Dok traje istraga oko prodaje naoružanja:Da li je ukrajinski novac iskorišten za kupovinu Vitezita?

Istražujemo

Dok traje istraga oko prodaje naoružanja: Da li je ukrajinski novac iskorišten za kupovinu Vitezita?

Naredni dani pokazaće u kojem pravcu ide sudbina Vitezita. Kantonalni sud u Novom Travniku treba odbiti ili potvrditi Rješenje o dosudi Općinskog suda Travnik u korist kupca imovine ove firme namjenske industrije, zagrebačkog „WDG Prometa“. Uporedo, protiv ove firme, koju formalno vodi Matias Zubak, sin trgovca oružjem Zvonke Zubaka, traje istraga zbog niza prevara u procesu prodaje naoružanja Ukrajini.

Da li je ukrajinski novac iskorišten za kupovinu Vitezita?
Vitezit (foto: zurnal.info)

Nakon gotovo tri godine od kako traje proces prodaje, nadležni još uvijek ne znaju šta su u stvari prodali: Vitezit kao tvornicu ili samo imovinu ove firme, treba li kupac imati ili ne dozvole za namjensku proizvodnju, treba li ili ne prethodna saglasnost federalne vlade ili pak prodaje uopće nije moglo biti jer je u pitanju državna imovina!

Mjesecima traje prepiska između federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije, federalnog i državnog pravobranilaštva o statusu Vitezita, no niko ne daje konačan odgovor ko je i kako mogao ili ne, i u kojem procentu vlasništva kupiti firmu namjenske industrije odnosno pripadajuću imovinu, 1,3 miliona m2 zemljišta sa pripadajućim objektima i infrastrukturom za 10.8 miliona maraka.

dopisi federalnog i državnog pravobranica

Žurnal naravno ima informacije ko je, kako i zašto pogodovao Zubaku da preuzme vlasništvo nad vrijednom imovinom Vitezita, no prepustićemo još malo vremena da svoj posao uradi Tužilaštvo Srednjobosanskog kantona.

I dok ovo tužilaštvo više vremena posvećuje onima koji ukazuju na nezakonitosti, ne samo čina prodaje Vitezita nego i cjelokupnog stečajnog postupka, na evropskom nivou traje opsežna istraga o prevari u preprodaji naoružanja koje je ugovorilo Ministarstvo odbrane Ukrajine, a u svemu aktivnu ulogu ima i kupac Vitezita „WDG Promet“, o čemu je Žurnal nedavno pisao.

Ukrajina od kupca Vitezita traži neisporučeno naoružanjeGDJE SU MILIONI EURAUkrajina od kupca Vitezita traži neisporučeno naoružanje

Nakon tog teksta dobili smo reagovanje, piše nam „Podnikatelská družstevní záložna“.

„Podnikatelská družstevní záložna ovim se oštro protivi lažnim tvrdnjama i lažnim optužbama WDG Prometa i Matiasa Zubaka koje ste objavili. Na temelju informacija koje su nam dostupne, Podnikatelská družstevní záložna podnijela je odgovarajuće prijave odgovarajućim tijelima za provođenje zakona, s kojima dalje surađujemo u vezi s nezakonitim aktivnostima WDG Promet d.o.o. i njegovih podružnica. Medijsko djelovanje Matiasa Zubaka i WDG Promet d.o.o. su očajnički pokušaj izbjegavanja odgovornosti za prijevare koje je nad Ukrajinom počinila skupina koja okružuje WDG Promet“, navode iz češkog fonda.

Možda se nešto „izgubilo u prevodu“, no ugledni fond želimo podsjetiti da je Žurnal još davno pisao o Zubakovim „poslovnim vratolomijama“, od osnivanja firme u Bosni i Hercegovini „Winsley Defence Group“, preko tri pokušaja da on navodno kupi Vitezit, sve do aktuelne kupovine putem firme njegovog sina, uz svesrdnu pomoć osoba koje su trebale štiti zakonitost stečajnog postupka.

Umjesto partnerstva sa firmom iz Slovačke, HDZ i SDA izabrali prevaranta ZubakaVITEZIT NIJE MORAO U STEČAJUmjesto partnerstva sa firmom iz Slovačke, HDZ i SDA izabrali prevaranta Zubaka

Žurnal je tako još prije više od dvije godine Zubaka nazvao pravim imenom i šteta je što i Ukrajina i svi oni koji su ušli u poslovni angažman sa njima nisu bili oprezniji. Ministarstvo odbrane Ukrajine je, saznajemo, već za „WDG Promet“ obračunalo penale zbog nepoštivanja ugovora od oko 1,6 miliona eura. Uporedo, saznajemo od svojih izvora, istraga je već došla do dokaza da Zubakovi, zajedno sa partnerima, svojim navodima o cijelom slučaju ugovora sa Ukrajinom itekako obmanjuju javnost, zaključno sa pričom o "ukradenom" novcu sa njihovog računa. No, biće uskoro prilike za više detalja o svemu, pa i o tome gdje je završio novac iz angažmana sa Ukrajinom.

I dok u Evropi traje ubrzana istraga oko ove dijelom unaprijed naplaćene, a nerealizovane isporuke naoružanja za Ukrajinu, u kojoj je akter i „WDG Promet“, ovdašnji istražni organi bi prije svega trebali provjeriti da li je taj novac, moguće porijeklom iz tog angažmana, iskorišten za kupovinu Vitezita.

Istina, ambiciozno je to očekivati znajući da nikada nije istražena pljačka kompletnih pogona Vitezita koji su završili od Srbije do Irana.

Vitezitov pogon za proizvodnju kompozitnog goriva preko Srbije prebačen u Iran!OD VITEZA DO TEHERANAVitezitov pogon za proizvodnju kompozitnog goriva preko Srbije prebačen u Iran!

Ostali nadležni, kako smo naveli, ni nakon ovoliko vremena ne znaju šta su prodali, Vitezit ili njegove nekretnine, te da li se prodaja mogla izvršiti na taj način.

(nastaviće se)

Umjesto Vitezita, prodane nekretnine i zemljište firmeEPILOG STEČAJA PREPUNOG OBMANAUmjesto Vitezita, prodane nekretnine i zemljište firme

Kupac imovine Vitezita hoće, ali istovremeno i neće namjensku proizvodnjuDOK TRAJE ŽALBENI POSTUPAKKupac imovine Vitezita hoće, ali istovremeno i neće namjensku proizvodnju

(zurnal.info)