Srebrenica:Zaborav i ravnodušnost su najveći neprijatelji pravde
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Srebrenica: Zaborav i ravnodušnost su najveći neprijatelji pravde

U Potočarima je ukopano do sada najmanje posmrtnih ostataka, ukupno 71. žrtve. U Memorijalnom centru od danas su 6.575 identificirane i ukopane žrtve. Za više od hiljadu još uvijek nema ni traga. Zastave su na pola koplja, samo u federaciji BiH

Zaborav i ravnodušnost su najveći neprijatelji pravde

U Memorijalnom centru u Potočarima  klanjana je kolektivna dženaza za žrtve Srebreničkog genocida. Obavljen je ukop pronađenih i identificiranih do sada najmanji broj posmrtnih ostataka 71 žrtve.

Članovi porodica, prijatelji, komšije, preživjeli Srebreničani, predstavnici vlasti, međunarodne zajednice te brojni građani došli su danas u Potočare da bi odali počast žrtvama i poklonili se pred mnoštvom bijelih nišana.

Damir Suljić namlađa  je žrtva od ukupno sedam maloljetnika. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni u bratunačkoj masovnoj grobnici Blječeva. Imao je samo 15 kada je ubijen. Najstarija žrtva koja je danas ukopana u Memorijalnom centru u Potočarima je  Alija Salihović, rođen 1923.godine, čiji posmrti ostaci su pronađeni u masovnim grobnicama Zeleni Jadar i Pusmulići.

Sa današnjih ukopanih 71 posmrtnih ostataka žrtava, broj ukopanih do sada popeo se na 6575. Za ostacima više od 1.000 žrtava još uvijek se traga.

Prva kolektivna dženaza u Memorijalnom centru u Potočarima obavljena je 2003. godine, kada je u tri faze ukopano 969 žrtava. 

Nakon 22 godine ponovo su poslate iste poruke da se ovakav zločin se ne smije ponoviti, nikada i nikome. Nakon 22 godine još uvijek se negira genocid. 

Niko od zvaničnih predstavnika Srbije nije bio na obilježavanju 22 godišnjice genocida, ali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u izjavi za beogradske medije kaže da na dženazu nije ni pozvan ali da suosjeća sa porodicama preživjelih jer se „tamo dogodio stravičan zločin“.

Moja je obaveza kao predsednika Srbije da ukažem na iskrena osećanja sa porodicama, da izrazim nadu da se takav zločin nikada neće ponovo dogoditi, da smo mi Srbi izvukli lekcije i pouke i iz tog zločina, ali i onih u Bratuncu, Oluji i da ne govorim o najstrašnijem od svih, onoga koji se desio u Jasenovcu", rekao je Vučić.

Na komemoraciji za žrtve genocida govorili su član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, zamjenik premijera Turske Numan Kurtumlus, predsjednik Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju Carmel Agius i bivši načelnik Općine Srebrenica i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 22. godišnjice genocida Ćamil Duraković, Šef misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore.

Zamjenik turskog premijera Numan Kurtumlus rekao je da je genocid u Srebrenici mirno posmatran od strane međunarodne zajednice i da se to više ne smije ponoviti.

 -Svi su zažmirili i nisu čuli jecaje ljudi. Cijeli svijet je posmatrao ali nije čuo i nije vidio - rekao je Kurtumlus. 

Šef misije OSCE-a Jonathan Moore osudio je negiranje genocida i rekao da nema mjesta ni uloge u javnom životu za takve pojedince 

-Zaborav i ravnodušnost su najveći neprijatelji kada tražimo pravdu - rekao je Moore.

Predsjednik Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju Carmel Agius rekao je da izvrtanje činjenica o genocidu predstavlja napad na istinu jer se genocid u Srebrenici ne može porediti sa bilo kojim zločinom prije njega. 

-Vi koji negirate nikada nećete moći sakriti istinu o genocidu. Vaša djeca, unuci otkrit će istinu i pitat će se šta ste još sakrili od njih- rekao je Agius i uputio poruku političkim liderima u BiH  da „samo kroz osiguranje pravde možete napredovati jer bez pravde, mira nema“.

SKOK BEZ APLAUZA ZA ŽRTVE

Hiljade  Zeničana sudjelovalo je u mirnoj šetnji ulicama grada pod nazivom „Zenica za Srebrenicu - da se ne zaboravi i ne ponovi !", u znak sjećanja na genocid u Srebrenici.Mirna šetnja građana krenula je u 11 sati od centralnog gradskog Spomen obilježja "Kameni spavač", zatim ulicama Talića brdo, Sarajevska do raskrsnice Carina, te Titovom ulicom i završila na polaznom mjestu.


Mostar je odao počast nevinim žrtvama uz skok bez aplauza sa Starog mosta i bacanje bijelih ljiljana u Neretvu i  cijelom svijetu poručio da se zlo koje je snašlo Srebrenicu ne smije zaboraviti i nikada ne smije ponoviti.


