Melanholija ljevice:SVIJET SE OKUPIO OKO JEDNE IDEJE: Čovjeku u nevolji nije vjerovati!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Andrej Nikolaidis

SVIJET SE OKUPIO OKO JEDNE IDEJE: Čovjeku u nevolji nije vjerovati!

Čini se da se čovječanstvo napokon okupilo oko jedne ideje. Koja glasi: čovjeku u nevolji nije vjerovati. Jer taj je na sve spreman

SVIJET SE OKUPIO OKO JEDNE IDEJE: Čovjeku u nevolji nije vjerovati!

Zašto te izbjeglice dolaze u Evropu?

Šta više od nas hoće ti muslimani?

Tako govori i misli evropska desnica. Liberali i dio retardirane ljevice zauzeti su dokazivanjem humanosti i otvorenosti vlastitih društava. Istih onih koji svoje bogatstvo duguju, između ostalog, imperijalnoj evro-američkoj politici koja je i izazvala ratove zbog kojih ljudi iz svojih domova bježe u Evropu.

Ponovo smo se, nažalost ili srećom, uvjerili da su “razvijene evropske demokratije” i “civilizovane nacije” ista govna kao i mi, varvari sa Balkana. Kao što su ista govna i lideri slobodnog svijeta – Amerikanci.

GROUND ZERO DŽAMIJA

O evropskoj ksenofobiji ne vrijedi, nakon svega, trošiti riječi. Osim napomene kako je i izbjeglička kriza iskorištena za novu ksenofobnu, post-imperijalnu podjelu: na humane Nijemce i Austrijance, koji valjano tretiraju izbjeglice, i opaki Istok Evrope: zatucan, zaostao, brutalan. Da, da... jedino što od pljačke arapske nafte najmanje koristi ima upravo Istok Evrope, a najviše upravo humanisti sa evropskog zapada.   

Na američko varvarstvo, čini mi se, valjalo bi podsjetiti. Sjećate li se, to je koliko juče bilo, da su muslimani iz New Yorka planirali izgradnju velikog islamskog centra i džamije na Manhattanu, na dva bloka (nekoliko stotina metara) od Ground Zero, mjesta na kojem su srušene kule Svjetskog trgovinskog centra?

Veliki dio američke javnosti smatrao je da islamski centar treba podići na drugom mjestu, jer njegova izgradnja na predviđenoj lokaciji vrijeđa porodice poginulih. Barack Obama je najprije saopštio da muslimani imaju pravo izgraditi tu džamiju, a sutradan dodao da neće komentarisati da li je ta gradnja mudar potez.

Sarah Palin je potom Obamu pitala: naravno da znamo da oni to imaju pravo učiniti, ali mi odgovorite: da li oni to trebaju učiniti? (Ovdje čovjek dolazi u iskušenje da, i Obami i Palinici postavi pitanje: naravno da znamo da nemate pravo rušiti vlade po Bliskom istoku i naoružavati mahnite fundamentaliste, ali da li to trebate učiniti?)

Čuli su se i glasovi koji su istakli da će budući islamski centar biti spomenik ubijanju Amerikanaca u ime islamskog Boga. Liberalni branitelji izgradnje džamije stajali su na stanovištu kako se Ustav mora poštovati, a Ustav jamči slobodu vjeroispovijesti. Dodali su da napad 11. septembra nije izveo islam, nego teroristi. Njihovi oponenti su odgovorili da napad, naravno, nije izveo islam, ali da napad jeste izveden u ime islama. Dio komentatora insistirao je na odsustvu reciprociteta: probajte izgraditi crkvu u Saudijskoj Arabiji pa ćete vidjeti što će se dogoditi, rekli su. Muslimani za sebe traže prava koja ne namjeravaju dati drugima, dodali su oni.

Svakako primjećujete sličnost između nesuđene džamije na Ground Zero i slučaja “ćiriličnih tabli” u Vukovaru? Kakva je, zapravo, razlika između većinske reakcije američke i vukovarske javnosti na ono što su oni shvatili kao “provokaciju”?  Šta ti Srbi/muslimani u Vukovaru/Njujorku više hoće? Nije li jasno da svojom ćirilicom/džamijom vrijeđaju naše žrtve njihovih napada? Šta ti Srbi/muslimani zaista namjeravaju kada se pozivaju na demokratiju i toleranciju? Da su bili tolerantni, da li bi nas uopšte napali? Itakodaljeitomeslično...

ČOVJEK U NEVOLJI

Debata o Ground Zero džamiji vođena je 2010. Džamija do danas nije podignuta. Baš kao što ni danas u Vukovaru nema ćiriličnih tabli.   

Kao što muslimanskih izbjeglica iz ratom zahvaćenih područja nema u bogatim arapskim zemljama. Jer i u tim zemljama žive ista govna kao na zapadu i istoku Evrope. Oni izbjeglice ne primaju jer imaju puno mahana: jal’ su šiiti, jal’ su Kurdi, jal’ su hrišćani, jal’ su siromašni, jal’ će poremetiti osjetljivu društvenu ravnotežu, jal’ su loši za posao... Napokon, ko zna šta te izbjeglice stvarno hoće? Zašto su odlučili doći baš u Katar ili Saudijsku Arabiju, iako znaju da nisu dobrodošli, iako znaju da ih očima ne možemo vidjeti?  

Možda sam naivan, što rekao Lennon u “Imagine”: you may say i’m a dreamer... Čini se da se čovječanstvo napokon okupilo oko jedne ideje.

Koja glasi: čovjeku u nevolji nije vjerovati.

Jer taj je na sve spreman.

Stoga, što rekao Kennedy: nemoj se pitati šta možeš učiniti za čovjeka u nevolji, nego šta on može učiniti tebi.

(zurnal.info)