UHAPŠEN BIVŠI DIREKTOR AUTOCESTA FBIH:Voloder i saradnici osumnjičeni za zloupotrebu položaja, pranje novca i odavanje poslovne tajne

Istražujemo

UHAPŠEN BIVŠI DIREKTOR AUTOCESTA FBIH: Voloder i saradnici osumnjičeni za zloupotrebu položaja, pranje novca i odavanje poslovne tajne

Priče o mutnim radnjama prate izgradnju gotovo cijele trase autoputa u nadležnosti Autocesta Federacije. Kako je Žurnal već pisao, postoje stavke koje pojedince involvirane u izgradnju autocesta najviše interesuje - jedna je trasa planiranih dionica, koje su uglavnom odavno „podijeljene“ nakon što su ih „dobro obaviješteni“ jeftino kupili i enormno prodali.

Voloder i saradnici osumnjičeni za zloupotrebu položaja, pranje novca i odavanje poslovne tajne
Elmedin Voloder

Bivši direktor Autocesta FBiH Elmedin Voloder priveden je u prostorije Federalne uprave policije i prema posljednjim informacijama zvanično je uhapšen. Još četiri osobe su na spisku osumnjičenih, a zajedno sa Voloderom terete se za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, pranje novca te odavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne.

Jedan dio istrage koje vodi Kantonalno Tužilaštvo Zenica odnosi se na izgradnju dionice Poprikuše – Nemila na Koridoru Vc kod Žepča, odnosnu  sumnjivu eksproprijaciju zemljišta. O toj dionici je svojevremeno iscrpno pisao portal Fokus u kontekstu sumnjivih radnji bivšeg, ali i aktuelnog rukovodstva Autocesta FBiH.

Prema navodima ovog portala, istragu uporedo vodi i Tužilaštvo HNK i to za kriminalne radnje na dionici Vranduk - Ponirak Portal Fokus je objavio kako je u sklopu istrage saslušavan i aktuelni direktor Autocesta FBiH  Denis Lasić. Kako su objavili, pojedinci na saslušanju u Tužilaštvu HNK, ali i kod nadzornog organa izjavili su kako pričinjena šteta na ovoj dionici iznosi više od 50 miliona eura.

Inače, ugovor o izgradnji dionice Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica), čija je poddionica Vranduk – Ponirak, potpisan je 15. maja 2019. godine. Nadzor nad izvođenjem radova vrši konzorcij DRI upravljanje investicij d. o. o. (Slovenija) – DIVEL d. o. o. Sarajevo (BiH). Ova dionica trebala je biti završena u augustu 2021. godine. Aneksom ugovora koji je potpisan 26. januara ove godine definisan je novi rok završetka radova i to na 31. mart 2026. godine!

Za čije interese direktor Voloder mijenja pravila igre kod gradnje autoputa u BiH?Fokus.ba otkrivaZa čije interese direktor Voloder mijenja pravila igre kod gradnje autoputa u BiH?

Priče o mutnim radnjama prate izgradnju gotovo cijele trase autoputa u nadležnosti Autocesta Federacije. Kako je Žurnal već pisao, postoje stavke koje pojedince involvirane u izgradnju autocesta najviše interesuje - jedna je trasa planiranih dionica, koje su uglavnom odavno „podijeljene“ nakon što su ih „dobro obaviješteni“ jeftino kupili i enormno prodali. Gradili su su se tu objekti „preko noći“, podizali spratovi, opremale unutrašnjosti „skupim“  materijalom, doslovno premještani voćnjaci, a sve kako bi se napumpanim cijenama enormno naplatila eksproprijacija.

Žurnal je ranije pisao kako bi revizorski izvještaj za rad i poslovanje Autocesta FBiH u 2022. godini mogao poslužiti kao odlična osnova za nadležna tužilaštva da pokušaju provesti ozbiljnu istragu. Dosadašnja praksa, prema kojoj tužioci praktično ignorišu sva revizorska upozorenja, nije ulijevala nadu da će se to i desiti.

125 miliona razloga za ozbiljnu istragu nadležnog tužilaštvaREZULTATI REVIZIJE POSLOVANJA AUTOCESTA FBIH125 miliona razloga za ozbiljnu istragu nadležnog tužilaštva

Naravno, u tim radnjama sudjeluje cijeli niz osoba, od planirane do konačne trase, od rukovodioca, preko vještaka do pojedinaca koji su vlasnici zemljišta koje je predmetom eksproprijacije. Problem je samo što se to nije dosljedno istraživalo cijelo vrijeme, jer su slični navodi postojali i na drugim dionicama, sve do onih na području Hercegovine.

Jedanaest beskorisnih kilometara asfalta, preplaćenih za 60 miliona!Šta nam poklanjaju Autoceste FederacijeJedanaest beskorisnih kilometara asfalta, preplaćenih za 60 miliona!

(zurnal.info)