Skijaška sezona može da počne:Vlada brat i diler po mjeri
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Eldin Karić

Skijaška sezona može da počne: Vlada brat i diler po mjeri

Kada novinari pišu o kriminalu i korupciji u društvu, tada akteri kriminala troše javna sredstva i plaćaju skupe advokate kako bi nas prepali, a sebe lažno predstavili kao žrtve. Kada osuđeni kriminalac poručuje policiji da je “spreman za pljačke” i da će “pucati čim vidi da vade značke”, to ova vlast nagradi sa 150 hiljada konvertibilnih maraka

Vlada brat i diler po mjeri

Navikli smo da nas na ulici presreću policijske pratnje vrlo važnih nam ličnosti. Sklanjaju nas s puta i zvukom sirene najavljuju njihov prolazak. Navikli smo da policija sprovodi sve i svašta, od predsjednika stranaka do lokalnih kabadahija koji sa pet hiljada kupljenih glasova hladnokrvno preuzimaju božanske nadležnosti stvoritelja svih živih bića i unosnih nekretnina. Mi smo se mnogo lakše navikli na zvuke policijske sirene u pratnji nego što se oni navikavaju na tranziciju društva. Dok nam pričaju bajke o kapitalizmu, bahato se baškare u blagodetima mrskog im socijalizma i krčme našu imovinu.

Zaista smo navikli da policija zvučno i transparentno sprovodi svakakve kriminalce, od ubica do sitnih dilera. Ponekad se policiji otme da u zatvor sprovede i malo veće dilere. Ali, eto sve do sada nismo imali slučaj da osuđenog dilera policija umjesto u zatvor isprati na njegov koncert. Naravno, za sve postoji prvi put. I do sada je policija, plaćena našim parama, pratila na skupove i druženja sa narodom razne likove koji decenijama naše pare koriste za lično bogaćenje, ali nikad to nije bilo tako neumjesno kao prilikom otvaranja nove skijaške sezone na Bjelašnici.

U pratnji policije, sa sve sirenama i rotacijskim svjetlima, manifestaciju je obilježio narko diler, pravosnažno osuđen na godinu dana zatvora. Policija je na koncert dopratila Jasmina Fazlića i Amara Hodžića, zvijezde okupljanja, poznatije kao Jala Brat i Buba Corelli. Koncert plaćen iz budžeta Kantona Sarajevo čitavih 150.000 hiljada konvertibilnih maraka. Javnih sredstava!

Dakle, policija plaćena parama građana ove države, službenim vozilima ispratila je pop-zvijezdu, pardon narko dilera jer kasni na koncert, a to plaćaju građani ove zemlje. Kroz kolone običnih smrtnika policija daje podršku osuđenom kriminalcu Amaru Hodžiću, samo dva i po mjeseca nakon što je ovaj priznao da je “kao član organizirane kriminalne grupe nabavljao i prodavao opojnu drogu hašiš, amfetamine i kanabis na području Kantona Sarajevo”. Građani plaćaju ali i strahuju da li će do njihove djece doći roba koju preprodaje ovaj zabavljački dvojac. Pritom se ne zna da li je gore ono što dilaju u kesicama ili ono što propagiraju u svojim sklepanim stihovima:

Tike tike tačke 

spremni smo za pljačke 

pucaćemo čim vidimo 

da vadite značke 

 

Ovo su pištolji niklovani 

nisu pračke 

mi smo maskirani 

i sunjamo se ko mačke 

Nosim mrtvu osobu kroz sobu 

čekamo da nas prozovu 

ubićemo ćerku bossovu 

tu na Kosovu 

 

...

 

Značke znače 

da sve ide naopačke 

štekam sranja do pljačke 

da me ne skonta pašče 

 

Lud sam haveru 

silovo sam beat Mayeru 

u kraju kad me vidiš 

šetam šejtana na ramenu 

 

Ako si jači ne znači 

oko da nisi najebo 

zajebo si se 

prebićemo mrcinu sa kamenom 

 

Zajedno jeste, zajedno ko 

sijamski blizanci 

sijemo strah, sijači smrti 

navuci pancir 

 

Klik, klek, kila kujo 

kilao okidači masivni rep 

bježi odavde sa tim papcima

Kao što diler poručuje u svojoj pjesmi, “značke znače/da sve ide naopačke”. Zaista, govor mržnje u sklepanim stihovima građani plaćaju, a oni na vlasti to podržavaju i odobravaju. 

Kada novinari pišu o kriminalu i korupciji u društvu, tada akteri kriminala troše javna sredstva i plaćaju skupe advokate kako bi nas prepali, a sebe lažno predstavili kao žrtve. Kada osuđeni kriminalac poručuje policiji da je “spreman za pljačke” i da će “pucati čim vidi da vade značke”, to ova vlast nagradi sa 150 hiljada konvertibilnih maraka. 

Ako se neko usudi da to i prokomentariše, tu je likovni umjetnik sa posebnim stranačkim potrebama, poznatiji kao Memo da poruči kako “zna da je ovih dana more FGR pljuvalo” njegovog, kako kaže “Alipašinca”, ali je “brat zakucao” i da je “AP Gang prekucao igricu 30 hiljada”. Sve uz srce i patriotske simbole, kako drugačije.

Država u kojoj policija sprovodi dilere na koncerte plaćen budžetskim parama, a djeca se liječe skupljanjem sadake, gdje zimske sportove propagiraju zabavljači na bijelom, zaslužuje prigodan tekst himne:

“Pršti, pršti bijela staza

Otjerali smo Djeda Mraza

Sad gledamo dilere i pandure

Kako stazom bijelog jure”

 (zurnal.info)