KONTINUITET STEČAJNOG CIRKUSA:Za prodaju Vitezita sada raspisan međunarodni tender
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

KONTINUITET STEČAJNOG CIRKUSA: Za prodaju Vitezita sada raspisan međunarodni tender

Odbor povjerilaca Vitezita u stečaju je usvojio odluku o raspisivanju međunarodnog poziva za prodaju ove firme. Firma "Innovat" najavljuje tužbu jer je bez obrazloženja raskinut proces kupovine. Pljačka u režiji HDZ-a uz pomoć partnerske SDA je nastavljena.

Za prodaju Vitezita sada raspisan međunarodni tender
Vitezit (zurnal.info)

Ukoliko ikada bude napisana enciklopedija bosanskorcegovačke kriminalizovane privatizacije, jedan kompletan tom mora biti posvećen slučaju Vitezita. Materijala ima dovoljno, eno ga u ladicama Tužilaštva Srednjobosanskog kantona, koje nijemo posmatra dvadeset godina pljačke ove firme, čije pokradene mašine uveliko rade u nekim drugim pogonima, od Srbije do Irana.

Vitezitov pogon za proizvodnju kompozitnog goriva preko Srbije prebačen u Iran!OD VITEZA DO TEHERANAVitezitov pogon za proizvodnju kompozitnog goriva preko Srbije prebačen u Iran!

Stečajna uprava, oličena u stečajnoj upraviteljici Behriji Huseinbegović, predsjedniku Odbora povjerilaca Adilu Lozi i stečajnom  sudiji Ivi Žabiću tri puta je prodala Vitezit njihovom glavnom favoritu Zvonku Zubaku i tri puta je morala konstatovati da su njegove želje daleko od mogućnosti da uplati 10,5 miliona maraka prodajne cijene.

Vitezit po treći put prodat istom kupcu, novca još nemaZvonko Zubak ne odustajeVitezit po treći put prodat istom kupcu, novca još nema

Potom su u samo dvije sedmice razmaka prvo prihvatili ponudu sarajevske firme „INNOVAT“ od 10,8 miliona maraka, da bi potom odustali od te ponude, bez zvaničnog obrazloženja.

iz zapisnika Odbora povjerilaca Vitezita sa sjednica 14. i 28. oktobra 2022.

Vitezit istovremeno prodat Zubaku i firmi Innovat!DVOSTRUKA IGRA STEČAJNE UPRAVEVitezit istovremeno prodat Zubaku i firmi Innovat!

Iz  firme "Innovat" najavljuju pokretanje parničnog postupka.

iz dopisa firme "Innovat" stečajnom sudiji Ivi Žabiću

Na istoj vanrednoj sjednici Odbor povjerilaca je usvojio odluku o raspisivanju međunarodnog poziva za prodaju Vitezita. U odluci nije navedena prodajna cijena i tu možda treba tražiti razloge posljednje „vratolomije“. Kao što je Žurnal pisao, Zvonko Zubak je istog dana kada je čuo za ponudu Innovata, došao u Vitez, a potom sa stečajnom upraviteljicom otišao spram Sarajeva. Nakon toga slijedila je nova verzija prodaje. 

Na web stranici Vitezita objavljen je međunarodni tender sa početnom cijenom od 10,8 miliona maraka,a predmet prodaje su objekti i zemljište veličine 1,5 miliona metara kvadratnih!

Treba podsjetiti da shodno Zakonu o stranim ulaganjima BiH inostrani kupac ne može biti vlasnik više od 49% firme namjenske inustrije. Veći procenat vlasništva mora prethodno odobriti federalna vlada. Za potencijalne kupce iz inostranstva objavljujemo verziju na engleskom jeziku našeg filma „Prsten oko Vitezita“, tek da imaju priliku spoznati ko je i kako je opljačkao ovu profitabilnu firmu.

(zurnal.info)