Zašto nekažnjeno nestaju milioni iz državnog budžeta?:Umjesto u zatvor, ministar ide u diplomatiju

Istražujemo

Umjesto u zatvor, ministar ide u diplomatiju

Nema još optužnica za nezakonito trošenje novca iz državnog budžeta! A svake se godine javnost iznova sablažnjava nad otkrićima revizora: o rasipanju novca na skupocjene poklone, službena vozila, kafanske račune, dnevnice, saradnike sumnjivih referenci...Kako je moguće da teški finansijski prekršaji godinama prolaze nekažnjeno? Ko je zakazao?

Umjesto u zatvor, ministar ide u diplomatiju
FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Apsurdno i zanimljivo jeste pa se o tome najviše priča, ali nije baš najveći problem što je bivši ministar vanjskih poslova Sven Alkalaj za mandata koristio čak sedam službenih mobitela. A pokazala je i to javna revizija u Ministarstvu vanjskih poslova BiH za 2011. godinu. Još jedna ilustracija bahatosti, reklo bi se.

Međutim, kome pripisati bahatost što su revizori ponovo, a čine to od 2008. godine, upozorili da nema opravdanja za isplate novčanih stimulacija u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Posljednje revidirane godine, 2011-te, 40 uposlenika nagrađeno je s ukupno 48.374 KM. Plate su im mjesečno bile "pojačane" iznosima od 400 do nevjerovatnih 4.700 KM!

Na sjednici Komisije za finasije i budžet Doma naroda Parlamenta BiH, dotakli su se i te teme, ali u konačnici se, kaže za Žurnal član Komisije Mehmed Bradarić, ništa nije dogodilo.

KOGA ŠTITI INTERNA KONTROLA

Ministarstvo vanjskih poslova je dobilo negativnu ocjenu revizora ali su parlamentarci krajem prošle i početkom ove godine "u paketu" razmatrali revizorske izvještaje za 71 instituciju, pa se ponovo dogodilo da, kako je rekao Bradarić, "od drveta ne vidimo šumu".

Ministarstvo vanjskih poslova je dugogodišnji, najveći "potrošač" novca za reprezentaciju (758.990 KM) ali za većinu troškova nisu imali opravdanja. Zbog toga su ih parlamentarci kaznili smanjenjem reprezentacije za 20 posto. Svi ostali propusti prošli su neprimjećeni.

A uprkos tome što je u institucijama BiH propisana najveća moguća stimulacija uposlenicima u iznosu 30 posto od plate, praksa u MVP-u pokazuje da može i drugačije?!

Mehmed Bradarić

- Sve se to radi mimo Pravilnika, i uz "prešućivanje" interne kontrole. Oni su ključ svega. Zato i nema pokretanja odgovornosti. Pa onda se u institucijama svi propusti "popeglaju" kroz papire, i ne čudi da Tužilaštvo teško može da radi svoj posao. Mada ih ne opravdavam time, ali mislim da interne kontrole u institucijama snose veliku odgovornost, kazao je Bradarić.

Ponovo su revizori ukazali i na problem o kojem je i Žurnal svojevremeno pisao, neopravdane honorare spoljnim saradnicima ( 215.631 KM), isplaćivane za posao koji bi trebali obavljati stalni uposlenici!

Niko ne spočitava revizorima što su stimulacije ili "honorarce" tretirali kao dva odvojena problema, međutim, zašto parlamentarci, odnosno Tužilaštvo koje je dobilo na uvid revizorski izvještaj iz MVP-a, nije utvrdilo da jedno s drugim itekako ima veze?

Plate u Ministarstvu vanjskih poslova državu su samo 2011. godine koštale 25 miliona maraka, a da priča bude još šokantnija, u jeku ušteda potrošili su za 819.000 KM više nego u prethodnoj godini!

Odgovor na pitanje kako je to uopće moguće, nalazi se na više adresa.

U MVP-u zaista pet godina čekaju usvajanje Zakona o vanjskim poslovima. Ali isto toliko vremena je „u proceduri“ i novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji!?

Važeći Pravilnik uopće ne precizira broj uposlenika na određenim radnim mjestima pa ministar  može da potpiše odluke o potrebi uposlenika, odnosno saradnika po ugovoru o djelu, kako želi!?
 
Pisali smo svojevremeno kako su čak četiri osobe primale izdašne honorare za slaganje pošte iz DKP-ova, kako je honorar naplaćivao saradnik za javljanje na telefonske pozive u kabinetu pomoćnika ministra, pa čak i za poslove u pisarnici.

Nisu razgraničena radna mjesta doplomatsko-konzularne službe pa svi zaposlenici imaju taj status, mogu biti unaprijeđeni bez posebnih procedura, a utiče to podobro i na iznose njihovih plata!?

Sa stimulacijama su već očito "pretjerali", i vidjet ćemo koliko će se istražni organi pozabaviti tim slučajem. I svim ostalim. Posebno okolnostima i razlozima zbg kojih je sve to moguće. A, nije tajna da jednako kao što su najprofitabilnije javne kompanije u zemlji već 20 godina "sklonište" za odane stranačke kadrove i njihovu familiju, osim što su važno uporište oko kojeg vlast uvijek lomi koplja, posao u Ministarstvu vanjskih poslova, odnosno u nekom od DKP-ova, nerijetko je i nagrada za podobne.

