Kauč selektor protiv Ivice Osima:IVICA OSIM: Mogle bi nam se ove dvije pobjede obiti o glavu!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Interview

IVICA OSIM: Mogle bi nam se ove dvije pobjede obiti o glavu!

Tokom promocije prve autorizirane biografije Ivice Osima naš novinar i autor biografije Marko Tomaš razgovarao je sa bivšim igračem Željezničara i jednim od najboljih trenera svijeta. Osim je govorio o šansama Bosne i Hercegovine u Brazilu, favoritima za prvenstvo, najboljem igraču kojeg je gledao i mentalitetu koji nam smeta da dostignemo velike stvari

IVICA OSIM: Mogle bi nam se ove dvije pobjede obiti o glavu!
FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Ivima Osim govorio je o šansama naše reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Brazilu tokom promocije svoje prve autorizirane biografije u Sarajevu. Dvije pobjede reprezentacije Bosne i Hercegovine nad Obalom Slonovače i Meksika su dobre za samopouzdanje ali nas ne smiju zavarati pred utakmicu sa Argentinom u kojoj po Osimovom mišljenju igra najbolji nogometaš svijeta Lionel Messi.

- Zamolio bih da nam rezultati koje trenutno postižemo ne udare u glavu. Ova pobjeda protiv Obale Slonovače i ova protiv Meksika, to je lijepo, za moral je dobro, za samopouzdanje, super stvar koja je došla u pravo vrijeme samo nemojte odmah ko što mi znamo - sad ćemo mi ko metlom pomesti i Argentinu. Opet ćemo se na staro vratiti, pa kad dobijemo od nekoga šamarčinu po glavi onda će biti državna tragedija – rekao je Osim tokom promocije knjige Ivica Osim: Utakmice života kada je razgovarao sa autorom knjige i novinarom Žurnala Markom Tomašem.

Moramo zaustaviti Messija

Ivica Osim, čovjek sa ogromnim igračkim i trenerkim iskustvom, rekao je da još uvijek uči o nogometu.

- Čitam i što treba i što ne treba, gledam i šta treba i ne treba, slušam šta drugi pričaju, volim sve saslušati – rekao je Osim i osvrnuo se na analize pripremnih utakmice koje je napravio trener Veleža Nedim Jusufbegović:

Neku noć je komentator bio trener Veleža, Nedim Jusufbegović, koji je izuzetno lijepo pričao, stručno... Bio sam prijatno iznenađen kad sam čuo neke stvari od njega.

Osimu se svidjela njegova analiza kako zaustaviti Messija - “ako ne možemo fizički onda igrački”.

Meni je to interesantno, sad je to interesantno i Safetu (Safet Sušić, selektor reprezentacije op.a.) i igračima i svima.

Ako uzmemo da je Messi srce jedne ekipe, a on to jeste – ako vi sve dovode krvi do njega prekinete, da ga opkolite da ne može da dođe do zraka, onda je to korektno rješenje, kako da ga se riješitš da ti ne pravi glavobolju... Za tri . četiri dana mi to moramo riješiti – objašnjava Osim i dodaje da trebamo pronaći način kako to postići u igri:

Hoće li to biti jedan igrač ili pet-šest, to je druga stvar, to sve zavisi od pameti. Ne praktikuje se više čovjek na čovjeka, to je degradacija, to ide u drugu krajnost, to kvari fudbal, kvari sve... Jedini način je da igrači opkole čovjeka, naprave krug i ne daju da dođe lopta do njega. Precvikate mu sve arterije i vene – nećeš doći do zraka i gotovo!

Osvrnuo se i na poraz od Egipta nakon kojeg su novinari i javnost kritikovali i trenera i igrače.

- Kad smo izgubili od Egipta k'o da je propala država, k'o da ne smijemo ni od koga izgubiti – kaže Osim i dodaje da smo nakon dvije pobjede u prijateljskim utakmicama ponovo otišli u drugu krajnost:

Evo sad opet pravimo cirkus. Sad smo dobili dvije utakmice koje nam se mogu obiti o glavu.

Na opasku Tomaša da je takav mentalitet i naših komšija Osim je rekao da takvo razmišljanje moramo jednom prevazići.

- Šta se mi opterećujemo sa drugim državam? Sad mi moramo kao i oni? Šta god oni rade to nam može pomoći jer oni su bili prije nas na svjetskim prvenstvima, na evropskim. To nam može dobro poslužiti kao iskustvo, tu treba biti pametan, to treba iskoristiti ali ne mora se na bubnjeve udarati.

Ronaldo je ljepši ali Messi je bolji

Za Osima je argentinac Lionel Messi, igrač Barcelone, najbolji igrač kojeg je ikada gledao.

- Pošto ima i drugi spol, i žene gledaju utakmice, gledaju ko je ljepši - Ronaldo je tu neupitan. Meni, fudbalski gledano, je Messi bolji igrač. Ronaldo je okružen velikim igračima i pomogli su mu s te strane a Messi vuče jednu cijelu ekipu na leđima, više utjecaja ima na tim i igru...

Govoreći o favoritima za osvajanje prvenstva Osim je prvo rekao kako je “vruća voda izmišljena a ja da izmišljam ponovo, nisam nešto raspoložen”.

- Brazil je favorit u svakom slučaju, svi kažu zato što igra kući ali niko neće da razmisli da je njima i teret igrat kući jer Brazilci su već naviknuti da su svjetski prvaci, to je stvar navike. Oni su još jedini poslije bivše Jugoslavije i sadašnje Bosne koji misle ako igraju kod kuće da moraju biti pobjednici. To može biti veće opterećenje Brazilu nego protivnici, taj strah da dožive poraz kod kuće i šta će publika reći. Inače se tamo narod buni, sve to previše košta, košta raju, ne košta one koji imaju pare jer će oni zaraditi još više – smatra fudbalski stručnjak.

Ostanak selektora kroz više kvalifikacija i prvenstava je naša prednost, smatra Osim.

- Safet je ostao, tu je, uspio je. Tu jedino kontinuitetom možeš nešto napraviti, a ovo je kontinuitet. Svi oni koji su zadržali trenere imaju veću šansu, ljudi se poznaju, znaju sve o svakome... Šta mu fali?
(zurnal.info)

 


Prva autorizirana biografija Ivice Osima

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu je promovirana knjiga Marka Tomaša "Ivica Osim: Utakmice života".

Knjiga je nastala na osnovu razgovora s Ivanom i Amarom Osimom, a autor je koristio i mnoge druge izvore. U biografskoj knjizi jednog od najvećih bosanskohercegovačkih nogometaša i trenera autor prati najveće pobjede i poraze  Osima - na travi ili u životu.

Na 114 stranica, kroz 17 zanimljivih  priča, Tomaš čitaoce vodi od Grbavice, preko Austrije, Japana i nazad do Sarajeva, najvažnijih životnih stanica legende bh. nogometa.  


(Fena)