Iz Crvenog solitera (audio):Čarobnjak

Darko Cvijetić

Iz Crvenog solitera (audio): Čarobnjak

Jesam li ona posljednja generacija koja zna tko je Vuk Karadžić, i tko je Tesla, ili tko je Žika Pavlović, tko Kafka, ili Modigliani ili Ella Fitzgerald, što zna tko je Šostakovič, ili što zna tko su bili stoici, tko je bio Marko Aurelije, tko ga je učio... Ili da je Puškin poginuo u dvoboju, da je Mandeljštam nestao u gulagu, ili kako režira Kokan Mladenović... Izgleda

Čarobnjak
ilustracija: Božana Radenković

Dao joj je jaje na dlan.
Zatim joj je nježno svojim rukama sklopio šaku. Kad je otvorila dlan, na njemu dvije ptičice osnivaju gnijezdo.

* * *

U dragstoru u Plavom soliteru kupujem jutarnje namirnice. Dvije djevojčice od 5 ili 6 godina u blizini. Čujem ih kako šapuću iza polica, pitaju jedna drugu koliko bi mogao koštati sladoled, bar jedan, pa bi ga polovile...
Šokirao sam i njih i gospođu na kasi i baku ispred police s kiflama i samoga sebe  dotad mrzovoljnog, kad sam kazao naglas:

"Molim dva sladoleda u ovom ovdje frižideru, da sačekaju da ih dvije princeze, ovdje prisutne, odaberu i izvuku na svjetlo ovoga jutra! Izvolite, dame..", kazao sam, otvorio im poklopac frižidera i one su izabrale po sladoled.
Djevojčice su se smijale, ogromnih očiju, dečko na kasi već je sladolede uračunavao, čak se i bakica nasmiješila, uzela i drugu kiflicu.

Starija mi kaže po izlasku - hvala, čiko, jesi li ti čarobnjak? Naravno, kažem slavodobitno.
Pa što onda nisi i kifli rekao da sačeka, da i baka odabere?

* * *

Napokon kiša. 

Dolazi li jedna od najčekanijih jeseni? Do danas, rana jutra provodio sam s laptopom na balkonu, dok se maglica otkida od zemlje i nad ovo malo Sane... Raspisuje nezadovoljan dramu ZIMNICE, dovršavam kolumnu za Žurnal.
Dramu BRO-JA-LA SAM predao glumcu i redatelju iz Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu Igoru Pavloviću. Mogla bi zaživjeti u proljeće 2025.... 
Mala junakinja imenom Kiša, izaći će na scenu.

Rano je, svježina je blaga, sparina se još nije posvuda uspjela spasiti. Prva vozila s periferije počinju mi oduzimati pozornost. U daljini sirena auta hitne pomoći. Svjetlo se s bukom pojačava, Prijedor se trzajući budi iz sna... Zatvaram uređaj, prepuštam se jutru.

* * *

Klinac, OSNOVAC, dobija napad bijesa, baca stol/katedru na zaprepaštenu nastavnicu, divlja po učionici satima, divlje psuje i prijeti.
Nacrt je to za našu blisku budućnost, prvi prizor koji je vidljiv nakon razgrtanja zavjese pred godinama koje dolaze, sve vrelijim... Hoće li ovdje, na Balkanu, uopće biti ikakvih ljudi 2124. godine, kad žega pojede novoostarjele nacionaliste i budu još živjeli s kateterima na kraterima kineskih/ruskih/njemačkih/američkih litijumkopača?

* * *

U Americi uskoro predsjednički izbori Trump-Harris. Svatko bi, mislim, trebao pročitati ovaj odgovor D. Trumpa na pitanje o poreskim olakšicama za djecu:

"Pa, učinio bih to, a mi sjedimo. Znate, bio sam netko - imali smo, senatora Marca Rubia i moju kćer Ivanku, bili su toliko utjecajni na to pitanje. To je vrlo važno pitanje. Ali, mislim kada govorite o brojkama o kojima ja govorim - to, jer gledajte, briga o djeci je briga o djeci, ne bi mogao - znaš, ima nešto - to moraš imati u ovoj zemlji. Morate ga imati.
Ali, kada govorite o tim brojevima, u usporedbi s brojevima o kojima ja govorim oporezujući strane nacije na razinama na koje nisu navikle. Ali, vrlo brzo će se naviknuti. I neće ih to zaustaviti od poslovanja s nama. Ali, oni će imati vrlo značajan porez kada pošalju proizvod u našu zemlju. Ti brojevi su toliko veći od bilo kojih brojeva o kojima govorimo, uključujući brigu o djeci, da će se pobrinuti. Imat ćemo - veselim se što nećemo imati deficita u relativno kratkom vremenskom razdoblju, zajedno sa smanjenjem otpada i prijevara o kojima sam vam govorio i svih ostalih stvari koje se događaju. (...) "

To bi mogao biti onaj klinac, OSNOVAC, koji dobija napade bijesa, baca stol/katedru na zaprepaštenu nastavnicu, divlja po učionici satima, divlje psuje i prijeti...
A u kesi ima bakinu kiflu.

* * *

Zapis s probe, SNP, Novi Sad, jesen '22. :
Brkata Zora je na bolničkoj patologiji  dvadeset godina kupala mrtve. A onda su dovezli poginule vojnike iz Jugoslavenske ulice u Sarajevu. Jedan je bio tako lijep da se Zora gotovo zaljubila. Goran, izrešetan protivavionskom osamdesetčetvorkom, ali netaknutog lica. Zora mu pjeva - da zna zora, da zna zora, koju dragu ljubim ja, aaaaj, ne bi zora, ne bi Zora, nikad svanula..
Redateljeva indikacija - svitanje pred prepoznavanje mrtvih. Rana zora, identifikacijski centar.

Gorana nitko ne prepoznaje. Bjelanjak se zaljuskava...
Eh, čiko, da si bar čarobnjak.

* * *

Djevojka na tv - odgovara na pitanja opće kulture, snebiva se, smije...

Od Vuka Karadžića misli da je Andrić, pa onda ipak da je Tesla, a onda "ipak ne znam". Košarkaša Jokića je prepoznala,  DJ Krmka sva sretna, pita je novinar jesu to sportisti, ona kaže ne, ne, biznismeni.
Jesam li ona posljednja generacija koja zna tko je Vuk Karadžić, i tko je Tesla, ili tko je Žika Pavlović, tko Kafka, ili Modigliani ili Ella Fitzgerald, što zna tko je Šostakovič, ili što zna tko su bili stoici, tko je bio Marko Aurelije, tko ga je učio...
Ili da je Puškin poginuo u dvoboju, da je Mandeljštam nestao u gulagu, ili kako režira Kokan Mladenović... Izgleda.

Anex:
Na dvije djevojčice u L.  učenice Ekonomske škole pao je dio plafona učionice. Dio plafona pao je za vrijeme odmora, saznaje JUGpress.

Oljuskani bjelanjak drhti. Po kruhu koji dajemo kaplje nam sa srca. 
 
(zurnal.in fo)