Mostarski scenario:Antifašizam će biti zabranjen, jer se radi o podmukloj verziji lijevog radikalizma
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Andrej Nikolaidis

Mostarski scenario: Antifašizam će biti zabranjen, jer se radi o podmukloj verziji lijevog radikalizma

Fašizam će kod nas biti sve snažniji, antifašizam sve slabiji. Garancija za to su mladi. Koji su listom fašisti. Omjer fašista i antifašista među omladinom je stravičan i ne ostavlja mjesta nadi. Fašisti nas, da ponovim, tretiraju kao Amerikanci Indijance: sve naše su već uzeli ili uništili, više im nismo nikakva prijetnja i sada, prosto, čekaju da izumremo.

Antifašizam će biti zabranjen, jer se radi o podmukloj verziji lijevog radikalizma
FOTO: antifašistički vjesnik

Antifašizam u Bosni i Hercegovini više nije, već dugo nije, društvena vrijednost. Shodno tome, nije ni poželjan. Nedavna zbivanja u Mostaru to potvrđuju. Rečena „zbivanja“ nisu bila potvrda iz koje se nešto može naučiti (kome do sada nije jasno, ne bilo mu nikad jasno), nego gola demonstracija moći. Moći koga, moći čega? Moći fašizma.

Dakle: tačka u kojoj je antifašizam značio preventivno djelovanje odavno je iza nas. Fašizam je pobijedio i on danas, još uvijek, antifašizam toleriše – ponegdje i ponekad. Koliko sutra, antifašizam će biti zabranjen, sa poznatim obrazloženjem – da je u pitanju najogavnija, podmukla verzija bezbožnog, titoističko-jugoslovenskog lijevog radikalizma.

U Mostaru su, prije neki dan, rekosmo, antifašiste tretirali onako kako Amerikanci-desničari tretiraju Indijance kada se bune zbog gasovoda koji prolazi kroz njihov rezervat:  da, dosadni su, da, bilo bi bolje da ih nema, bilo bi bolje da smo ih sve pobili, ali kad su već tu, u ime demokratske šarade i hipokrizije dozvolimo im da se, pod strogom policijskom kontrolom, okupe i kažu šta imaju – mada ne onako kako su oni zamislili.

Antifašisti su, recimo, zamislili da prohodaju Mostarom. Reklo im je da nemre. Uznemiravali bi javnost, pa bi neko od pripadnika javnosti mogao negodovati... Treba razumjeti policiju: ne mogu pustiti antifašiste da uznemiravaju fini mostarski fašistički svijet. Bolje da ih, radi njihove sigurnosti,  potrpaju u autobus. I bi tako.

Mostar je, dakle, grad u kojem, zvanično, policija antifašistima ne može garantovati bezbjednost. Po tome se Mostar ne razlikuje od većine drugih naših gradova. U većini drugih gradova, međutim, još uvijek nije posve uobičajeno, nije prihvaćeno kao zlatni standard, on o što u Mostaru jeste – crtanje kukastih krstova po grobovima, recimo - partizana. Što bi rekli, razumijem logiku fašista: pa jesmo li pobijedili ili nismo? Ako smo pobijedili, crtaćemo kukaste krstove kad i gdje se nama ćefne, nismo li se za to borili?     

GARANCIJA SU MLADI

Fašizam će kod nas biti sve snažniji, antifašizam sve slabiji. Garancija za to su mladi. Koji su listom fašisti. Omjer fašista i antifašista među omladinom je stravičan i ne ostavlja mjesta nadi. Fašisti nas, da ponovim, tretiraju kao Amerikanci Indijance: sve naše su već uzeli ili uništili, više im nismo nikakva prijetnja i sada, prosto, čekaju da izumremo.

Drugi svjetski rat na prostoru bivše Jugoslavije bio je oslobodilački rat, ali i integralni dio revolucije. Ratovi u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina bili su, između ostalog, i integralni dio kontrarevolucije. Koja je uspjela. U ekonomskom smislu, ona je dovršena na cijelom ex-YU prostoru: sve što su komunisti sagradili već je prodato, ili će prodato biti uskoro. U ideološkom smislu, kontrarevolucija nije dovršena jedino u Crnoj Gori. Pod patronatom vlasti opštinske i državne institucije kulture i dalje organizuju ovakve manifestacije:

 

I dalje snimaju ovakve spotove:

No i u Crnoj Gori u toku je konačni kontrarevolucionarni udar: vodi ga Amfilohije, uz pomoć Srbije i Republike Srpske.

Metode koje fašisti i njihov podmladak koriste svuda su iste. U Crnoj Gori još ne crtaju kukaste krstove na grobovima, ali je crkveni omladinski odred prije neku noć upao na partizansko groblje u Orjoj Luci kod Danilovgrada, zapalio baklje i zapjevao himnu Legijinog odreda smrti, napjev pod mirotočivim naslovom „Hriste bože“.

METOD ORJE LUKE

Kao ni u Mostaru, ni u Danilovgradu državni organi nisu bili u stanju zaštititi groblje. No za razliku od Mostara, mještani Orje Luke odlučni su da problem riješe sami.

Oni su saopštili:

“Orja Luka je sinoć bila svjedok neprimjerenog i nerazumljivog ponašanja grupe nepoznatih osoba, koje su pored grobova časnih Orjelučana napravili bakljadu uz pjesme kojima se duboko vrijeđa orjelučka državotvornost i antifašizam, kao i ljudsko i građansko dostojanstvo mještana. Samo zahvaljujući glasu razuma taj skandal završio bez težih posljedica.

U ime svih mještana Orje Luke kojima je ljudska dobrobit na prvom mjestu, a Crna Gora jedina kuća, zahtijevamo od nadležnih državnih organa da se počinioci ovoga gnusnoga čina otkriju i najstrožije kazne. Još uvijek imamo dozu povjerenja u državne organe. Ako oni ne učine ništa u zaštitu Orje Luke i njenoga sa mukom stečenog ugleda Orja Luka će naći načina da odbrani sebe i svoju čast onako kako joj po tradiciji i po istoriji pripada" .

Zapamtite ovo saopštenje. Posve je moguće da je po srijedi jedan od posljednjih autentičnih antifašističkih glasova koji ćete čuti u ovom pokorenom regionu. Nikakvo, dakle, „marksističko čitanje“, nikakav intelektualno-salonski hipsteraj, nego seoski domaćini koji su über-popu Amfilohiju poručili da će, budu li njegova bijesna paščad opet skakala po grobovima njihovih očeva-partizana, dotičnima vlastoručno jebati sve po spisku.

Old School, baby, Old School.

(zurnal.info)