RADNICI VITEZITA TRAŽE PLATE:Zakašnjeli protesti u opljačkanoj firmi
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

RADNICI VITEZITA TRAŽE PLATE: Zakašnjeli protesti u opljačkanoj firmi

Žurnal je posljednjih mjeseci ukazivao na sistemsku pljačku i „nestanak“ Vitezitovih pogona. HDZ-ova klika sada pokušava „oprati ruke“ od tog kriminala, međusobno prebacujući odgovornost

Zakašnjeli protesti u opljačkanoj firmi
FOTO: zurnal.info

 

Skriveno od javnosti, kompletna uprava Vitezita na čelu sa direktorom Josipom Raićem, te Dejanom Džepinom i Josipom Miškovićem je prije nekoliko dana podnijela ostavku. Nadzorni odbor do daljnjeg ostavke nije prihvatio.  Uporedo, iz HDZ-a je poručeno Miškoviću da nikako ne podnosi ostavku, jer ga planiraju ponovo imenovati na tu dužnost kao osobu od povjerenja.

Kako saznaje Žurnal, užurbana je komunikacija između HDZ-ovih dužnosnika koji pokušavaju zataškati ili ublažiti posljedice kriminalnih dešavanja posljednjih godina u ovoj firmi namjenske industrije koja je bila pod ingerencijom ove stranke.

Ko će pozvati šefa?

Ministrica odbrane Marina Pendeš pokušala je nagovoriti općinskog načelnika da on putem predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića nešto učini, no on je to odbio. Čovića ne samo da niko iz Viteza ne zove, nego su dodatno dobili i poruku od HDZ-ove ministrice finansija Jelke Miličević, da više neće da zna za Vitezit i daljnje „upumpavanje“ novca zarad privremenog smirivanja nezadovoljstva radnika.

Radnici Vitezita su posljednja dva dana održali protestna okupljanja ispred kapije firme, te zgrade Općine Vitez. Plaće nemaju od novembra, isto toliko gotovo da nema ni proizvodnje usljed nedostatka sirovine i energenata.Posao su napustili i oni najvažniji iz pogona glicerina, a Žurnal saznaje da je i stražarska služnba najavila razduživanje oružja.

Ispotiha radnici navode zloupotrebu poticaja i sredstva koje su dobijali iz federalnog budžeta i odgovornost sadašnje i bivših uprava. Znakovito, neki od njih kažu kako nema plate od novembra „iako je bilo nekih sporadičnih isplata“.  

Te sporadične isplate su angažmani na „crno“ i priprema eksploziva za privatne firme izvan radnog vremena, a koje su sve plaćale „kešom“!

Strah ipak postoji

Žurnalovi tekstovi  o sistemskom pljačkanju Vitezita ipak su rezultirali strahom barem nekoiko pojedinaca od odgovornosti. 

Jedna od mašina koja je bila izmještena iz Vitezita i privremeno locirana u jednoj firmi koja se bavi prodajom sekundarnih sirovina, vraćena je u krug Vitezita. Prodaja te mašina trebala je biti nastavak „saradnje“ sa Srbijom, i njenom naoružavanju preko Vitezita uz svesrdnu pomoć vrha HDZ-a BiH. Kako saznaje Žurnal, siva eminencija svih tih poslova jeste Stanko Čolak, vremešni, ali itekako aktivni bivši rukovodilac jugoslovenske Službe državne bezbjednosti. Njegove upute još uvijek slijede „ideološki sin“ Dragan Čović, dok je „kćerka“ Čovićeva pobočnica Borjana Krišto.

Užurbano se u posljednje vrijeme tražio i kupac Vitezita. Žurnal je pisao o tim planovima prije nekoliko mjeseci, a u međuvremenu bilo je lobiranja da se kao kupac angažuje i Remontni zavod Bratunac!?

Jedinu korist od „čerupanja“ Vitezita za sada su imali lokalni tajkuni, koji su u bescijenje kupili zemljište Vitezita, dodijeljenog grupi radnika kao naknadu za neisplaćena potraživanja.

Aktuelni protesti  su po svemu navedenom, uveliko zakašnjeli. Vitezit je opljačkan.

(zurnal.info)