Vjerovali ili ne:ZAŠTO DRŽAVA NE POMAŽE STRADALNIKE: Do danas nije bilo potrebe za robnim rezervama?!

Istražujemo

ZAŠTO DRŽAVA NE POMAŽE STRADALNIKE: Do danas nije bilo potrebe za robnim rezervama?!

Lijanović kaže da su iz lokalnih štabova civilnih zaštita dobijali informacije da hrane ima dovoljno, zahvaljujući donacijama građana i drugih zemalja!?

ZAŠTO DRŽAVA NE POMAŽE STRADALNIKE: Do danas nije bilo potrebe za robnim rezervama?!
FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Robne rezerve aktivirane su tek danas, više od pet dana nakon početka poplava u Bosni i Hercegovini, potvrdio je za Žurnal komandir Civilne zaštite Federacije Jerko Ivanković Lijanović. On kaže da do sada, uprkos nedostatku hrane i vode u poplavljenim gradovima i selima, nije bilo potrebe za korištenjem rezervi.

- Robne rezerve su bila na raspolaganju sve vrijeme ali nije bilo potrebe za njima i mi ćemo od danas iz rezervi slati hranu – odgovorio je Lijanović na pitanje novinara Žurnala tokom konferencije za novine u Sarajevu.

Lijanović kaže da su iz lokalnih štabova civilnih zaštita dobijali informacije da hrane ima dovoljno, zahvaljujući donacijama građana i drugih zemalja!? Vlada Federacije je danas odlučila da se počne dijeliti hrana iz robnih rezervi Federacije.

- Imamo dovoljno robe, hrane neće nedostajati – kaže Lijanović.


Pauza!

Željeli smo danas posjetiti i uslikati jedno od skladišta u kojima se čuvaju robne rezerve. Nakon nekoliko telefonskih poziva na koje se niko nije javljao, prvi odgovor je bio da nazovemo poslije Federalnu direkciju robnih rezervi.

- Molim vas nazovite za 15-20 minuta, pauza je – bio je odgovor uposlenice Direkcije.

Nakon 20 minuta i novog poziva, na naš zahtjev da napravimo fotografije skladišta, rečeno nam je da jedino direktor Tončo Bavrka može dati takvo odobrenje a on je na hitnom sastanku u Vladi. Direktor na kraju nije dao odobrenje uz obrazloženje da je Civilna zaštita preuzela nadležnosti ali da se centralno skladište u Visokom u svakom slučaju ne može fotografisati.


Loše skladištenje

Odobrenje smo pokušali dobiti na konferenciji za novinare u Federalnoj upravi civilne zaštite od ministra Lijanovića, koji je u kriznim situacijama komandir Uprave.

- Roba nije na jednom mjestu i ona se nalazi u skladištima širom Federacije – rekao nam je Lijanović dok je ranije na koferenciji za novinare objašnjeno da su lokacije skladišta i količine roba u rezervama strogo čuvana tajna.

Upravo na skladištenje robnih rezervi imali su primjedbe federalni revizori 2002. i 2010. godine.

“Tim za reviziju je utvrdio nepostojanje adekvatnog sistema internih kontrola u oblasti skladištenja i čuvanja robnih rezervi u tuđim skladištima koje bi u potpunosti bile dostatne za punu zaštitu imovine i sredstava od gubitaka namjernih ili nenamjernih, kako ne bi dolazilo do otuđenja i nepravilnog manipulisanja sa robnim rezervama, a što je bio slučaj u 2000. i 2001. godini”, pisali su revizori u izvještaju za 2002. godinu.

U izvještaju osam godina poslije, stanje nije bilo ništa bolje.

“Ne može se potvrditi da je uspostavljen funkcionalan sistem praćenja realizacije zaključenih ugovora sa skladištarima, kao i praćenja i evidencije stanja i kvaliteta robnih rezervi i blagovremenog poduzimanja adekvatnih mjera u cilju sprečavanja neregularnosti sukladno navedenoj Uredbi o uvjetima skladištenja, osiguranja, nabave, prodaje, zanavljanja, intervencijama na domaćem tršištu, kao i u potpunosti uspostavljanja nadzora nad federalnim robnim rezervama i za ključenim ugovorima sa skladištarima”, ponavljali su revizori u novom izvještaju za 2010. godinu.

Čini se da su revizori uzalud upozoravali na propuste u skladištenju robnih rezervi i propustima u radu Direkcije, baš kao i u slučaju loše zaštite od poplava.

(zurnal.info)