Iako nema zakonske osnove:Aydin Olgun tvrdi da je Čelik prvi privatni klub u BiH!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Iako nema zakonske osnove: Aydin Olgun tvrdi da je Čelik prvi privatni klub u BiH!

Moguće da Olguna nisu upoznali da trenutne zakonske odredbe u BiH ne poznaju i priznaju kategoriju privatnog sportskog kluba, kao što ga prema njegovim izjavama nisu upoznali ni sa finansijskom situacijom u Čeliku

Aydin Olgun tvrdi da je Čelik prvi privatni klub u BiH!
FOTO: AAY

Turski biznismen Aydin Olgun kao da se ugledao na Tužilaštvo BiH. Njegovi odgovori o dešavanjima u i oko NK Čelik Zenica uglavnom glase "nisam znao", "nisam informisan" i "treba to tek istražiti". Za sve finansijske probleme i dugovanja Čelika zbog kojih mu može biti izrečena takmičarska suspenzija saznao je, tvrdi, putem medija.

Jedan njegov odgovor na press konferenciji koju je organizovao NK Čelik ne ostavlja prostor nikakvoj nedoumici. Na pitanje Žurnala da li je, kako je nedavno izjavio i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, NK Čelik privatni klub i da li je on njegov vlasnik, odlučno i jasno je odgovorio: Da!

 

Aydin Olgun (u sredini)

Moguće da Olguna nisu upoznali da trenutne zakonske odredbe u BiH ne poznaju i ne priznaju kategoriju privatnog sportskog kluba, kao što ga prema njegovim izjavama nisu upoznali ni sa finansijskom situacijom u Čeliku.

Na insistiranje Žurnala da pokaže ugovor na osnovu kojeg je preuzeo upravljačka prava u klubu, rečeno je da će nam isti biti dostavljen naknadno. Ništa konkretniji Olgun nije bio ni na pitanje da li će od Gradske uprave tražiti da se iz budžeta i dalje otplaćuju Čelikovi dugovi i u kojem iznosu, te da li će biti dodatnih zahtjeva u odnosu na dosadašnje.

„Mi ćemo sve dugove platiti“, tvrdi Olgun i to ličnim sredstvima, ali nije naveo da li pod time podrazumjeva i one stotine hiljada maraka poreznih dugovanja Čelika koje Zenica trenutno otplaćuje.  

Kako god, čudno je da „vlasnik“ tek nakon gotovo dvije godine pokreće proces da se utvrdi knjigovodstveno stanje Čelika te dugovanja prema državi, uposlenicima i dobavljačima. Isto tako je najavio kako će nadležno tužilaštva upoznati sa zaključivanjem ugovora štenih po klub.  Žurnal je davno o tim ugovorima i mnogo čemu drugome pisao, tako da je to javnosti poznato, samo ne „vlasniku“.  

Tužilaštvo već istražuje poslovanje Čelika, istina ono iz perioda prije nego je gradonačelnik Zenice pronašao investitore iz Tuske.

Pitao je Žurnal Olguna i preko kojeg računa Čelik posluje jer su mu postojeći blokirani. Olgun tvrdi da je postojao račun, ali da je tek po dolasku u Zenicu saznao za blokadu!?  Biće da samo njemu nije poznato kako Čelik već godinama posluje preko računa Omladinske škole i da je i taj način iz mnogo razloga zakonski upitan.

izvor: Akta.ba

Navode o tome kako je do sada već milione investirao u Čelik Olgun naravno nije mogao potvrditi, najavivši tek dogledna investiranja za izgradnju trening kampa za Akademiju kluba. 

O svemu će, najavljuje, razgovarati sa gradonačelnikom Zenice kojem je makar nešto uspjelo u dosadašnjem mandatu, a to je da privatizira sportski klub, makar to zakonom nije moguće.

Nije uzalud Fuad Kasumović bio ekspert SDA koji je u poratnim godinama njihovim kadrovima u SBK držao predavanja na temu kako „namaknuti“ sredstva“ iz javnih preduzeća za izbornu kampanju, a da sve bude „po zakonu“, baš kao što je to slučaj sa svojevrsnom  „privatizacijom“ Čelika izvršenoj dijelom i na račun budžeta grada.

(zurnal.info)