SDA NE ZANIMA SUKOB INTERESA :Vlada FBiH imenovala Nihadu Glamoč za direktoricu BH Gasa
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

SDA NE ZANIMA SUKOB INTERESA : Vlada FBiH imenovala Nihadu Glamoč za direktoricu BH Gasa

Kao što je Žurnal najavio prije dva mjeseca, Vlada FBiH danas je, bez obzira na sukob interesa, imenovala Nihadu Glamoč za novu direktoricu BH Gasa. Prethodno je SDA angažovala sve resurse kako ništa ne bi omelo izbor njihove kandidatkinje.

Vlada FBiH imenovala Nihadu Glamoč za direktoricu BH Gasa
Nihada Glamoč

 

Sukob interesa nije bio prepreka za Vladu Federacije BiH da na direktorsku poziciju BH Gasa imenuje donedavnu članicu Nadzornog odbora BH Gasa Nihadu Glamoč.

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici, Nadzornom odboru BH Gasa d.o.o. Sarajevo dala prethodnu saglasnost za donošenje Odluke o imenovanju Nihade Glamoč za direktoricu ovog privrednog društva, nakon okončanog javnog konkursa, a na mandatni period od četiri godine”, obavijestili su javnost iz Vlade FBiH.

Ranije je Vlada dala prethodnu saglasnost Nadzornom odboru za donošenje Odluke o razrješenju vršioca dužnosti direktora ovog privrednog društva Mihajla Krmpotića, zbog okončanja kokursne procedure za imenovanje direktora.

Polovinom marta Žurnal je upozorio da SDA agituje da poziciju direktora BH Gasa dobije Nihada Glamoč, iako nije ispunjavala uslove konkursa, tačnije, tada je bila v.d. članica Nadzornog odbora BH-Gasa.

Iako je članica Nadzornog odbora, SDA želi imenovati Nihadu GlamočIZBOR ZA DIREKTORA BH-GASAIako je članica Nadzornog odbora, SDA želi imenovati Nihadu Glamoč

Podsjetimo, bivša ministrica komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Nihada Glamoč, iako je tada bila članica Nadzornog odbora BH-Gasa, odlučila je konkurisati za mjesto direktora ovog preduzeća. Sukob interesa u ovom slučaju Glamoč nije vidjela, jer je, kako kaže, „preduzela sve zakonske radnje“.

 - Sve što se tiče zakonskih radnji ja sam preduzela i zadržat ću se za dalje komentara, ali sigurno da sam preduzela sve radnje da ne budem u sukobu interesa, rekla je polovinom marta Glamoč.

Na pitanje Žurnala kako je to moguće kad je u konkursu jasno navedeno da kandidati moraju dostaviti potvrdu da nisu član Nadzornog odbora, Glamoč je ponovila da nije u sukobu interesa.

- Sve sam ja preduzela, ali evo da se dalje ne zadržim, pošto previše zlonamjernih imam i kolega i svih ostalih. A da li sam se prijavila - jesam, toliko ću vam reći, a za sve ostalo sigurno ništa nisam uradila, a da sebe dovedem da sam u sukobu interesa, kazala je tada Glamoč, navodeći da ne želi više davati nikakve komentare.

Već početkom aprila na konkurs za izbor i imenovanje direktora BH Gasa prijavila su se samo dva kandidata: trenutni v.d. direktor BH Gasa Mihajlo Krmpotić i Nihada Glamoč, tadašnja v.d. članica Nadzornorg odbora BH Gasa.

Šta je to Nihada Glamoč preduzela da ne bude u sukobu interesa objasnio je predsjednik Nadzornog odbora BH Gasa Armin Zulkić. On je ranije za Žurnal izjavio da, kako je Nihada Glamoč ujedno i v.d. članica Nadzornog odbora BH Gasa, da ona nije bila član konkursne komisije za izbor direktora jer se izuzela, te da je na intervjuu objasnila da činjenica što je članica Nadzornog odbora ne treba da predstavlja problem. Prema njenom obrazloženju, to je v.d. funkcija a ukoliko bude imenovana za direktoricu povući će se iz Nadzornog odbora.

“Sve to je konkursna komisija navela u dokumentaciji koja je poslata Ministarstvu a sad je do Vlade FBiH da li će to oni prihvatiti, kazao je tada Zulkić.

Pisali smo ranije da su prema nezvaničnim informacijama iz Ministarstva energije, rudarstva i industrije potvrdili da neće biti problema za imenovanje Nihade Glamoč, bar ne što se tiče činjenice da je u sukobu interesa.

Ne bi bilo prvi put da neko tako bude imenovan, već je bilo nekoliko slučajeva u kojem su se kandidati pozvali na Zakon o sukobu interesa u organima vlasti u FBiH, da će dati ostavku na jednu funkciju da bi obavljali drugu... Vlada FBiH je to prihvatala, tako da to nije prepreka ni u ovom slučaju, rekli su nam tada iz Ministarstva.

Sukob interesa nije prepreka za imenovanje favorita SDA Nihade GlamočIZBOR ZA DIREKTORA BH GASASukob interesa nije prepreka za imenovanje favorita SDA Nihade Glamoč

Prema članu 4, stav četiri, ovog Zakona „izabrani dužnosnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici moraju podnijeti ostavku na svaku od nespojivih funkcija i poslova najkasnije u roku od tri dana nakon preuzimanja javne funkcije“.

Podsjetimo javnost da je u uslovima konkursa za izbor i imenovanje direktora BH Gasa, između ostalog, navedeno  da kandidati koji se prijave na konkurs moraju ispunjavati opće i posebne uslove. Između ostalog, u općim uslovima navedeno je da kandidat „nije predsjednik i član nadzornog ili upravnog odbora imenovan ispred državnog kapitala u društvima sa učešćem državnog kapitala ili fondovima, agencijama, komisijama i drugim pravnim licima osnovanim od Vlade Federacije ili Parlamenta Federacije (priložiti dokaz izjava kandidata svojeručno potpisana i ovjerena od strane općinskog organa uprave).“

Kako Nihada Glamoč na konkurs nije mogla dostaviti izjavu da nije član nadzornog odbora samim tim nije ni ispunjavala uslove konkursa. Nejasno je i zbog čega se onda insistira da kandidati na javnim konkursima moraju dostaviti izjave da nisu članovi nadzornog ili upravnog odbora ako će Vlada FBiH prihvatati i prijave kandidata koji ne dostave izjave.

 

 (zurnal.info)