Kino Žurnal:Veliki Gatsby: Još jedno uništavanje američkog klasika
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Kino Žurnal

Veliki Gatsby: Još jedno uništavanje američkog klasika

Peters podseća da je The Great Gatsby, priča o seksu, lažima i upadljivo velikoj potrošnji, veliki američki roman, možda i najveći

Veliki Gatsby: Još jedno uništavanje američkog klasika

Dugo najavljivani filmski spektakl Baza Luhrmanna Veliki Gatsby, našao se na listi filmova koje u širokom krugu treba izbjeći ove godine.

Filmski kritičar Peter Travers, osuo je paljbu prije svega po režiseru ali i glumačkoj ekipi, a cjelokupan film proglasio totalnim promašajem.

Filmski kritičar magazina “Rolling Stone” napisao je da se F. Skot Fitzgerald “prevrće u grobu”, jer je njegov istoimeni roman iz 1925. godine ponovo oskrnavljen.

Peters podseća da je The Great Gatsby,  priča o seksu, lažima i velikoj potrošnji, veliki američki roman, možda i najveći.

Priča o Jay Gatsbyu, koji se potpuno mijenja i sebe pretvara u “Velikog Gatsbya”, milionera koji sam stiče svoje bogatstvo kako bi osvojio ženu koju voli, više puta u prošlosti prkosila je svojoj ekranizaciji.

“Probajte da zamislite ekranizaciju iz 1974. u kojoj ulogu Jay Gatsbya igra Robert Retford, u sve to unesite režisera Baza Luhrmanna koji je režirao i Moulin Rouge i dodajte nevjerovatne “inspirativne sokove” Shakespearea iz filma Romeo+Juliet iz 1996. Pa... Hajde da probam staviti Leonarda DiCapria kao Getsbya, ha?”

Ovako Travers počinje svoju kritiku.

On postavlja i pitanje - zašto je ovaj film snimljen u 3D formatu i odakle se hip-hoper Jay-Z stvorio kao autor muzike?

Cjelokupnu ekipu filma i sam film, na čelu sa DiCapriom kao Getsbyem, njegovim najboljim prijateljem i naratorom u filmu Nickom Carrawayaom, koga igra Toby Maguire i Carey Mulligan koja tumači ulogu Daisy, Travers smatra “fantazijom od mesa sa bujnim haljinama i nakitom”.

- To je samo slijepa ambicija, opustošena pogrešnim radom – piše Travers u svojoj kritici.

Osim zapanjujuće ljepote kostima Catherine Martin, u filmu ništa ne valja, smatra Travers.

- Režiran je poput starog SF filma i beživotan kao otmjeni izlog – napisao je Travers.


U istom magazinu, “Rolling Stone”, Travers je pored  Velikog Gatsbya, uvrstio još nekoliko filmova koje treba izbjeći ove sezone:

“Byzantium” (Vizantija)
U ovom filmu Saoirse Ronan i Gemma Arterton igraju vampire koji žive u propalom britanskom izletištu.

- Dosta mi je vampira - poručuje Travers.
 
Grown Ups 2 (Odrasli 2)
Ovo je nastavak dosadne komedije Adama Sendlera.

“300: Rise of an Empire” (300: Uspon carstva)

- Zar nisu svi umrli u prvom dijelu? No Holywoodska zapovjest je da ako je hit, može se ponoviti.
A ove godine se čeka još jedna bitka. Sljedeće što možemo očekivati je “300: Mamurluk u Vegasu”- ironično je prokomentarisao Travers.

Poslednji u nizu nepopularnih filmova je “We're the Millers” (Milerovi) u kojem Jennifer Aniston i Jason Sudeikis igraju mamu i tatu.

(zurnal.info)