DOK JE TUŽILAŠTVO ZDK U HIBERNACIJI:Kasumovićev brzinski konkurs za privatizaciju Zenicatransa
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

DOK JE TUŽILAŠTVO ZDK U HIBERNACIJI: Kasumovićev brzinski konkurs za privatizaciju Zenicatransa

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović još jednom je pokazao zašto je slovio kao ekspert SDA. Ova je stranka 20 godina nekažnjeno uništavala Zenicatrans, on ga uspijeva dokrajčiti za svega dvije

Kasumovićev brzinski konkurs za privatizaciju Zenicatransa
FOTO: zurnal.info

Dvadesetak od 180 radnika Zenicatransa štrajkuje glađu, tražeći rješenje za opstanak ovog Javnog preduzeća, nadležnog za funkcionisanje 45 linija gradskog saobraćaja. Očekuju barem dio zaostalih plata kako bi im porodice preživjele ove neizvjesne dane. Pitanje je kome i zašto štrajkuju?

Gradonačelnik Fuad Kasumović izjavljuje kako je raspisao „brzinski konkurs“ (!?) za nove prevoznike . „Brzinski“ je reagovao i privatni prevoznik „Biss Tours“ koji isti dan objavljuje konkurs za prijem više vozača autobusa – za gradske linije! Sve bi to trebalo, prema najavama gradonačelnika biti okončano do kraja sedmice.

„Štogod mi dođe u kritičnu masu ja ću narediti ili javno-privatno partnerstvo ili prodaju,“ obećavao je Kasumović i to sada praktikuje na primjeru Zenicatransa.

Sa radnicima ne razgovara. Da li je razgovarao sa članovima uprave koje je 2017. godine „brzinski“ instalirao nije poznato.

Kasumovićev Nadzorni odbor kao štetočina

Početni dobri rezultati direktora Darmina Terzića, imenovanog marta prošle godine, nisu se dopali onima koji su željeli brzi krah Zenicatransa. Nadzorni odbor je umjesto pomoći svojoj firmi, uspio da povećanjem cijena usluga prevoza za radnike ArclorMittala, izazove raskidanje ugovora sa ovom kompanijom.

„Najgore u svemu je što nama prevoz tih radnika nije bio trošak, jer nisu koristili posebne linije, nego one već postojeće, za koje su dobijali mjesečne karte,“ obajšnjava za Žurnal jedan vozač Zenicatransa.

Nije uspio ni pregovor sa dobavljačem goriva, firmom „TiOil“, koja je u konačnici odbila ponudu Rudnika Zenica za „prebijanjem“ dugova između tri firme. Benzinska pumpa ove kompanije, na ulazu u grad, još uvijek se vodi u suvlasničkom odnosu sa – gradonačelnikom Zenice, a zajedničko je, prema katastarskim podacima i zemljište.

 

No, tvrdnje koje ovih dana Kasumović ponavlja, da za sanaciju Zenicatransa treba 15-20 miliona maraka, direktor Terzić je negirao navodeći da je ta suma oko 6,5 miliona, od čega su četiri poreski dug, čiju isplatu Grad (čitaj Kasumović) ne želi prihvatiti. Uspio je iz imovine Zenicatransa izdvojiti Autobusku stanicu, čiji je rad, baš kao i gradskog prevoza blokiran štrajskom.

Opustjela Autobuska stanica Zenica                                             foto: AAY

Kao obrazloženje upisa vlasništva na grad Zenica je navedeno da Zenicatrans nije knjižio povećanje kapitala u korist Grada, na osnovu zajedničke kupovine 10 autobusa marke „Higer“ iz 2012 godine. Izračunato je da ta suma tačno odgovara vrijednosti Autobuske stanice!?

Iako je Aubuska stanica trebala biti registovana kao posebno Javno preduzeće, to se nije dogodilo, tek je data na korištenje i upravljanje Zenicatransu.

Najteže godine s njima dolaze na naplatu

"Zenicatrans" duguje "Brkić Petrolu" oko 640.000 maraka, Travničkoj banci oko 400.000, "Sejariju" oko 700.000, Poreskoj upravi oko 280.000, "Sarajevo-osiguranju" oko 70.000, "Vodovodu i kanalizaciji" oko 63.000 i "Prevozu putnika" Zavidovići oko 52.000 maraka. Pod hipotekom je Autobuska stanica,  a radnici imaju 200 maraka plate.

Ovi podaci datiraju iz 2001. godine, kada je Zenicatransov dug bio veći od dva miliona maraka. Ni tada, kao ni godinama poslije, Tužilaštvu ZDK nije palo na pamet da istraži barem jedan od brojnih medijskih navoda o sveprisutnoj poslijeratnoj pljački ove firme, o čemu je Žurnal ranije pisao. Nisu istražili jer im je tako naloženo iz vladajuće i u administrativnim strukturama sveprisutne SDA, čiji su kadrovi bili aktivni sudionici „čerupanja“ Zenicatransa.

Zato danas čudno izgledaju istupi predsjednika zeničke organizacije ove stranke Nezira Pivića kako je Zenicatrans radio dok je SDA vladala u Zenici!?

„Stanje u Zenicatransu je samo još jedan dokaz da je Kasumović prava elementarna nepogoda za Zenicu i njene građane“, papagajski ponavlja Pivić.

(zurnal.info)