Skrivanje katastrofalnih rezultata:Vlada FBiH traži privatne revizore koji će napisati pozitivan izvještaj o njenom radu!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Skrivanje katastrofalnih rezultata: Vlada FBiH traži privatne revizore koji će napisati pozitivan izvještaj o njenom radu!

Nakon što je prošle godine onemogućila daljnji rad Ureda za reviziju na utvrđivanju efikasnosti Vladinih mjera na ublažavanju posljedica pandemije na privredu, Vlada FBiH traži privatnu firmu da uradi evaluaciju po mjeri Vlade. Potraga za privatnim revizorima već godinu dana je bezuspješna - niti jedna firma nije se prijavila na tender.

Vlada FBiH traži privatne revizore koji će napisati pozitivan izvještaj o njenom radu!
Fadil Novalić, premijer FBiH

Već godinu dana Vlada FBiH pokušava da anagažuje privatnu firmu da utvrdi da li su Vladine mjere za ublažavanje posljedica pandemije pomogle privredi.  Odgovor na ovo pitanje dobili su prošle godine od federalnih revizora u formi nekoliko izvještaja. Kako se izvještaji nisu dopali Vladi, iz Vlade su namjerili da se ovim pitanjem federalni revizori više ne bave. Nakon prvobitno javno ispoljene ljutnje, Vlada FBiH poduzima diskretne poteze tako da do drugog izvještaja federalnih revizora ne dođe. Nadležna ministarstva i institucije odbile su da dostavljaju podatke Uredu za reviziju  neophodne za izradu Glavne studije revizije učinka koja bi pokazala kolika je zaista bila efikasnost mjera koje je Vlada poduzela da ublaži posljedice pandemije na federalnu privredu.

Da bi ublažili kritike javnosti, Vlada FBiH prošle godine odlučila je angažovati privatnu firmu koja bi uradila evaluaciju po mjeri Vlade. Potraga za privatnim revizorima već godinu dana je bezuspješna.

Tender za angažovanje privatne firme da izradu evaluacije vladinih mjera više puta je poništavan, jer niti jedna ponuda nije dostavljena. Polovinom avgusta ove godine raspisan je novi tender. Rok za dostavljanje ponuda je sedmi septembar. Federalna vlada traži evaluacijski tim od  najmanje četiri evaluatora sa licencom ovlaštenog revizora i preko 15 godina iskustva, od čega minimalno jedan posjeduje licencu ovlaštenog revizora u EU. Za ovo je Vlada spremna izdvojiti do 128.200 KM.

Zašto Vlada traži privatnu firmu da radi posao federalnog Ureda?

Početkom juna prošle godine Ured za reviziju institucija FBiH objavio je Izvještaj revizije učinka "Efikasnost planiranja i realizacije mjera za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije Covid-19". U izvještaju su utvrđeni brojni nedostatci te je generalni zaključak revizije bio da mjere iz Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, a koje su predstavljale prvi odgovor nadležnih institucija na nastalu krizu, nisu dovoljno ublažile posljedice koje je pandemija COVID-19 ostavila na privredu jer nisu efikasno planirane, donesene i realizovane, niti je osigurano odgovarajuće praćenje provedbe mjera i ostvarenih efekata.

Milionske subvencije za Bingo, Konzum i MittalKAKO JE FEDERALNA VLADA POMAGALA PRIVREDNIKE U PANDEMIJIMilionske subvencije za Bingo, Konzum i Mittal

Izvještaj je došao samo par dana nakon sramotne press konferencije koju je organizovala Vlada FBiH nezadovoljna izvještajima koje je Ured za reviziju uradio za četiri federalna ministarstva koja su podijelila oko 90 miliona KM Vladine pomoći.

Revizori se rugaju i javno sramote naše ministre Novalićeva Vlada bježi od odgovornostiRevizori se rugaju i javno sramote naše ministre

Od tada traju opstrukcije i otvoreni pritisak na sprečavanju daljnjeg rada revizora Ureda za reviziju institucija FBiH na praćenju efekata Vladinih mjera pomoći privredi.  Pojedine institucije, pa i preduzeća odbijali su revizorima dostaviti traženu dokumentaciju, ignorisali su preporuke ili otvoreno pokušavali izvršiti pritisak na Ured da izmjeni izvještaje.

Vlada Federacije BiH udarila na nezavisnost Ureda za revizijuDok raste kriminal u javnim preduzećimaVlada Federacije BiH udarila na nezavisnost Ureda za reviziju

Pritisak Vlade FBiH doveo je do toga da Ured za reviziju krajem septembra prošle godine objavi Memorandum  o odustajanju od glavne studije revizije učinka „Efektivnost mjera za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije COVID-19“.

 

 

Kao jedan od razloga odustajanja navedeno je i „nedostavljanje finansijskih izvještaja korisnika finansijske pomoći od strane Finansijsko-informatičke agencije” koje ni nakon više zahtjeva ova agencija nije dostavila Uredu. Osim toga revizori su naveli da ni nadležna ministarstva, koja su podijelila oko 90 miliona KM, nemaju precizne podatke da li je i u kojoj mjeri podijeljeni novac finansijski pomogao firmama te da li je smanjeno otpuštanje radnika.

Mjesec dana nakon što su iz Ureda za reviziju institucija FBiH obavijestili javnost da ne mogu uraditi glavnu studiju o efektima Vladine pomoći, iz Vlade FBiH angažovali su PR agenciju. Podsjetimo, dodjelu posla vrijednog više od 800 hiljada KM Vlada je „upakovala“ u reformskom duhu, iako je sasvim jasno da se radi o PR-u na račun građana kako bi se barem na trenutak zaboravili loši rezultati „korona zakona“ ali i slike premijera u sudnici.

Vlada FBiH planira uložiti više od milion maraka za popravak imidžaDa bismo zaboravili milionski kriminalVlada FBiH planira uložiti više od milion maraka za popravak imidža

Bez obzira na silni marketing, Vlada FBiH već godinu dana ne može da nađe privatne revizore da urade izvještaj po mjeri Vlade. Ukoliko ni na novi tender ne pristigne niti jedna ponuda Vlada FBiH ne mora da brine. Neće biti izvještaja po mjeri Vlade ali ni novog izvještaja po kriterijima federalnih revizora.

(zurnal.info)