Prijedlog gradonačelnika Kasumovića:Umjesto dječijeg odmarališta, Zenici treba nova zgrada Gradske uprave!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Prijedlog gradonačelnika Kasumovića: Umjesto dječijeg odmarališta, Zenici treba nova zgrada Gradske uprave!

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović predložio je Gradskom vijeću prodaju zemljišta bivšeg odmarališta "Duće" u općini Dugi Rat, Republika Hrvatska, koji je u vlasništvu Grada. Planira da se novcem od prodaje izgradi nova zgrada za gradsku administraciju. Ispostaviće se da je tek od novinara Žurnala saznao da pravna procedura za vlasništvo - još nije okončana

Umjesto dječijeg odmarališta, Zenici treba nova zgrada Gradske uprave!
Odmaralište ; FOTO: AAY

Prijedlog o prodaji zemljišta bivšeg odmarališta „Duće“ u općini Dugi Rat, Republika Hrvatska na dnevnom je redu prve radne sjednice novog Gradskog vijeća Zenice 1. novembra. Na tom je zemljištu veličine 11 hiljada kvadratnih metara nekada bilo dječije odmaralište u vlasništvu Općine Zenica. Generacije zeničkih mališana tamo su provodila ljetne raspuste. Početkom 2013. godine iz gradske uprave saopštavaju da je okončan 11 godina dug spor o povratu te imovine u ponovni posjed grada Zenice.

Nakon najave da će Gradsko vijeće raspravljati o prijedlogu za raspisivanje međunarodnog tendera za prodaju tog zemljišta, dio javnosti u Zenici je reagovao negodovanjem, tražeči javnu raspravu o ovom pitanju i prije svega informaciju za koje namjene će biti potrošen novac.

 

Šta (ne)zna gradonačelnik ?


U razgovoru za Žurnal gradonačelnik Fuad Kasumović obrazložio je zašto misli da je prodaja zemljišta najbolje od tri rješenja predložena Gradskom vijeću.

Prvi je da Grad Zenica pravi hotel sa 4 zvjezdice (kako traže iz Općine Dugi Rat op.A.G.) što ja mislim da je ludost. Niti će se grad baviti ugostiteljstvom niti imam para da se kreditno zadužujem. Treba se tamo firma registrovati i sve što je državno tamo bi se radilo privatno,“ tvrdi Kasumović.

 Dio javnosti u Zenici stava je da je zbog zagađenog zraka dječije odmaralište neophodno te da bi najveći zagađivači u gradu trebali participirati u ponovnoj izgradnji objekta sa istim namjenom. Gradonačelnik to ne podržava.

„Ako to i napravimo koga ću dolje slati? Kako sistem funkcioniše, to bi samo išla djeca ovih iz uprave, politički jaki ljudi slali bi dolje svoju djecu i šta grad od toga ima? Bila je ideja o javnom privatnom partnerstvu, da nekome damo to na upravljanje na određeni broj godina i grad od toga opet nema ništa, 5-10 hiljada godišnje. Treći prijedlog je prodaja putem međunarodnog tendera...“

Gradonačelnikov odgovor prekidamo pitanjem da li je siguran da nema više pravnih prepreka za prodaju zemljišta, kako mu je to predočio sekretar Grada Selver Keleštura, te da su saznanja Žurnala da će Hrvatska možda tražiti i međunarodnu arbitražu. Odgovara da su njega informisali da je sve u redu. Razgovor prestaje, telefonom poziva Hazbu Ličinu, direktora Uprave za imovinsko-pravne i geodetske poslove Grada Zenice. Pita ga da li je sve pravno završeno za Duće.

 “..nije...pokušavao sam vam reći...državno odvjetništvo Splitsko-dalmatinske županije je stavilo zabranu, neizvjesno je...“ čulo se s druge strane linije.

Nakon razgovora i novih saznanja gradonačelnik Kasumović mijenja priču.

„Ja neću sutra insistirati da se donese odluka, koliko je bitno da se zna informacija i da se daju rokovi. Ja nisam ni insistirao da bude spremljena odluka, ali su me iz službi uvjeravali da tako treba biti...“ najavljuje sada Kasumović.

Pitanje o tome da li mu nedostavljanjem pune informacije okoštala birokratija u gradskim službama, naklonjena njegovoj bivšoj stranci „smješta“ na početku mandata, Kasumović elegantno zaobilazi.

 

Odmaralište za gradsku administraciju

 

Zemljište u Dućama nalazi se pored same obale mora i prema nekim procjenama vrijedi najmanje 4,5 miliona maraka. Ono što nije bilo u prijedlogu upućenog vijećnicima, jeste kako bi taj novac bio utrošen. Gradonačelnik ima prijedlog- izgradnja nove zgrade za Gradsku upravu.   

„Pošto je to kapitalni ulog Zenice od prije 50 godina, ja to ne dam da ide u budžet, da ne bi otišlo u javnu potrošnju. Tražim od građana da kažu šta je to kapitalno, gdje bi se ta sredstva uložila. Ja smatram da bi na prostoru sadašnjeg trga od zgrade suda pa naviše trebala biti izgrađena nova zgrada Gradske uprave i da se javno-privatnim partnerstvom omogući izgradnja podzemne garaže na toj lokaciji, jer je sadašnja zgrada neuslovna. No ako građani misle da treba nešto drugo, nemam nikakvih problema,“ stav je Kasumovića.

Upravo nedostajući prijedlog o načinu utroška sredstava dobijenih eventualnom prodajom zemljišta na morskoj obali, jedan je od više spornih detalja i za predsjedavajuću Gradskog vijeća Zenice Sanju Renić.

„Mi to u materijalu nemamo, i tražiću više informacija. Ni meni nije jasno zašto se toliko žurilo da se ovo pitanje stavi na dnevni red već prve sjednice, a uz materijal dostavi i draft odluke kao da je to riješena stvar, da vijećnici izglasaju, a ja stavim svoj potpis. Tako neće moći,“ izjavila je za Žurnal Renićeva.

Građanski aktivisti iz Zenice najavili su da će sutra sa posebnom pažnjom pratiti raspravu o statusu gradske imovine u Dućama. Najavljuju i poduzimanje svih mjera kako bi spriječili eventualne nezakonitosti po ovom pitanju.  Pojedini predlažu i referendum na kojem bi građani odlučili o sudbini zemljišta. Gradonačelnik i novo Gradsko vijeće nalaze se pred prvim iskušenjem.

(zurnal.info)