U Bihaću je oko 500 učesnika, planinara, biciklista, motorista, karatista, atletičara i ostalih građana simboličnim formiranjem broja 8372 svojim tijelima odalo je  počast žrtvama najvećeg genocida u Evropi od II Svjetskog rata, dok su članice ŽEO "Iskre" formirale jedinstven bijeli cvijet "Sjećanje" noseći bijele marame i odjeću.

MEDIJI O OBILJEŽAVANJU 22. godišnjice genocida u Srebrenici

Srbijanske "Večernje novosti" donijele su tekst pod naslovom: "PODSEĆANjE NA SRPSKE ŽRTVE: Postavljen Srpski zid plača - Srebrenica". O kolektivnoj dženazi u Potočarima "Novosti" su objavile tekst "GODIŠNjICA ZLOČINA U SREBRENICI: Slepi za srpske žrtve!".

Grafite u Banjoj Luci kojima se osuđuje genocid, a Ratko Mladić naziva zločincem, "Večernje novosti" nazvale su "provokacijama".

Srbijanski "Blic" uglavnom je prenosio izvještaje bh. medija iz Srebrenice. 

Hrvatska radiotelevizija prikazala je detaljan izvještaj sa komemoracije, a u naslovu su citirali riječi bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića: "Pomirenja nema dok ne bude poražena ideologija koja je kreirala genocid." HRT je izvještavao i o manifestacijama kojima su građani Splita, Zadra i Vukovara odali počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Izvještaj sa komemoracije i dženaze u Potočarima objavio je Dnevnik.hr, a sve događaje iz Potočara uživo je prenosio portal 24sata.hr.

O obilježavanju 22. godišnjice genocida u Srebrenici izvještavali su i brojni mediji iz Makedonije, Crne Gore, Albanije...

Radio-televizija Republike Srpske (RTRS) već tradicionalno uglavnom ignorira obilježavanje 22. godišnjice genocida, izuzev šturih informacija da je održana komemoracija u Potočarima.

Najčitaniji i najgledaniji britanski, američki, francuski i njemački mediji posvetili su pažnju godišnjici genocida, kako navode, najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Britanski Daily Mail prenosi priču o četiri Jezida iz Iraka, koji su došli na današnju komemoraciju.Daily Mail navodi kako većina Srba i dalje negira genocid, te Ratka Mladića i Radovana Karadžića smatraju herojima, što onemogućava pomirenje i proces integracije BiH u Evropu.

Standard u svojim tekstovima navodi da je komemoraciji prisustvovalo nekoliko hiljada osoba, ali ne i novoizabrani načelnik Srebrenice Mladen Grujičić, baš kao i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. Britanski Guardian piše da je temelj zločina počinjenih u Srebrenici dehumanizacija drugih naroda, odnosno vjerovanje da su odgovorni za zločine superiorniji i da imaju pravo da kontroliraju i zlostavljaju žrtve.


France24 kaže: Pored ubijenih srebreničkih Bošnjaka, nekoliko hiljada žena, djece i starijih nasilno je protjerano, a veliki broj žena je silovano. 

Američki ABC News piše o najmlađoj i najstarijoj žrtvi ukopanoj u Potočarima. Također prenose priču Adele Efendić, djevojka koja je u Potočare došla kako bi ukopala posmrtne ostatke oca Senaida.

- Imala sam samo 20 dana kada je on ubijen. Nemam riječi kojima bi opisala osjećaj kada ukopavam oca kojeg nikada nisam upoznala. Mogu samo zamisliti kakva bi on osoba bio, ali je to sve što imam – kazala je ona za ABC News, 

Za razliku od svih svjetskih medija, ruski Sputnik prenosi stavove Ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova koji je rekao da su zločini u Srebrenici pogrešno interpretirani s pravnog gledišta.

Britanski BBC i američki CNN, nisu izvijestili od Danu žalosti i komemoraciji održanoj u Srebrenici.

600 GODINA ZATVORA I TRI DOŽIVOTNE ROBIJE

Prvu presudu za zločine počinjene tokom pada zaštićene enklave UN-a Srebrenica donio je Haški tribunal 1996. godine protiv Dražena Erdemovića. Bila je to ujedno i prva presuda koju je Tribunal donio od svog osnivanja. Od tada su se s optužbama za genocid ili zločine protiv čovječnosti u Srebrenici suočile desetine optuženih, a osuđeno je ukupno 38 nekadašnjih pripadnika vojske i policije Republike Srpske na više od 600 godina zatvora i tri doživotne robije. Sud BiH je za genocid u Srebrenici osudio 24 osobe, na ukupno 448 godina zatvora.

Mnogi osuđenici  su se nakon odsluženja kazne vratili životima – neki u Srebrenicu i BiH, a drugi u Srbiju.

(zurnal.info)