U Ministarstvu vanjskih poslova kažu da su ozbiljno shvatili revizorske kritike. Odlučili su poraditi na uštedama.


Nebojša Regoje (Foto: MVP BiH)

Nebojša Regoje, savjetnik ministra za odnose s medijima, kaže za Žurnal da su od početka  godine smanjili troškove za honorare vanjskim saradnicima.

Međutim, iako revizorski izvještaj govori da ih je 2011. godine bilo 57, Regoje kaže da su do sada imali samo 36 angažiranih po ugovoru o djelu, a da ove godine samo 17 saradnika ima taj status?!

Nadalje Regoje kaže da je i aktuelni ministar Zlatko Lagumdžija donio odluke koje se tiču korištenja interne reprezentacije, tako da ubuduće smiju biti samo u funkciji poslovnih aktivnosti?!
Ovo bi se moglo protumačiti i kao priznanje da do sada reprezentacija nije korištena za te svrhe.

A nisu samo zbog reprezentacije u MVP-u dobili negativnu ocjenu revizora. I za veliki dio putnih troškova (1,8 miliona KM)  nema pojašnjenja, „nedefinisane su procedure“  javnih nabavki, nepoznato je stanje imovine i sredstava...

Međutim, Regoje kaže da su već počeli raditi na ispravljanju pogreški.

MVP BIH: NEMA DISCIPLINSKE BEZ KRIVIČNE ODGOVORNOSTI

Navodno su potpuno realizovali mjere vezane za revizorske preporuke o popisu imovine, javnim nabavkama, reprezentaciji...

Ukupna potrošnja Ministarstva smanjena je za pet posto.

PTT usluge za 21 posto (za službene mobitele 23 posto), za dnevnice 31 posto, za gorivo 14 posto, za prevozne usluge 11 posto. A od ove godine je svima osim ministru i njegovom zamjeniku ukinuto pravo raspolaganja službenim vozilom 24 sata.

Međutim, bilo kakva kazna u institucijama za jasne nezakonitosti za sada, po svemu sudeći, nije moguća.

- Što se tiče pokretanja disciplinskih postupaka na osnovu negativnih revizorskih izvještaja, takva obaveza nije predviđena ni revizorskim izvještajem, niti zakonskim i podzakonskim aktima kojima se reguliše pitanje odgovornosti zaposlenih u institucijama BiH. U slučaju negativnog revizorskog izvještaja, isti se od strane nadležnog organa upućuje SIPA-i ili Tužilaštvu, ako postoje osnovi sumnje da je počinjeno krivično djelo.

Zakon previđa da se tek nakon podnošenja krivične prijave, odnosno stupanja na snagu optužnice, stiču uslovi i za pokretanje disciplinskog postupka protiv državnog službenika po tom osnovu, ukoliko mu po sili zakona nije prestao rad. Tokom 2012. godine, a samim tim i od početka rada novog rukovodstva MVP-a BiH, takvih zahtjeva za pokretanje disciplinskih postupaka protiv državnih službenika i zaposlenika nije bilo, kazao je Regoje.  

Tako u konačnici, dok Tužilaštvo eventualno ne prekine taj trend, otkrića Ureda za reviziju ostaju samo mrtvo slovo na papiru.

Kako je potvrđeno Žurnalu iz Tužilaštva BiH, niti jedna optužnica protiv rasipnika javnog novca u institucijama Bosne i Hercegovine do sada nije podignuta!

Kome odgovara takva situacija? Ko je zakazao, Parlament BiH, SIPA, Tužilaštvo?

Ured za reviziju institucija BiH obznani svake godine nadrastičnije primjere rastrošnosti, i sve negativno ocjenjene izvještaje dostavi Tužilaštvu BiH.
Glavni državni revizor Milenko Šego kaže za Žurnal da je to njihova dužnost prema članu 19. Zakona o reviziji institucija BiH.

- Ured Tužiteljstvu uglavnom dostavlja izvješća u kojima je izjavljeno negativno ili mišljenje s rezervom. Ovaj članak Zakona, međutim, Ured koristi i da bi o indikacijama o postojanju kršenja zakona obavijestio i druga mjerodavna tijela, različite inspekcije i druga tijela, već prema njihovoj nadležnosti. Ne postoji, pak, zakonska obaveza ovih tijela, uključujući i Tužiteljstvo, da Uredu za reviziju dostave informacije o aktivnostima poduzetim po izvješćima o reviziji, kazao je Šego.

Posljednje revidirane godine, šest institucija BiH dobilo je mišljenje s rezervom a tri institucije negativnu ocjenu. Već odavno, i već dovoljno zabrinjavaće bi valjda trebalo da bude to što upravo na ove negativno ocjenjene institucije, Ministarstvo vanjskih poslova, ljudskih prava i izbjeglica te Ministarstvo odbrane, otpada najveći procenat budžeta, čak 40, 43 posto, tačnije 355 miliona KM!

U nastavku čitajte: Šta radi SIPA, šta je Žurnalu odgovoreno iz Tužilaštva BiH?

(zurnal.info)