višemilionsku  ličnu korist za više osoba, no sigurno je da  je on samo jedan sa spiska. Dio osumnjičenika je istina u međuvremenu preminuo, ali ako bude dosljednosti, lista optuženih može biti proširena.

Nakon Sadika Ahmetovića, Fahrudina Radončića i Dragan Mektića, Selmo Cikotić je četvrti u nizu ministara sigurnosti BiH protiv kojih je državno tužilaštvo podizalo optužnicu. Radončić je oslobođen, Ahmetović je drugostepeno osuđen na šest mjeseci zatvora, dok je suđenje Mektiću još u toku. 

(zurnal.info)