Centralna izborna komisija:Stjepanu Mikiću OHR zabranio kandidaturu na izborima, a on danas provodi izborni proces

Istražujemo

Centralna izborna komisija: Stjepanu Mikiću OHR zabranio kandidaturu na izborima, a on danas provodi izborni proces

Stjepana Mikića, člana CIK BiH, zbog opstrukcija u provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma, OHR je 1998. godine uklonio sa liste HDZ-a BiH

Stjepanu Mikiću OHR zabranio kandidaturu na izborima, a on danas provodi izborni proces

Zbog opstrukcija u provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma, OHR  je 1998. godine uklonio Stjepana Mikića sa liste HDZ-a BiH. Dvije decenije kasnije, Stjepan Mikić je član Centralne izborne komisije BiH i zadužen je za provedbu izbora 

 “Volfgang Petrič, visoki predstavnik i Robert Beri, šef Misije OSCE-a, izrazili su duboku zabrinutost zbog broja kandidata koje je HDZ BiH nominovao za izbore u Hrvatski sabor. Nekoliko tih kandidata je uklonjeno s dužnosti u BiH od strane OHR-a i OSCE-a”, navedeno je u dokumentu objavljenom na stranici OHR-a 21. 12. 1999. godine.


OHR navodi da su uklonjene osobe pokazale svoju neprikladnost za izbore u BiH, te dodaju da kandidaturama svojih kadrova za Hrvatski sabor HDZ BiH ne podržava dejtonski mirovni sporazum. Kandidati koji su tada kažnjeni su : Krunoslav Kordić, bivši načelnik Čapljine, Mijo Tokić, bivši predsjednik Kantona 10 (Livno), general Stanko Sopta Baja, te Stjepan Mikić, HDZ-ov kandidat na izborima 1998. godine.

VJERAN DO KRAJA

Uprkos sankcijama OHR-a, Stjepan Mikić je ostao vjeran politici HDZ-a BiH. Nakon kazne bio je poslanik u Vijeću građana Parlamenta BiH, zatim je obavljao funkciju zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, a bio je šef Ureda hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića. Nedugo nakon toga Stjepan Mikić, 2005. godine, na prijedlog HDZ-a BiH, postaje član Centralne izborne komisije BiH. Iako je formalno ispunio uslove za penziju, Mikić nije napustio funkciju člana CIK-a, na što su u izvještaju za 2017. godinu upozorili i državni revizori. 

"Zakonom o radu u institucijama BiH je definisano kako radni odnos prestaje po sili zakona kad zaposlenik navrši 65 godina života i najmanje 20 godina staža osiguranja ili 40 godina staža osiguranja neovisno o godinama života. Uvidom u evidencije o radnom stažu zaposlenih, koje se vode u komisiji, uočeno je da je imenovani član komisije, pored gore navedenog uslova za penzionisanje, u septembru 2017. godine napunio i 40 godina radnog staža", piše u revizorskom izvještaju.

Državni Parlament, međutim, uopće nije uzeo u razmatranje ove činjenice. Stjepan Mikić je ostao član CIK-a i provodi ovogodišnje izbore. Podsjećamo, CIK BiH je omogućio HDZ-u BiH da u saradnji sa HDZ-om Hrvatske samo na teritoriji sudjednih država registruje oko 30 hiljada novih birača. Najmanje 500 osoba Centralnoj izbornoj komisiji BiH je prijavilo krađu identiteta kada je u pitanju glasanje putem pošte. CIK BiH do sada nije poduzeo ništa. 

(zurnal.info)